Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Discuţii la Bruxelles despre privatizarea Poştei Romane

Ziarul de Vrancea
23 mar 2015 811 vizualizări
Autorităţile romane discută luni la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Poştei Belgiene, interesată de preluarea companiei romane de poştă, despre aspectele concurenţiale legate de privatizare, Bogdan Chiriţoiu precizand că trebuie eliminate suspiciunile privind ajutoarele de stat.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, luni, la Bruxelles, că autorităţile romane au o întalnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene în care vor discuta despre aspectele concurenţiale privind privatizarea Poştei Romane, la discuţii urmand să ia parte şi reprezentanţii Poştei Belgiene. "Astăzi (n.r. - luni) vom avea o întalnire cu reprezentanţii Comisiei Europene şi împreună cu autorităţile romane va fi prezentă şi Poşta Belgiană, care este interesantă de cumpărarea Poştei Romane. Subiectul este să eliminăm obstacole în calea privatizării Poştei Romane, în speţă suspiciuni privind acordarea în trecut sau în prezent a unor ajutoare de stat", a spus Chiriţoiu. Preşedintele Consiliului Concurenţei a adăugat că Poşta Belgiană vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionată pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Romană şi să discute despre o posibilă conversie în acţiuni a datoriilor pe care le are Poşta către bugetul de stat. "Poşta Belgiană vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionată, să cumpere Poşta Romană şi să se trezească după un an sau doi ani că primeşte o amendă pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Romană. Discutăm şi despre o conversie a datoriilor pe care le are Poşta Romană către bugetul de stat în acţiuni, deci în esenţă o eliminarea a datoriilor pe care le are Poşta Romană în momentul de faţă către bugetul de stat tocmai pentru a o face mai atractivă în vederea privatizării", a spus Bogdan Chiriţoiu. Potrivit acestuia, Poşta Belgiană ar fi interesată şi de finalizarea investigaţiilor Consiliul Concurenţei privind legislaţia naţională a concurenţei în privinţa Poştei Romane.

Două mall-urile s-au ieftin de zece ori de la începutul crizei

Mall-urile Galleria Arad şi Piatra Neamţ, deţinute de compania GTC, au ajuns să valoreze doar 8 milioane euro, faţă de peste 35 milioane euro în 2013, reevaluarea avand la bază ofertele de cumpărare primite pentru active, iar complexul de birouri City Gate a pierdut 9,5 milioane de euro într-un an. Astfel, activele din Romania ale GTC, respectiv complexul de birouri City Gate şi centrele comerciale Galleria, s-au devalorizat anul trecut cu peste 36 milioane de euro, la 156,5 milioane de euro, valoare sub cea la care era evaluat doar City Gate în 2013. Complexul de birouri City Gate din Piaţa Presei din Bucureşti, cel mai important activ al GTC în Romania, are 48.000 de metri pătraţi şi o rată de ocupare de 93%, iar chiria medie generată este de 19,5 euro/metru pătrat/lună. Valoarea de piaţă a proiectului, unde au sediul companii precum Romtelecom, Microsoft, Rompetrol şi E.On, era la sfarşitul anului trecut de 148 milioane de euro, comparativ cu 157,5 în decembrie 2013. "Scăderea vine în principal din reducerea veniturilor viitoare din chirii, avand în vedere numărul mare de proiecte noi de birouri anunţate că vor fi livrate în 2016", se arată în raportul financiar al dezvoltatorului. În ceea ce priveşte proiectele de retail, compania deţine trei mall-uri Galleria în Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, cu o suprafaţă totală de 58.000 de metri pătraţi. Proiectul din Buzău, de 13.700 metri pătraţi, a fost reclasificat în activ destinat vanzării, astfel că nu a mai fost inclus în valoarea finală a proiectelor de retail. Galleria Arad şi Piatra Neamţ au în total o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi, ocupată în proporţie de 88%. Chiria medie în cele două centre este de 4 euro/mp/lună. "Valoarea proiectelor de retail este de 8,5 milioane de euro comparativ cu 35,1 milioane de euro în decembrie 2013, ceea ce se bazează pe ofertele primite pentru vanzarea acestor active neperformante, ca urmare a deciziei grupului de a nu mai sprijini financiar activele neperformante şi să le vandă", se menţionează în raport.

