Economic

Ţăranii vor putea vinde în pieţe doar cu atestat de producător

Mihai Boicu
30 apr 2015 3235 vizualizări
De astăzi intră în vigoare Legea 145/2014, care prevede că produsele agricole pot fi comercializate doar în baza atestatului de producător şi a unui carnet de comercializare.Aceste documente se cer de la primării şi se eliberează după verificarea în teren.In pieţe ar trebui puse spaţii distincte la dispoziţia producătorilor agricoli.Prin noua lege se urmăreşte eliminarea intermediarilor

Astăzi intră în vigoare noua legislaţie privind atestatele de producător, care înlocuiesc vechile certificate de producător. Persoanele care îşi vand produsele primesc şi un carnet de comercializare, un fel de chitanţier pe care sunt înscrise cantităţile vandute. Noua legislaţie ar trebui să scoată din circulaţie intermediarii, care fac legea în pieţe. “Persoana care vrea să obţină atestat de producător depune solicitare la primărie. După aceea, primăria înştiinţează instituţia care dă avizul consultativ, Camera Agricolă, iar după abţinerea avizului se eliberează atestatul. Carnetul de comercializare poate fi utilizat şi de soţ/soţie , rude/afini de gradul I”, a spus Ticu Costandache, directorul Direcţiei Agricole. Pe baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare, producătorii agricoli îşi pot vinde produsele în pieţe sau altor comercianţi. Vanzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice şi produse apicole. Primarii spun că sunt pregătiţi să elibereze aceste documente. “Producătorii pot veni la noi să ceară atestate. Procedura este următoarea: cetăţenii vin la noi, fac solicitări, se strang patru – cinci cereri şi se cheamă agentul de la Camera Agricolă care dă avizul. După aceea se face o verificare de către primărie şi se dă atestatul de producător şi carnetul de comercializare”, a declarat Nicuşor Păcuraru, primarul comunei Vulturu. Aşa cum spune şi legea, avizul Camerei Agricol este consultativ, adică, teoretic, autorităţile locale ar putea să nu ţină seama de el chiar şi în cazul este negativ. Legea 145/2014 prevede că atat atestatul, cat şi carnetul de comercializare sunt eliberate doar după ce se verifică în teren dacă solicitantul produce ceea ce spune.

Spaţii distincte pentru producătorii cu atestat şi carnet

Carnetul de comercializare este utilizat precum un chitanţier, iar in el se consemnează toate cantităţile vandute. Primul exemplar se înmanează cumpărătorului, al doilea rămane la vanzător, iar al treilea exemplar se păstrează la carnet. Dacă vanzarea se face în pieţe agroalimentare, la finalul zilei se înscriu în carnet toate produsele vandute şi cantităţile. Carnetele utilizate, cu al treilea exemplar al filelor, se restituie primăriilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora. Legea 145/2014 prevede că producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător şi carnet de comerciaizare vor putea să îşi vandă produsele în spaţii distincte, special amenajate în pieţe. Procentul de alocare a spaţiilor distincte va fi de minimum 40% din totalul spaţiilor de vanzare existente. Producătorii agricoli vor fi obligaţi să afişeze la vanzare eticheta de produs, cu informaţii privind denumirea produsului, localitatea de orgine, data obţinerii produsului şi preţul de utilizare.

Amenzile pentru nerespectarea Legii 145 sunt severe

Utilizarea carnetului de comercializare fără respectarea regimului de utilizare al filelor poate fi sancţionată cu amendă de la 200 lei la 1000 lei. Producătorii agricoli care transportă produse de la locul de deţinere la locul de comercializare fără a deţine o filă completată cu informaţiile despre porduse pot fi sancţionaţi cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei. Lipsa etichetei de produse se taxează cu amenzi între 100 lei şi 300 lei. Comercializarea produselor fără un atestat de producător valabil şi fără carnet de comercializare se sancţionează cu amenzi de la 15.000 lei la 22.500 lei. Vanzarea în baza carnetului de comercializare a altor produse decat cele din producţia proprie este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 3279 zile, 12 ore, 59 minute, 16 secunde
Dar pe cei care au carnet de producator dar nu produc nimic si totusi vand in piata, ii verifica cineva? Sunt intermediarii care cumpara en gross de la tarani, pe preturi foarte mici si apoi vin in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.