Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Preţurile din Marea Britanie au stagnat pentru prima oară în istorie

Ziarul de Vrancea
24 mar 2015 218 vizualizări
Preţurile de consum din Marea Britanie au stagnat în luna februarie pentru prima dată din 1960, de cand Biroul britanic de Statistică calculează acest indicator, ca urmare a declinului preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

Biroulî Statistică a început să măsoare rata inflaţiei din 1989, însă a folosit un model de calcul pentru a estima valorile acestui indicator din anul 1960, relatează Bloomberg. Analiştii au estimat că inflaţia anuală va încetini la 0,1% în luna februarie. Preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au coborat cu 3,3% în februarie, cel mai mare declin înregistrat vreodată la acest capitol. De asemenea, scăderea preţului benzinei a contribuit la încetinirea inflaţiei. "Rata inflaţiei a coborat la 0%, cel mai jos nivel înregistrat vreodată. Este o veste bună pentru bugetele familiilor", a comentat premierul britanic David Cameron pe Twitter. Guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, Mark Carney, a estimat în luna februarie că inflaţia ar putea înregistra valori negative în următoarele luni, dar că va accelera spre finalul anului, pentru a ajunge treptat peste ţinta de 2% a băncii.  Lira sterlină a scăzut cu 0,2% faţă de dolar, la 1,4920 de dolari pe unitate, imediat după anunţarea datelor privind inflaţia din februarie, revenindu-şi ulterior la 1,4941 dolari pe unitate, potrivit MarketWatch. La nivelul zonei euro, preţurile de consum au coborat cu 0,3% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2014, marcand a treia lună consecutivă de scădere.

Romanii au plătit cu cardul impozite de peste 10 milioane lei

Valoarea taxelor şi impozitelor locale plătite direct cu cardul pe internet a crescut în primele două luni din acest an cu 52% comparativ cu perioada similară din 2014, la peste 10 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 40% din sumele achitate online în întreg anul 2014. În perioada analizată, contribuabilii au realizat aproape 40.000 de plăţi online de taxe şi impozite către autorităţile locale, în creştere cu 49% faţă de primele două luni ale anului 2014. "Susţinem plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul încă din anul 2009 şi ne bucură să vedem că eforturile tuturor părţilor implicate dau rezultate (...). În luna martie am remarcat faptul că a fost depăşit nivelul de 65.000 de utilizatori activi ai platformei www.ghiseul.ro, comparativ cu aproximativ 50.000 de conturi active la începutul acestui an, ceea ce demonstrează faptul că tot mai mulţi contribuabili sunt interesaţi în mod clar de rapiditatea, confortul şi siguranţa plăţilor online", a declarat directorul regional pentru Romania, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe, Cătălin Creţu. Internetul permite contribuabililor să îşi plătească taxele oricand şi de oriunde şi să evite astfel eventualele cozi de la ghişee sau costuri legate de retragerea numerarului de la bancomate. La sfarşitul anului trecut, peste 110 primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platforme proprii. Plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul se poate realiza şi fizic la sediile administraţiilor locale, la POS-urile instalate în oficiile poştale care acceptă tranzacţiile cu cardul, în locaţiile special deschise de Visa în centrele comerciale, la infochioşcurile instalate în sediile administraţiilor locale, în supermarket-uri şi mall-uri.

Soros: Există o probabilitate de 50% ca Grecia să părăsească zona euro

Şansele ca Grecia să părăsească zona euro sunt de 50% în prezent, în condiţiile în care problema economiei elene "a fost gestionată prost de la început de toate părţile", consideră miliardarul american George Soros, care avertizează că economia elenă ar putea "să se scufunde". "În acest moment, suntem la o bifurcaţie de drumuri şi cred că ambele variante sunt posibile", a afirmat Soros într-un interviu pentru Bloomberg, referindu-se la posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro. "Poţi să continui să o împingi înapoi la infinit", prin plata dobanzilor fără ştergerea datoriei, a afirmat Soros, însă "nu va exista niciun surplus, întrucat economia Greciei se scufundă". Miliardarul american consideră că negocierile dintre premierul grec Alexis Tsipras şi creditorii internaţionali ai Greciei ar putea să se încheie cu un eşec, ducand astfel la ieşirea ţării din zona euro. "Acum este un joc în care doar înfrangerea mai este o posibilitate şi cea mai bună opţiune este să o scoată la capăt într-un fel sau altul. Grecia este o problemă care a fost gestionată prost de toate părţile de la început", a declarat Soros. Tsipras s-a întalnit luni seară cu cancelarul german Angela Merkel la Berlin, pentru a discuta despre situaţia Greciei. În urma întrevederii, premierul elen a declarat că a avut "discuţii pozitive" cu Merkel, în timp ce cancelarul german a afirmat că Grecia trebuie să rămană în Europa şi că Germania tratează toate statele din zona euro în mod egal. Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au condiţionat însă continuarea programului de bailout de adoptarea unor reforme concrete de către guvernul elen în sensul limitării cheltuielilor bugetare.


