Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Romanii vor cheltui în vacanţa de Valentine's Day două milioane de euro

Ziarul de Vrancea
6 feb 2015 698 vizualizări
Cele mai populare destinaţii pentru romanii care pleacă în străinătate în acest an sunt Roma, Veneţia, Paris, Barcelona şi Viena

Aproximativ 29.000 de romani vor merge în intervalul 13-15 februarie în minivacanţe de Valentine's Day, în special în destinaţii interne, unde vor cheltui aproape 2 milioane de euro, cea mai căutată destinaţie internă fiind Valea Prahovei, iar în străinătate - Roma, Veneţia, Paris şi Barcelona. "Numărul de rezervări făcute pentru Sfantul Valentin se apropie de 28.500, iar turiştii vor cheltui, în medie, doar pentru servicii turistice (cazare şi masă), aproximativ 300 de lei de persoană, suma totală care va fi încasată de operatorii de turism fiind estimată la 8,5 milioane de lei", potrivit unui studiu al Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). În plus, potrivit federaţiei, în jur de 500 de romani vor pleca în străinătate special pentru a petrece Ziua Îndrăgostiţilor. Cu sumele alocate de aceştia, cheltuiala totală a romanilor pentru vacanţe de Valentine's Day ajunge la aproape 2 milioane de euro. "Multe cupluri care nu şi-au planificat o mini-vacanţă cu prilejul Zilei Indragostiţilor vor petrece fie în cluburi, fie într-un restaurant", se mai arată în studiul citat. Cele mai populare destinaţii pentru romanii care pleacă în străinătate în acest an sunt Roma, Veneţia, Paris, Barcelona şi Viena, potrivit Vola.ro, cel mai mare portal de turism din Romania. "Sunt şi cereri pentru plecări exact în perioada de Valentine’s Day sau de Dragobete, dar cei mai mulţi preferă doar să ofere cadoul atunci, dar să plece cand le permite programul sau în perioade pentru care găsesc preţuri mai mici. Pentru plecări fix de Sfantul Valentin, un preţ mediu ar fi de 260 euro de persoană pentru un city break, incluzand cazarea şi transportul cu avionul, preţurile fiind mai mari decat în mod obişnuit pentru că hotelurile sunt mai scumpe în acele zile", spune Manuela Melinescu, markenting manager Vola.ro. Pe litoralul romanesc nu sunt multe oferte pentru Valentine's Day, dar există cateva unităţi de cazare, majoritatea de patru stele, care au pregătit pachete pentru îndrăgostiţi. Cea mai mare atracţie pentru îndrăgostiţi este şi în acest an Valea Prahovei unde, în weekendul 13-15 februarie, gradul de ocupare se apropie de 90%, faţă de 60-70% în weekend-ul anterior. "Faţă de anul trecut, acum se anunţă şi zăpadă, putandu-se practica, astfel, şi sporturi de iarnă", potrivit FPTR. Tarifele pe Valea Prahovei variază între 150 lei/pachet - o noapte de cazare cu mic dejun şi cină festivă pană la 900 de lei pentru un pachet care include două nopţi de cazare, mese, cina festivă şi surprize.

Omul de afaceri Mihai Crişan, urmărit penal de DNA

Omul de afaceri din Satu Mare Mihai Crişan este urmărit penal de DNA Oradea pentru dare de mită în formă continuată, după ce ar fi oferit bunuri şi bani fostului director executiv al Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean şi unui inspector al instituţiei, pentru a nu constata nereguli. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, Mihai Crişan, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, este urmărit penal de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea pentru dare de mită în formă continuată. În acest caz, omul de afaceri Mihai Crişan va fi cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, întrucat Tribunalul Bihor a respins, marţi, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia. Conform ordonanţei întocmite de procurorul de caz, Crişan, care era administrator al unei societăţi comerciale, i-ar fi oferit, în ianuarie 2013, fostului director executiv al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean mai multe bunuri alimentare, în parcarea unui local din municipiul Satu Mare. În schimb, susţin procurorii, Ardelean "a dispus unei echipe de control desemnate să efectueze o inspecţie fiscală generală la firma lui Crişan să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societăţii menţionate". Inspecţia a avut loc în perioada 25-30 martie 2013, iar în acea lună, în acelaşi scop, Crişan i-a remis aceleiaşi persoane suma de 4.000 de euro, se arată în comunicat. De asemenea, Mihai Crişan este suspectat de mituirea unui inspector fiscal de la Serviciul de Inspecţie Persoane Juridice al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, desemnat să facă un control fiscal la firma sa, în mai multe randuri.  Astfel, potrivit DNA, în ianuarie 2013 Crişan "a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumaţiei unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naştere a funcţionarului public", iar în 14 februarie "i-a oferit şi predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajaţi, două platouri cu mancare pregătite de personalul unui restaurant". Totodată, în martie 2013, la cererea inspectorului fiscal, omul de afaceri a acceptat încheierea şi semnarea unui contract fictiv între o societate controlată de inculpat şi o firmă deţinută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate să poată accesa un credit bancar, iar în aprilie i-a oferit aceluiaşi inspector 1.000 de lei, cu titlu de împrumut. "În schimbul oferirii şi remiterii acestor foloase materiale, funcţionarul public a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crişan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relaţiilor comerciale supuse controlului", se arată în comunicatul DNA.

