Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Criticile premierului au avut efect: Lukoil scapă de sechestru

Ziarul de Vrancea
7 oct 2014 1220 vizualizări
Cu două zile în urmă Victor Ponta a atenţionat voalat procurorii în privinţa măsurilor asiguratorii impuse de procurori societăţii petroliere

Sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, a anunţat ieri compania, precizand că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice. Asta după ce premierul Victor Ponta a criticat voalat măsurile impuse de procurori. "În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe langă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a instalaţiilor tehnologice", se arată într-un comunicat al companiei. Sindicatul şi directorul general ai Petrotel-Lukoil i-au solicitat premierului Victor Ponta sprijin pentru continuarea activităţii şi deblocarea conturilor companiei, spunand că astfel pot fi plătite salariile celor 2.500 de angajaţi, pot fi achiziţionate materiale şi pot fi plătiţi furnizorii. "Avand în vedere situaţia creată prin descinderea din data de 2 octombrie 2014 efectuată de către reprezentanţii organelor de anchetă din Romania(procurori, ofiţeri SRI, inspector din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, inspector de la direcţia Regională Antifraudă etc.) la SC Petrotel-Lukoil SA şi alte patru societăţi de pe Platforma Teleajen, vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi pentru asigurarea continuării activităţii comerciale a societăţii noastre", se arată în scrisoarea transmisă la Cancelaria prim-ministrului, în 3 octombrie. În scrisoare, aflată în posesia MEDIAFAX, sindicatul salariaţilor din Petrotel-Lukoil şi Uniunea Sindicatelor Lukoil din Romania, în numele cărora semnează preşedintele Gheorghe Paraschivoiu, cere sprijinul lui Victor Ponta pentru deblocarea conturilor bancare ale societăţii, astfel încat rafinăria Petrotel-Lukoil să poată funcţiona normal şi să poată fi plătite salariile muncitorilor. "Nu ne opunem anchetei în curs de desfăşurare, este normal ca organele în drept să îşi desfăşoare activitatea specifică pentru respectarea legii şi protejarea intereselor statului. Dar, ca urmare a blocării conturilor, nu se pot face achiziţii de chimicale, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămană fără obiectul muncii, mărind numărul şomerilor", se mai arată în document. Într-o altă scrisoare, primită luni la cabinetul premierului, directorul general al Petrotel-Lukoil, Andrei Bogdanov, prezintă companie şi rezultatele financiare, precum şi comportamentul fiscal, menţionand totodată consecinţele pe care ancheta organelor de cercetare le are asupra activităţii companiei.

Pragul de deţinere la SIF-uri ar putea fi eliminat

Pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, în prezent de 5%, va fi eliminat, iar cel pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%, prevede un proiect de lege al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Proiectul de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital şi a este parte a unei iniţiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de către Bursa de Valori Bucureşti, din care fac parte atat reprezentanţi ai pieţei de capital, cat şi ai autorităţilor de supraveghere şi reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a Romaniei (BNR), precum şi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP). "Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pieţei de capital din Romania. Răspundem astfel unor mai vechi aşteptări ale pieţei. Modificările pe care le vom aduce vizează, în principal, adaptarea normelor naţionale în scopul asigurării unui tratament unitar şi echitabil pentru investitori. Mă refer atat la investitorii locali, cat şi la cei străini, respectiv la investitorii majoritari şi la cei minoritari", a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu. Printre aspectele vizate de proiectul de lege se numără şi facilitarea accesului la piaţa de capital romanească, respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende, guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, inclusiv raportarea informaţiilor relevante pentru participanţii la piaţă şi simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni. De asemenea, proiectul propune eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF-urilor şi ale operatorilor de piaţă a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărarilor adunărilor generale ale acţionarilor, care fac dificilă desfăşurarea acestora.


Facebook a încheiat preluarea WhatsApp

Facebook a finalizat procesul de preluare a WhatsApp, după ce Uniunea Europeană a aprobat vineri necondiţionat tranzacţia, valoarea achiziţiei ridicandu-se, în final, la 21,6 miliarde de dolari, peste sumele vehiculate anterior, relatează The Wall Street Journal. Iniţial, în luna februarie a acestui an, Facebook urma să plătească 16 miliarde de dolari pentru serviciul de mesagerie. Ulterior, suma despre care s-a vorbit a fost de 19 miliarde de dolari, pentru ca, în cele din urmă, tranzacţia să coste gigantul american 21,6 miliarde de dolari. Motivul creşterii sumei finale este avansul important, de peste 13%, pe care acţiunile Facebook l-au înregistrat de la mijlocul lunii februarie pană luni, cand a fost încheiată tranzacţia. Facebook va plăti patru miliarde de dolari în numerar şi 14,3 miliarde în acţiuni. În februarie, cand a fost anunţată tranzacţia, cele 183,9 milioane de acţiuni valorau 12 miliarde de dolari. În plus, fondatorii şi angajaţii WhatsApp vor primi acţiuni în valoare de 3,57 de miliarde de dolari.

Dacia va livra OMV Petrom 500 de Duster-uri Pick-Up

Dacia a livrat producătorului de petrol, gaze şi electricitate OMV Petrom zece maşini Duster Pick-Up modificate, dintr-un total de peste 500 care urmează să fie fabricate pană la sfarşitul anului viitor. OMV Petrom a primit primele zece vehicule Dacia Duster Pick-Up, potrivit unui comunicat al companiei petroliere. Acest model de maşină a fost produs special pentru a răspunde cerinţelor OMV Petrom. Maşinile sunt derivate din modelul 4x4 de serie şi sunt echipate cu motorul 1.5 dCi, de 110 CP. Proiectul de conversie a autovehiculului Duster în versiune Pick-Up a început la finele anului 2012 şi a cuprins realizarea mai multor prototipuri, urmată de obţinerea omologării din partea Renault, a omologării RAR de către Romturingia cu sprijinul Grupului Renault şi în final, a pregătirii pentru fabricaţie. "Vehiculele utilitare de teren sunt esenţiale pentru activitatea noastră. OMV Petrom are peste 9.000 de sonde active, care necesită monitorizare şi mentenanţă", a declarat în comunicat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom şi responsabil de activităţile de explorare şi producţie.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.