Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Lukoil reduce investiţiile din acest an cu 10%

Ziarul de Vrancea
25 ian 2015 711 vizualizări
Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, va reduce investiţiile din acest an cu circa 10%, respectiv cu 1,5 miliarde de dolari, din cauza scăderii cotaţiilor ţiţeiului, a declarat, la Davos, directorul general al grupului, Vagit Alekperov, transmite Bloomberg

Economiile vor fi realizate prin reducerea cheltuielilor în operaţiunile de rafinare şi prin blocarea noilor angajări, în timp ce dividendele vor fi menţinute la nivelul anului 2014, a spus Alekperov. Economia Rusiei a fost afectată de prăbuşirea preţurilor petrolului, principala sursă externă de venit. Scăderea veniturilor din vanzările de petrol a amplificat efectul sancţiunilor occidentale, impuse din cauza implicării Rusiei în conflictul din Ucraina. Lukoil a fost inclusă în septembrie 2014 pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Bancherii susţin că sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, dar nu afectează şi finanţarea. În luna noiembrie a anului trecut, Alekperov estima că cheltuieile Lukoil vor fi reduse cu 13% în acest an, respectiv cu circa 2 miliarde de dolari.

South Stream nu a murit: Bulgaria îl ţine în viaţă!

Bulgaria nu poate sista construcţia gazoductului South Stream, în ciuda anunţului autorităţilor de la Moscova privind abandonarea proiectului, deoarece nu a primit nici o notificare oficială din partea Rusiei, relatează Novinite. "Dacă suspendăm în mod unilateral construcţia, ar însemna să încălcăm acordul semnat cu acţionarii. Din această cauză, nu putem sista eliberările de noi permise de construcţie", a declarat Delyan Dobrev, preşedintele Comisiei de Energie din Parlamentul bulgar şi fost ministru al Energiei. Comentariul lui Dobrev a fost făcut la o zi după ce directorul general al companiei South Stream Bulgaria a declarat că firma este încă operaţională şi continuă să fie finanţată de acţionari. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la începutul lunii decembrie că Rusia nu poate continua realizarea proiectului gazoductului ruso-italian South Stream din cauza obiecţiilor Comisiei Europene, determinate de nerespectarea legislaţiei europene în domeniul energiei. Uniunea Europeană s-a opus construcţiei South Stream, pe fondul îngrijorărilor că proiectul ar fi contribuit la consolidarea influenţei Rusiei în Estul Europei. Gazoductul urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, ocolind Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate. În locul South Stream, Rusia a anunţat intenţia de a construi o conductă care va traversa Turcia şi Grecia, proiect denumit Turkish Stream. Potrivit lui Dobrev, Turkish Stream nu este fezabil din punct de vedere economic, din cauza lungimii prea mari şi a traseului ocolitor.

Şeful Google prezice sfarşitul Internetului sub forma sa actuală

Preşedintele Google, Eric Schmidt, a afirmat vineri, la Davos, că Internetul va deveni atat de omniprezent în viaţa oamenilor încat practic nu va mai fi observat, în timp ce alţi experţi se întreabă dacă progresele tehnologice nu vor duce la dispariţia vieţii private, relatează Sputnik. Întrebat ce părere are despre evoluţia viitoare a web-ului, Schmidt a spus că ar răspunde simplu, "că Internetul va dispărea". Vor fi atat de multe adrese IP, atat de multe dispozitive, senzori, dispozitive purtabile, lucruri cu care oamenii vor interacţiona încat Internetul nu va mai fi observabil, va face parte permanent din viaţa oamenilor, a spus Schmidt. "Imaginaţi-vă că intraţi într-o cameră, iar camera este dinamică. şi cu permisiunea voastră interacţionaţi cu obiectele din acea cameră. Apare o lume extrem de personalizată, interactivă şi foarte interesantă", a notat şeful Google. Schmidt a vorbit la un seminar numit "Viitorul economiei digitale", în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, alături de directori de la Vodafone, Facebook şi Microsoft.


De ce se teme Banca Angliei de pornirea tiparniţei?

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat că măsurile de relaxare monetară promovate de băncile centrale ar putea determina investitorii să îşi asume riscuri excesive pe pieţele financiare, relatează Bloomberg. La numai două zile de la anunţarea de către BCE a unui program extins de achiziţii de active din zona euro, în valoare de aproape 1.100 miliarde de euro, Carney a declarat că perioada prelungită de stimulente financiare din regiune, deşi justificată din punct de vedere economic, ar putea avea efecte adverse dacă va duce la supraîncălzirea pieţelor. "Un climat economic cu dobanzi scăzute şi măsuri de relaxare cantitativă poate duce la asumarea de riscuri în exces. Măsurile de ralaxare monetară sunt menite să transforme un mediu reticent la risc într-unul în care investitorii îşi asumă riscuri responsabile. Încercăm să evităm riscurile iresponsabile", a spus Carney în ultima zi a forumului economic mondial de la Davos. Băncile centrale din Europa au utilizat, în ultimii ani, o serie de instrumente menite să stimuleze creşterea economică, instrumente care au inclus tăierea dobanzilor de politică monetară la minime record şi cumpărarea de active.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.