Economic

BERD ne vede campioni la creştere economică

Ziarul de Vrancea
14 mai 2015 757 vizualizări
Romania va înregistra una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa emergentă, de 3%, susţin specialiştii Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Romania va înregistra în acest an una dintre cele mai rapide creşteri economice din Europa emergentă, de 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, susţinută de redresarea zonei euro, potrivit noilor estimări publicate joi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Instituţia financiară a îmbunătăţit uşor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la creşterea economică a Romaniei în 2015, de la 2,8%. Potrivit BERD, reducerile recente şi viitoare ale ratelor dobanzilor în Romania, permise de încetinirea inflaţiei determinată de scăderea preţurilor energiei şi alimentelor, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 şi 2016. Creşterea încrederii în industrie şi reducerea stocurilor ar putea conduce la creşterea investiţiilor din Romania, după doi ani. Totodată, scăderea din ultima perioadă a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a băncii centrale în domeniul provizioanelor, este de aşteptat că ajute la revenirea creditării. BERD anticipează şi o creştere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbţie mai mare de fonduri europene, care rămane cea mai scăzută din UE. Pe ansamblu, toate aceste evoluţii ar trebui să contribuie la creşterea cererii interne din Romania, consideră BERD. Inflaţia medie anuală va rămane la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar şi ca efect al preţurilor scăzute ale mărfurilor. Romania este inclusă de BERD între ţările din Europa de Sud-Est, alături de Albania, Bosnia şi Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia. În această regiune, BERD prognozează, excluzand Cipru şi Grecia, o creştere economică de 2,3% în 2015 şi 2,8% în 2016. Incluzand Cipru şi Grecia, creşterea din regiune este anticipată la 1,3%, respectiv 2,4%. Grecia, cel mai nou beneficiar al investiţiilor BERD, este grav afectată de temerile că ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi chiar să iasă din zona euro. Pentru 2015 BERD estimează că economia elenă va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%. Scenariul de bază al BERD este că Grecia va reuşi să evite măsurile politice drastice şi, cu ajutorul unor reforme suficiente, să revină la creştere şi să îşi asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunităţii internaţionale. Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezentă, instituţia financiară anticipează stagnare în acest an, urmată de o creştere economică de numai 1,4% în 2016. Estimarea maschează însă diferenţe regionale mari, notează BERD. În Europa Centrală şi Regiunea Baltică (CEB), estimările referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria au fost îmbunătăţite, reflectand efectul măsurilor de stimulare din zona euro, care s-a adăugat preţurilor scăzute ale petrolului.

Antreprenorii vor reducerea taxelor, simplificarea legislaţiei şi credite garantate

Reducerea taxelor şi acordarea de facilităţi fiscale, diminuarea birocraţiei şi simplificarea legislaţiei şi Codului fiscal, creditarea cu garanţii de la stat, în special pentru start-up-uri şi stabilitatea fiscală sunt cateva dintre măsurile pe care antreprenorii le vor pentru dezvoltarea afacerii. Aproape jumătate dintre antreprenori (45%) consideră că reducerea taxelor şi acordarea de facilităţi fiscale reprezintă una dintre măsurile care ar susţine dezvoltarea afacerilor pe termen scurt, alături de reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului legislativ şi a Codului Fiscal (15%), colaborarea public-privat (7%), acordarea de credite garantate de stat (8%), stabilitatea mediului fiscal (5%) şi îmbunătăţirea nivelului de educaţie antreprenorială/profesională, reiese din studiul EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015". Studiul, ajuns la a treia ediţie, măsoară percepţiile antreprenorilor romani în privinţa a cinci piloni, respectiv accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociaţii specializate în susţinerea antreprenoriatului. Pentru această ediţie au fost chestionaţi aproape 370 de antreprenori şi oameni de afaceri din Romania, în perioada 9 ianuarie - 24 februarie. Douã treimi dintre antreprenori (65%) spun că măsurile fiscale adoptate de Guvern i-ar ajuta cel mai mult în dezvoltarea afacerilor, în condiţiile în care jumătate dintre respondenţi apreciază că mediul de reglementare şi fiscale pentru antreprenori s-a deteriorat în ultimul an. Puţin peste 10% dintre oamenii de afaceri ar consideră utilă şi necesară dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale. Antreprenorii s-au arătat nemulţumiţi în privinţa accesului la finanţare, 82% dintre aceştia spunand că este încă dificil sau foarte dificil, însă percepţia s-a îmbunătăţit uşor faţă de ediţia precedentă, de la 88%. Dacă la ediţia de anul trecut aproape jumătate dintre antreprenori apreciau că accesul la finanţare s-a deteriorat, în acest an răspunsurile antreprenorilor s-au echilibrat, astfel că 32% dintre respondenţi spun că accesul la finanţare s-a deteriorat în ultimul an, 30% cred ca s-a îmbunătăţit, în timp ce alţi 30% consideră ca nu s-au modificat condiţiile de obţinere de finanţare.