Transgaz va plăti dividende de 256,6 milioane lei

Compania de stat Transgaz Mediaş (TGN) propune acţionarilor dividende de 256,6 milioane lei (58,2 milioane de euro) din profitul de 502,5 milioane de lei înregistrat anul trecut, echivalentul a peste jumătate din caştig. Dividendele propuse sunt de 21,8 lei pe acţiune, în creştere cu 24% faţă de nivelul de anul trecut. Plata dividendelor va începe în 15 iulie, propunerea fiind supusă aprobării AGA programată pentru 27 aprilie, potrivit unui comunicat al companiai transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti. Din profitul înregistrat anul trecut, compania urmează să folosească 220 milioane de lei pentru asigurarea surselor de finanţare şi 26 milioane de lei pentru acoperierea pierderilor contabile din anii trecuţi. Transgaz este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, care are o participaţie de 58,5%. Mai multe persoane juridice au 33,14% din acţiuni, iar persoanele fizice cumulează 8,35% din titluri.

Creditele răman pe minus

Creditele pentru populaţie şi firme au scăzut în februarie cu 3,7%, respectiv cu 4,1% în termeni reali, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, ca urmare a reducerii împrumuturilor în valută, deşi finanţările în lei au avut o evoluţie ascendentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a Romaniei. "Soldul creditului neguvernamental în lei acordat de instituţiile de credit s-a majorat la 28 februarie 2015 cu 7,1% (6,7% în termeni reali) faţă de 28 februarie 2014 pe seama majorării cu 16,5%(16% în termeni reali) a creditului acordat gospodăriilor populaţiei, în timp ce componenta în valută exprimată în lei s-a diminuat cu 10,8% (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 9,6%)", se arată într-un comunicat al BNR. Faţă de ianuarie 2015, creditul neguvernamental total s-a diminuat cu 0,1% (-0,4% în termeni reali) pană la nivelul de 210,22 miliarde lei. Creditul în lei s-a majorat cu 0,7% (0,3% în termeni reali), în timp ce creditul în valută (exprimat în lei) a scăzut cu 0,6% (exprimat în euro, creditul în valută s-a diminuat cu 0,5%). Creditul guvernamental a crescut în februarie, comparativ cu ianuarie, cu 5%, pană la 91,17 miliarde lei, şi cu 8,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Rata şomajului este în creştere

Rata şomajului a crescut în ultimul trimestru al anului la 6,7%, de la 6,5% în precedentele trei luni, numărul şomerilor ajungand la 618.000, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). "Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (7,1% pentru bărbaţi faţă de 6,2% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 1,9 puncte procentuale (7,6% pentru mediul urban, faţă de 5,7% pentru mediul rural). Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (24,1%) în randul tinerilor (15-24 ani)", se arată într-un comunicat al INS. În trimestrul al patrului al anului 2014, populaţia activă a Romaniei era de 9,172 milioane persoane, din care 8,554 milioane erau ocupate şi 618.000 persoane erau şomeri. Rata de ocupare a populaţiei în varstă de muncă (15-64 ani) a fost în intervalul analizat de 60,8%, în scădere faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior cu 1,8 puncte procentuale. Gradul de ocupare este mai mare pentru bărbaţi (68,8%, faţă de 52,7% pentru femei). Pe medii de rezidenţă, rata de ocupare a avut valori apropiate (60,9% în mediul urban şi 60,8% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 22,4%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.