Economic

Guvernul vrea să fie sigur că alegătorii pun ştampila pe Ponta - Majorarea preţului la gaze a fost amanată

Ziarul de Vrancea
22 sep 2014 687 vizualizări
Hotărarea a fost aprobată în şedinţa de luni a Executivului

Majorarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicată din octombrie, a fost amanată de Guvern, printr-o hotărare care prevede şi renegocierea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate, în sensul extinderii perioadei pană la 30 iunie 2021 pentru aceşti consumatori. Hotărarea a fost aprobată în şedinţa de luni a Guvernului. În urmă cu o săptămană, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în Romania şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii. El a arătat că, pentru a amana aplicarea majorării preţului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui să emită o hotărare de guvern, iar mai apoi o amanare de caţiva ani va necesita modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012. Calendarului de liberalizare a preţului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018. În cazul în care Comisia Europeană va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operată pană la 1 iulie 2021. Calendarul de liberalizare presupune mai multe creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă. Departamentul pentru Energie arată, într-un comunicat transmis la începutul lunii septembrie, că, din cauza unor neînţelegeri cu DG Întreprinderi, structură din cadrul CE, în privinţa dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din producţia internă, mai ieftine faţă de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat în 2012 de Guvern este momentan suspendată. Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, creşterea de preţ programată pentru 1 octombrie este anulată. Nicolescu declara în luna august că legislaţia romanească actuală prevede obligativitatea ca producătorii de gaze naturale să livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populaţie, dar DG Întreprinderi din cadrul CE doreşte liminarea acestei prevedere. Romania consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decat cele ale gazelor produse intern. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.