Economic

Regii PAL-ului din Romania intră în atenţia Consiliului Concurenţei

Ziarul de Vrancea
8 mai 2015 791 vizualizări
Instituţia a fost sesizată în legătură cu o eventuală poziţie de monopol a Holzindustrie

Consiliul Concurenţei a fost sesizat, ieri, în legătură cu o posibilă poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă a firmei Holzindustrie Schweighofer, plangerea fiind înaintată de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Cătălin Baciu. El s-a întalnit, vineri, cu reprezentanţii oamenilor din industria romanească a lemnului. şedinţa a fost organizată la solicitarea mediului de afaceri. "Oamenii de afaceri din industria lemnului au dorit să aducă în atenţia autorităţilor o eventuală poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă ocupată de firma Holzindustrie Schweighofer, fapt ce ar aduce atingere justei concurenţe în domeniu. Urmare a celor semnalate, domnul Secretar de Stat Cătălin Beciu a înaintat în regim de urgenţă către Consiliul Concurenţei o solicitarea de punct de vedere în acest caz particular", se arată într-un comunicat al ministerului. O altă temă a întalnirii a fost expunerea problematicilor cu care se confruntă acest sector al economiei şi a vizat găsirea unor soluţii practice pentru subiectele aduse în discuţie. Ministerul Mediului a declanşat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri, a declarat, joi, ministrul de resort Graţiela Gavrilescu. Ministrul Graţiela Gavrilescu a spus că Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămana aceasta un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehidă. Senatorul Neculai Bereanu (PSD) declara, tot joi, că solicită ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, ca, prin Corpul de Control, să dispună o verificare de fond la punctele de lucru din Romania ale Holzindustrie Schweighofer. "Am suspiciuni rezonabile că la această firmă s-au achiziţionat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale. Am văzut atat filmările făcute de o organizaţie de protecţia mediului din care reiese că o astfel de practică e acceptată la Holzindustrie Schweighofer, dar am şi sesizări pe această temă de la oameni din zona de munte a judeţului Suceava", a spus Bereanu. Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susţinea, într-un comunicat de presă, că a dat publicităţii filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania acceptand cu bună ştiinţă şi recompensand lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.

Numărul tranzacţiilor imobiliare este în scădere

Numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu peste 7.000, pană la 199.122, în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În luna martie au fost tranzacţionate 78.962 imobile în toată ţara, cu 13.700 mai mult faţă de februarie. Comparativ cu martie 2014, în martie 2015 numărul tranzacţiilor a crescut cu 590. În luna martie, cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost încheiate în Bucureşti (7.516), Ilfov (5.231) şi Timiş (4.292). Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în primul trimestru din 2015 în Bucureşti (17.471), Ilfov (12.361) şi Timiş (9.753). Judeţele cu cele mai puţine imobile tranzacţionate în perioada ianuarie-martie 2015 sunt Valcea (2.021), Bistriţa-Năsăud (1.894) şi Covasna (1.792). Numărul ipotecilor şi al privilegiilor înscrise în cartea funciară la nivel naţional în primul trimestru al acestui an a fost de 37.503, în creştere cu aproximativ 7.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2014. În perioada ianuarie-martie 2015 s-au înregistrat, la nivel naţional, peste 1,5 milioane operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară, în creştere cu aproximativ 55.000 comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cele mai multe operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară au fost înregistrate în primele trei luni ale anului în Bucureşti (101.926), Timiş (79.764) şi Ilfov (70.736). Cele mai puţine operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară s-au înregistrat în aceeaşi perioadă în Covasna (14.660), Sălaj (13.449) şi Valcea (13.433).

ANAF recunoaşte că a greşit din nou în privinţa CASS

ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decat veniturile obţinute."Preşedintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii şi comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012 - pană la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu reglementările Cap.2 şi 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani împliniţi, b) persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decat salariul de bază minim brut pe ţară. În cazul categoriilor de contribuabili prevăzute mai sus, pentru deciziile comunicate pană la data prezentei, nu se vor dispune măsuri în vederea recuperării sumelor stabilite prin acestea", arată ANAF, într-un comunicat. ANAF precizează că aplică prevederile legale, neavand drept de iniţiativă legislativă. Persoanele care obţin venituri din dobanzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculate la o baza lunară care nu poate fi mai mică decat salariul minim brut pe ţară. În februarie, ANAF a anunţat că va emite din oficiu decizii de anulare a plăţii CASS impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligaţia acestei plăţi, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite.



Statul francez îşi creşte participaţia la Air France-KLM

Statul francez va cheltui pană la 46 de milioane de euro pentru a-şi majora participaţia la Air France-KLM Group şi a păstra astfel influenţa la operatorul aerian, relatează Bloomberg. În acest scop, statul va cumpăra pană la 5,1 milioane de acţiuni Air France-KLM, respectiv 1,7% din titlurile companiei, participaţia Guvernului urmand să crească de la 15,88% la 17,58%. Executivul francez vrea să se asigure astfel că va caştiga votul care va avea loc la adunarea generală a acţionarilor din 21 mai, în care se va decide dacă orice investitor care deţine acţiuni mai mult de doi ani poate obţine dublarea dreptului de vot. Statul susţine această schimbare prevăzută într-o lege din 2014, care i-ar conferi, alături de alţi acţionari vechi, mai multă influenţă în cadrul grupului. Iniţiativa de vineri este a doua acţiune de acest fel a guvernului, după ce luna trecută a cumpărat noi acţiuni la Renault. Statul francez este cel mai mare acţionar al Air France-KLM, iar participaţia actuală de 15,88% din titluri îi conferă 16,1% din drepturile de vot, potrivit Ministerului Economiei.

Angajatorii pun la bătaie 18.000 de posturi

Peste 18.000 de locuri de muncă sunt vacante, cele mai multe fiind în Cluj, Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Arad, cele mai puţine în Bacău, Caraş-Severin, Mehedinţi, Ialomiţa şi Sălaj, informează, vineri, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Potrivit datelor centralizate de ANOFM, în ţară sunt înregistrate 18.401 locuri de muncă. Cele mai multe posturi vacante sunt în Capitală (1.960), Cluj (2.259), Ilfov (988), Argeş (926), Arad (860), Iaşi (761), Dolj (739), Timiş (722) şi Hunedoara (708). Judeţele cu cele mai puţine posturi vacante sunt: Bacău (15), Caraş-Severin (26), Mehedinţi (37), Ialomiţa (75), Sălaj (81) şi Suceava (98). La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt înregistrate 1.410 locuri de muncă, cele mai multe pentru: programator (75), inginer de sistem software (65), inginer mecanic (62), cercetător în fizică (51), agent de asigurare (50), asistent de cercetare în fizică (47), analist (44), consilier juridic (28), agent de vanzări şi inginer construcţii civile, industriale şi agricole (cate 27).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.