Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Ruşii ne taie o treime din livrările de gazxe! Cat de periculos este?

Ziarul de Vrancea
29 dec 2014 926 vizualizări
"Astfel de reduceri se încadrează în media ultimelor luni, cand au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viaţă», susţine ministrul Energiei, Andrei Gerea Grupul rus Gazprom a redus livrările de gaze către Romania cu 30% faţă de cantitatea contractată, ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmand însă că astfel de diminuări au fost înregistrate şi în ultimele luni şi că, la acest moment, nu există motive speciale de îngrijorare.

"Astfel de reduceri se încadrează în media ultimelor luni, cand au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viaţă». Nu există motive de îngrijorare, deoarece sistemul face faţă. Vom pregăti o poziţie oficială", a spus Gerea, precizand că a ieşit din şedinţa de guvern pentru a se informa. El a arătat că în relaţia cu Gazprom există o prevedere contractuală, în limitele căreia furnizorul rus "se poate juca" cu cantităţile livrate, în marja a 30 de procente. Ministrul a precizat totodată că există variante la care autorităţile romane pot apela în caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuată a păcurii sau oprirea anumitor instalaţii, dar a reluat ideea că speră să nu se ajungă într-o astfel de situaţie. Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu declara la mijlocul lunii septembrie că Romania nu ar avea nicio problemă în perioada de iarnă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă. Romania a înmagazinat pană în luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totală de depozitare a gazelor naturale în Romania este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi. Romania a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producţia internă, asigurată de OMV Petrom şi Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decat cele ale gazelor produse intern. Potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeană şi publicat în luna octombrie, necesarul de gaze naturale în Romania ar putea creşte cu pană la 42% în cazul în care Rusia decide să întrerupă livrările de gaze către Uniunea Europeană pentru o perioadă de şase luni. CET-urile care folosesc gaze, dar pot funcţiona doar cu păcură îşi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipand probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, iar electricitatea necesară Transelectrica va fi de asemenea livrată în cantităţi mai mari. Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situaţii critice generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, relevă un act normativ aprobat Guvern. 

 Restanţele la credite au atins minimul după doi ani şi jumătate 

Volumul creditelor restante s-a redus în noiembrie cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 26,8 miliarde lei, şi cu 0,5% faţă de octombrie, ajungand la nivelul minim în ultimii doi ani şi jumătate, după ce a scăzut şapte luni consecutiv, potrivit datelor Băncii Naţionale a Romaniei. În octombrie, restanţele la credite se situau la 26,96 miliarde lei, iar în noiembrie anul trecut erau de 34,08 miliarde lei. În definiţia BNR, creditele restante se referă doar la principal şi nu includ poziţii extrabilanţiere. Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întarzieri la plată de cel puţin o zi. Raportat la finalul anului trecut, volumul restanţelor s-a redus cu 18%. Nivelul creditelor restante a coborat treptat şapte luni consecutiv pană în noiembrie incusiv, cu un ritm lunar de 0,5%, în timp ce rata restanţelor a ajuns la 12,43%. "Această evoluţie a fost determinată de declinul ratei restanţelor la credite pe segmentul RON, de la 11,8% în octombrie la 11,6% în noiembrie. Pe de altă parte, pe segmentul creditelor în valută rata restanţelor a crescut uşor, de la 13% în octombrie la 13,1% în noiembrie. Totodată, statisticile BNR indică stagnarea ponderii depozitelor în RON în totalul depozitelor la 63% în noiembrie (din care 32,9% la vedere, pondere în uşoară urcare de la 32,6% în octombrie)", se arată într-o analiză a Băncii Transilvania semnată de senior economistul Andrei Rădulescu. Depozitele în valută, care reprezintă 37% din totalul economiilor, înregistrează o creştere mai mare a ponderii celor la vedere, de la 28,4% în octombrie la 29,2% în noiembrie. Ponderea depozitelor pe termen lung în totalul economiilor, însumand valuta şi moneda naţională, s-a diminuat de la 69% la 68.5%, pe fondul declinului ratelor de dobandă, care determină populaţia şi companiile să se orienteze spre alte instrumente financiare ori către consum. "Statisticile băncii centrale confirmă continuarea procesului de refacere, consolidare şi însănătoşire a sectorului bancar, puternic afectat de valurile Marii Recesiuni. Cu toate acestea, atragem atenţia cu privire la faptul că, după intensificarea determinată de recomandarea băncii centrale (în primăvara acestui an), în perioada recentă se notează o temperare a procesului de curăţenie a activelor din sectorul bancar (ritmul lunar de scădere a restanţelor la credite s-a atenuat la doar 0.53% în noiembrie)", se spune în analiză.  