Farmec a deschis un magazin într-o staţiune de pe Coasta de Azur

Producătorul de cosmetice Farmec Cluj-Napoca a deschis un magazin de brand în Menton, Franţa, una dintre cele mai cunoscute staţiuni de pe Coasta de Azur. Unitatea va comercializa atat cele mai noi game produse la fabrica din Cluj-Napoca, precum şi mărcile tradiţionale. Magazinul este primul centru Farmec inaugurat în străinătate anul acesta, după ce în 2014 compania a deschis două magazine de brand în Grecia, la Salonic şi Katerini. Farmec are şase magazine proprii în Cluj-Napoca, Arad, Timişoara şi Targu Mureş, iar în străinătate în Emiratele Unite Arabe şi Budapesta. Strategia companiei pe termen lung vizează extinderea reţelei pe pieţele internaţionale atat prin distribuitori, cat şi prin unităţi proprii. În prezent, produsele Farmec ajung în peste 30 de ţări, principalele pieţe fiind Japonia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Irak, Kuwait, Grecia şi Canada. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 152 milioane lei (34 milioane euro), în creştere cu peste 10% faţă de 2013, după investiţii în modernizarea liniilor de producţie şi extinderea portofoliului de produse. Farmec este cel mai mare producător roman de cosmetice, cu aproximativ 600 de angajaţi. Din 2008, Farmec deţine drepturile integrale de utilizare a mărcii Gerovital.

Ministrul elen de Finanţe cere amanarea plăţii datoriilor Greciei

Datoria Greciei nu este viabilă, iar plăţile către Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui amanate, a declarat ieri ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, transmite Reuters. "În perioada iulie-august, Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute de la partenerii Greciei 6,7 miliarde de euro, într-un fel sau altul, pentru răscumpărarea unor obligaţiuni din programul SMP", a spus Varoufakis într-o conferinţă la Atena, referindu-se la obligaţiuni cumpărate de BCE în cadrul Securities Market Programme, în perioada 2010-2011. El a arătat că există încă obligaţiuni elene în valoare de 27 de miliarde de euro care trebuie răscumpărate de Grecia în următoarele luni sau ani. "Răscumpărarea acestor obligaţiuni ar trebui să fie amanată pentru viitorul îndepărtat. Asta este clar", a apreciat ministrul. Varoufakis, profesor de economie şi blogger care a iritat oficialii europeni cu discursul său anti-austeritate, a fost înlocuit de la conducerea echipei de negociatori eleni în discuţiile cu liderii UE şi ai FMI, dar a rămas implicat în discuţii. Grecia a reintrat în recesiune în primul trimestru, cu o contracţie a PIB de 0,2%, după un declin de 0,4% în trimestrul anterior, în condiţiile în care blocajul negocierilor dintre autorităţile de la Atena şi creditorii ţării a secătuit economia de fonduri. Contracţia economică sporeşte presiunile asupra guvernului condus de premierul Alexis Tsipras să adopte măsurile cerute de creditorii ţării, pentru deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis marţi să nu înăsprească termenii asistenţei financiare de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance – ELA) pentru băncile din Grecia şi a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro. Decizia a venit în urma unui comunicat al miniştrilor europeni de Finanţe în care aceştia au recunoscut dorinţa autorităţilor din Grecia de a îndeplini condiţiile de reluare a finanţării ţării.

Papa Francisc va denunţa inechităţile capitalismului

Papa Francisc va denunţa inechităţile capitalismului, în timpul unei vizite în Statele Unite din luna septembrie, cand va deveni primul papă care se va adresa Congresului, potrivit celui mai apropiat consilierul al său, cardinalul Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, relatează Bloomberg. Maradiaga, un latino-american pe care Francisc l-a numit consilier în probleme de guvernare a bisericii, a afirmat într-un interviu acordat la Roma că Francisc va vorbi nu ca un inamic al "sistemului sau al culturii" ci ca "un păstor care vrea să facă lumea mai bună, în special pentru cei care nu au un cuvant de spus". Atunci cand a fost ales liderul a 1,2 miliarde de catolici, Francis a spus că este pentru "o biserică săracă pentru săraci", dand tonul unui pontificat care a început cu decizia de a locui într-o reşedinţă modestă. Francisc se va prezenta în faţa congressmenilor cu aceleaşi idei exprimate în 2013, în Evangelii gaudium, prima sa lucrare papală majoră. În documentul respectiv, Francisc a atacat "idolatria banilor şi un sistem financiar al excluderilor şi inegalităţilor".

Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 11%

Profitul Nuclearelectrica a crescut în primul trimestru cu 11% faţă de cel aferent perioadei similare din 2014, la 35,4 milioane lei, a anunţat joi compania de stat. Veniturile au crescut la 468,79 milioane lei, de la 461,53 milioane lei, cheltuielile din exploatare au scăzut la 442,2 milioane lei, iar producţia s-a diminuat cu 2%. Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, care asigură aproape 20% din consumul de energie la nivel naţional, şi este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Giganţii Facebook şi Google susţin prezentări la Bucureşti

Giganţii Facebook şi Google vor fi prezenţi la ICEEfest 2015, de la Bucureşti, unde vor susţine prezentări importante şi workshopuri. Facebook şi Google au realizat în primul trimestru din 2015 venituri cumulate de 20,8 miliarde de euro. Cifra reprezintă aproximativ jumătate din produsul intern brut al Romaniei, estimat tot trimestrial. Google a raportat venituri de 17,3 miliarde de dolari în primul trimestru din 2015 şi un profit de 3,6 miliarde de dolari, iar Facebook - venituri de 3,5 miliarde de dolari şi profit de 0,51 miliarde de dolari. Pe de altă parte, mai ales Google, dar, mai nou, Facebook stabilesc stadarde în marketingul digital, generează industrii colaterale de sine stătătoare (agenţii specializate, aplicaţii), iar deciziile lor pot face să dispară sau să apară zone întregi de business online - şi nu numai. Astfel, "titulatura" de giganţi li se cuvine cu siguranţă playerilor de acest tip, atat din punct de vedere al business-ului, cat şi din punct de vedere strategic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.