Caştigul salarial mediu a urcat cu 7,1%

Caştigul salarial mediu a fost în decembrie de 1.866 lei net, în urcare faţă de noiembrie cu 123 lei (7,1%), cu cele mai mari valori în extracţia petrolului şi gazelor, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, avansul fiind influenţat printre altele de acordare primelor de sărbători sau anuale."În luna decembrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul caştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2014. Creşterile caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sărbători), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile caştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu caştiguri salariale mici", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5.802 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.061 lei). Cele mai semnificative majorări au fost de 39,3% (tot pentru extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale), respectiv de 30% (fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului), 20,5% - 28,5% (silvicultură şi exploatare forestieră, inclusiv pescuit şi acvacultură, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de servicii anexe extracţiei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), 14,5% - 18,5% (telecomunicaţii, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea hartiei şi a produselor din hartie), respectiv 10,5% - 13,5% (fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, tranzacţii imobiliare, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extracţia cărbunelui superior şi inferior). Scăderile caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile caştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).

Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 7,8%

Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 7,8%, pe fondul industriei prelucrătoare şi al celei extractive, în timp ce comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 5,8%, susţinute de toate grupele industriale, în principal de bunurile de folosinţă îndelungată, cu plus 34,3%. Industria prelucrătoare a înregistrat afaceri mai mari cu 7,8%, iar cea extractivă cu 7,5%. "Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (plus 13,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 12,3%), industria bunurilor de capital (plus 8,5%), industria bunurilor intermediare (plus 7,6%) şi industria bunurilor de uz curent (plus 4,1%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În decembrie, afacerile din industrie au scăzut cu 10,4% faţă de noiembrie, ca urmare a unui recul al industriei prelucrătoare cu 10,7% şi al celei extractive cu 5,3%. Pe de altă parte, comparativ cu decembrie 2013, cifra de afaceri a avansat cu 4,2%. Anualizat, industria extractivă a consemnat afaceri mai mari cu 13,7%, iar cea prelucrătoare cu 3,8%. Comenzile noi din industrie au crescut anul trecut cu 5,8%, susţinute de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 34,3%), cea a bunurilor de uz curent (plus 8,2%), industria bunurilor intermediare (plus 6,4%) şi a bunurilor de capital (plus 3,8%). În decembrie, comenzile s-au redus cu 4,7% faţă de noiembrie, după ce sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat o scădere de 26,7%, al bunurilor intermediare de 16,3% şi al bunurilor de uz curent de 12,2%, în timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 6%.

Francul elveţian a trecut iar pe creştere

Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut cu 2,86 bani, la 4,1808 lei, dar per ansamblul săptămanii se află în scădere cu 6,3 bani, în timp ce euro a urcat vineri cu 0,55 bani, la 4,4143 lei, iar dolarul a avansat cu 0,41 bani, la 3,8583 lei. Referinţa francului elveţian a urcat de la 4,1522 lei joi la 4,1808 lei. În urmă cu o săptămană, francul se afla la 4,2438 lei. Comparativ cu maximul istoric în registrat în urmă cu două săptămani, francul se află în declin cu 40,1 bani. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunţă cursul de referinţă, francul era cotat pe pieţele externe în urcare cu 0,2%, la 0,9472 euro. Joi, la aceeaşi oră, moneda elveţiană era tranzacţionată la 0,9421 euro. Francul elveţian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborat record după record, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei. La maximul de 4,5817 lei, francul era în urcare cu 22,5% faţă de cursul de 3,7415 lei înregistrat miercuri, 14 ianuarie, înainte de decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafon.

Swatch lansează în curand un smartwatch

Swatch Group intenţionează să pună în vanzare în următoarele trei luni un smartwatch care va comunica prin Internet şi care ar putea concura cu Apple Watch, a cărui lansare este prevăzută să aibă loc în luna aprilie, relatează Bloomberg. "Ceasul inteligent al Swatch va putea comunica prin intermediul Internetului", a declarat directorul general al companiei elveţiene, Nick Hayek. El a adăugat că utilizatorii vor putea face plăţi mobile prin intermediul acestui dispozitiv, care va funcţiona cu softuri Windows şi Android. Piaţa pentru astfel de ceasuri, care permit efectuarea de convorbiri telefonice şi comunicaţii de date, va atinge probabil 10 miliarde de dolari în 2018, au estimat analiştii Citigroup anul trecut, jumătate din piaţă fiind reprezentată de utilizatorii tradiţionali de ceasuri care fac trecerea la dispozitivele inteligente. Swatch a acumulat în ultimele decenii experienţă în dezvoltarea de tehnologie care poate fi inclusă într-un smartwatch, cum ar fi bateriile cu durată mare de funcţionare, atat de subţiri încat pot fi îndoite. Marca Tissot a Swatch fabrică ceasuri cu ecrane tactile încă din 1999, iar în prezent acestea includ altimetru, busolă şi senzori pentru înregistrarea scufundărilor.

Veniturile Twitter s-au dublat

Veniturile totale ale Twitter au crescut cu 111% anul trecut comparativ cu 2013, ajungand la 1,4 miliarde de dolari, în timp ce pierderea anuală a scăzut cu 10,5%, la 577 de milioane de dolari, în urma creşterii numărului de utilizatori din primele trei trimestre. În 2013, Twitter a înregistrat venituri în valoare de 664,9 milioane de dolari şi o pierdere netă de 645 milioane de dolari, se arată într-un raport publicat de compania americană. Acţiunile Twitter au urcat cu pană la 13% în şedinţa extinsă de tranzacţionare, în condiţiile în care anul trecut titlurile companiei au scăzut cu 44%, potrivit Bloomberg. Veniturile Twitter au crescut cu 97% în trimestrul al patrulea din 2014 faţă de acelaşi interviu din 2013, de la 242 de milioane de dolari la 479 de milioane de dolari, în timp ce pierderea netă a scăzut la 125 de milioane de dolari de la 511 milioane de dolari în perioada analizată. Veniturile din publicitate pe platforme mobile au reprezentat 88% din încasările totale din publicitate înregistrate de Twitter în perioada octombire-decembrie a anului trecut.













În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.