Ministerul Afacerilor Externe va avea o "bibliotecă online" 

Quality Business Solutions, Best Learn Consulting şi Promo Media vor furniza Ministerului Afacerilor Externe (MAE) un sistem informatic de gestiune a "bibliotecii online" a instituţiei, valoarea contractului fiind de 19,52 milioane de lei (TVA inclusă) pe 6 luni. "Proiectul Biblioteca online reprezintă un sistem informatic integrat care are drept scop final digitizarea, organizarea arhivei de documente a MAE şi prezentarea documentelor relevante în cadrul unui sistem de tip bibliotecă virtuală. (...) Proiectul va contribui la creşterea calităţii serviciilor oferite de MAE către cetăţeni, către mediul economic şi instituţiile publice prin intermediul dezvoltării şi punerii la dispoziţie a facilităţilor unei biblioteci virtuale", se arată în anunţul de atribuire disponibil pe www.e-licitatie.ro. Proiectul este format trei loturi. Primul lot prevede furnizarea sistemului informatic, va fi furnizat de Quality Business Solutions şi are o valoare de 19,39 milioane de lei (TVA inclusă). Al doilea lot a fost atribuit Best Learn Consulting şi prevede furnizarea de servicii de management de proiect pentru suma de 47.512 lei (TVA inclusă). Cu o valoare atribuită de 85.965 lei, lotul al treilea a fost caştigat de Promo Media, care va furniza MAE servicii de promovare şi publicitate ale proiectului. Prin anunţul de participare, publicat în luna mai a acestui an, contractul a fost estimat la 20,45 milioane de lei (TVA inclusă). Contractul va fi finanţat din fonduri europene şi de la bugetul de stat. Cu afaceri de 10,6 milioane de euro în 2013, Quality Business Solu¬tions SRL este deţinută integral de antreprenorul Octavian Nicolau. Firma va fi preluată de S&T Romania, subsidiara locală a furnizorului austriac de soluţii IT cu acelaşi nume, tranzacţie pentru care a solicitat avizul Consiliu¬lui Concurenţei.

 Investigaţia la Transgaz a fost extinsă

Consiliul Concurenţei a extins investigaţia privind posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţii organizate de Transgaz în 2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente. În urma extinderii investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor Armax, Ecprod, Condmag şi Instcomp. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice investigaţiei, se arată într-un comunicat al instituţiei. Consiliul Concurenţei a declanşat în luna iulie a acestui an o investigaţie privind o posibilă înţelegere între 13 companii de a participa cu oferte trucate la zece licitaţii organizate de Transgaz în anul 2011. "La ora actuală, investigaţia se referă la 11 licitaţii organizate de Transgaz şi sunt suspectate 14 de companii: Inspet, Condmag, TMUCB, Rominsta, Moldocor, Cis Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med, Staza Invest şi Instcomp", potrivit sursei citate.

Asirom vrea să îşi majoreze capitalul cu 20 milioane de lei 

Acţionarii Asirom au aprobat, la 22 decembrie, majorarea capitalului social cu 19,86 milioane de lei, la 285,76 milioane de lei, prin aport de numerar, infuzia de capital fiind destinată susţinerii activităţii de asigurări generale. În prezent, asigurătorul are un capital social de 265,9 milioane de lei. Operaţiunea de majorare va fi însoţită de emiterea unui număr de 198,6 milioane de acţiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei/titlu. Actiunile nou emise vor fi oferite spre subscriere investitorilor înregistraţi în Registrul Acţionarilor la data de 12 decembrie, proporţional cu deţinerea acestora. Perioada de exercitare a dreptului de preferinţă al acţionarilor Asirom este de o lună de la data publicării hotărarii Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor în Monitorul Oficial. Preţul de subscriere al acţiunilor noi este de 0,2 lei/actiune, din care 0,1 lei/acţiune este prima de emisiune. Titulurile rămase nesubscrise la finele perioadei de subscriere vor fi anulate. Majorarea de capital va fi alocată în exclusivitate pentru activitatea de asigurări generale a Asirom, se precizează în convocator. 

Unitatea 1 a centralei Cernavodă, deconectată pentru cateva ore

Nuclearelectrica (SNN) a deconectat de la sistemul energetic naţional Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă, pentru efectuarea unor lucrări de remediere la partea clasică a unităţii. Reactorul a fost reconectat la sistem în dimineaţa zilei de luni, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei din Cernavodă. Compania a mai deconectat acelaşi reactor în această lună tot pentru efectuarea unor lucrări la echipamente. Şi celălalt reactor al centralei a fost oprit, săptămana trecută, pentru reparaţii. Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare, care acoperă aproape 20% din consumul de energie la nivel naţional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.