Premierul Greciei îi trimite o scrisoare incendiară cancelarului Germaniei

Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat într-o scrisoare trimisă cancelarului Angela Merkel că Greciei îi va fi "imposibil" să returneze creditorilor săi sumele pe care trebuie să le achite în următoarele cateva săptămani, dacă UE nu îi va acorda niciun fel de asistenţă financiară pe termen scurt. În scrisoarea obţinută de Financial Times, Tsipras arată că guvernul său va fi obligat să aleagă între achitarea tranşelor din împrumutul luat în 2010 de la creditorii internaţionali şi continuarea cheltuielilor sociale. Premierul grec acuză Banca Centrală Europeană (BCE) pentru că a limitat capacitatea Greciei de a emite obligaţiuni pe termen scurt, precum şi autorităţile care supraveghează programul de bailout încheiat în urmă cu cinci ani pentru că refuză să acorde ultima tranşă din împrumutul de 240 de miliarde de euro. "Dat fiind că Grecia nu are acces pe pieţele financiare, şi avand în vedere creşterile în decursul primăverii şi verii a obligaţiilor pe care le avem pentru plata datoriei... trebuie să fie clar că restricţiile speciale ale BCE, combinate cu întarzieri ale acordării unor noi tranşe din pachetul de bailout fac imposibilă pentru orice guvern achitarea datoriei", a arătat Tsipras în scrisoarea trimisă lui Merkel în 15 martie. Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro. Creditorii Greciei au condiţionat însă acordarea acestor fonduri de adoptarea unor reforme concrete de către guvernul elen în sensul limitării cheltuielilor bugetare. Îngrijorările privind incapacitatea guvernului de a plăti salariile şi pensiile în această lună, precum şi posibilitatea ca Grecia să rămană fără lichidităţi pană la finalul lunii aprilie au crescut în ultima perioadă, în lipsa unui acord definitiv între guvernul de la Atena şi creditorii săi externi.

Chinezii dau 7,1 miliarde euro pe Pirelli

Producătorul italian de cauciucuri Pirelli va fi preluat de compania chineză de stat China National Chemical, într-o tranzacţie în valoare de aproximativ 7,1 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai mari achiziţii realizate de o companie de stat din China în ultimii ani, relatează Bloomberg. O divizie a companiei chineze de stat, ChemChina, va cumpăra iniţial o participaţie de 26,2% la Pirelli, în valoare de 1,8 miliarde de euro. Această participaţie este deţinută în prezent de Camfin, un vehicul de investiţii controlat indirect de directorul executiv general şi preşedinte al Pirelli, Tronchetti Provera, care a acceptat deja oferta înaintată de ChemChina. Compania va deţine minimum 50,1% din vehiculul de investiţii prin intermediul căruia va controla participaţia de 26,2% la Pirelli. Camfin va reinvesti o parte dintre veniturile rezultate în urma vanzării acţiunilor la Pirelli în noul vehicul. Ulterior, compania din China va lansa o ofertă pentru a prelua restul pachetului de acţiuni, pentru aproximativ 15 euro pe unitate, potrivit The Wall Street Journal. Pirelli mai deţine în Romania o fabrică de anvelope la Slatina şi o uzină de filtre pentru motoare diesel la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

Guvernul are toate avizele pentru Codurile Fiscale

Guvernul s-a reunit, ieri, pentru a discuta proiectul noului Cod Fiscal şi pe cel al Codului de Procedură Fiscală, miniştrii constatand la final că au fost emise toate avizele necesare, astfel că documentele pot fi aprobate miercuri. Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că proiectul Codului Fiscal va fi rediscutat în Guvern luni, urmand să fie aprobat miercuri, împreună cu cel al Codului de Procedură Fiscală, şi transmis Parlamentului spre dezbatere. El a precizat că cele două proiecte vor fi aprobate şi transmise Parlamentului pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă imediat după Paşte, astfel încat documentele să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor pană la finele lunii aprilie.

Finanţele s-au împrumutat la un cost minim istoric

Finanţele au împrumutat luni 500 milioane lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe trei luni, la un randament minim record, de 1,20% pe an, în contextul în care cererea investitorilor a depăşit de două ori oferta. Trezoreria a primit oferte de 1,14 miliarde de lei pentru titlurile pe trei luni, dar a atras doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna martie. Randamentul maxim acceptat a fost de 1,22% pe an. Ultima licitaţie pentru certificate pe trei luni a fost organizată pe 23 februarie, cand ministerul Finanţelor a atras 354,8 milioane lei de la investitori, la un randament de 1,24% pe an. Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie prin vanzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie. Pană luni inclusiv, instituţia a atras 2,33 miliarde de lei, iar la ultima licitaţie a lunii, care va avea loc joi, vrea să vandă titluri pe un an în valoare de 1 miliard de lei. De la începutul anului, statul a împrumutat din piaţa internă 10,63 miliarde de lei prin vanzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.