Economic

Trei sferturi din romani nu-şi planifică banii

Ziarul de Vrancea
11 mar 2015 629 vizualizări
Un studiu arată că majoritatea romanilor nu economisesc pentru pensii, educaţie sau urgenţe

Aproape trei sferturi dintre romani nu-şi întocmesc un plan financiar pentru bugetul personal, astfel că nu deţin economii pentru situaţii de urgenţă, pensie sau pentru cheltuielile cu educaţia copiilor şi nu au un plan pentru plata datoriilor la bănci, potrivit unui studiu OTP Bank şi FinZoom.ro. Peste 70% dintre participanţii la studiu spun că nu deţin economii pentru situaţii de urgenţă, nu au planuri sau economii pentru pensie, iar în cazul a 75% nu există bani puşi deoparte pentru cheltuielile medicale ale familiei, relevă studiul realizat recent de instituţia de credit şi portalul de informaţii financiare. Totodată, peste 80% dintre respondenţi nu au prevăzut soluţii pentru acoperirea cheltuielilor cu educaţia copiilor, iar mai mult de 90% nu au un buget pentru o achiziţie de mare valoare, precum un avans pentru un imobil sau o maşină. Întrebaţi dacă dispun de un fond dedicat economiilor şi investiţiilor şi dacă au un plan pentru regularitatea plăţilor în cadrul acestuia, majoritatea participanţilor au răspuns negativ. În ceea ce priveşte planul pentru achitarea datoriilor restante, numai 27,86% au un proiect personal pentru plata soldului la credite şi carduri de credit, restul afirmand că nu au un astfel de plan. Referitor la fondurile de urgenţă, aproape un sfert dintre participanţi spun că s-ar descurca cu banii economisiţi cel mult două luni, în timp ce 14,29% au economii care le-ar permite să îşi acopere cheltuielile între şase şi nouă luni şi tot ataţia ar avea resurse financiare pentru o perioadă de cel puţin 7 luni.Conturile de economii şi depozitele reprezintă cele mai populare instrumente de economisire printre persoanele care au participat la sondaj. Astfel, aproape o treime (28,15%) utilizează în prezent un cont de economii, iar pentru depozit bancar la termen au optat 21,78% dintre respondenţi, pentru unităţi la un fond mutual - 5,94%, acţiuni la o companie - 7,78%, investiţii în proprietăţi mobiliare / imobiliare - 10,89%, iar pentru investiţii în metale preţioase (aur, argint, altele) - 8,77%.  Sondajul a fost realizat pe un eşantion de circa 700 respondenţi, 50,92% reprezentand bărbaţi şi 49,08 femei, iar majoritatea (89,25%) au varste cuprinse între 25 şi 54 de ani. Totodată, 88,68% dintre participanţi locuiesc în mediul urban, iar 58,7% dintre aceştia sunt căsătoriţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.