Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bucureştiul atrage turişti cat patru judeţe cu tradiţie la un loc

Ziarul de Vrancea
17 sep 2014 797 vizualizări
Bucureştiul a atras anul trecut 1,32 milioane de turişti, dintre care aproape 600.000 de străini, mai mult decat oraşele Constanţa (436.500 turişti), Braşov (396.300 turişti), Timişoara (224.400 turişti) şi Sibiu (222.800 turişti) împreună şi de două ori mai mulţi decat pe întreg litoralul

Locul şase în topul localităţilor care atrag turişti este ocupat de Mangalia, cu aproape 214.000 de persoane, urmată de Sinaia (197.000 de turişti), Predeal (148.000), Targu Mureş (147.000), Arad (144.000), Cluj-Napoca (121.000) şi Eforie (117.380), potrivit datelor de către Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Topul ANT a ţinut cont de înnoptările în structurile de cazare, şi nu face diferenţa între cei veniţi special să petreacă o vacanţă, oamenii de afaceri care călătoresc în interes de serviciu sau persoanele ajunse cu diverse probleme într-un oraş şi cazate la hotel. De altfel, întreaga statistică romanească nu face diferenţa între aceste segmente, încadrandu-le împreună la categoria "turişti". Astfel, în 2013 s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din Romania 7,94 milioane de persoane, dintre care 6,22 milioane de romani şi 1,7 milioane de străini. Cu un an în urmă au fost înregistraţi 7,68 milioane de turişti (6 milioane de romani şi 1,65 milioane de străini). Cei mai mulţi turişti au ajuns anul trecut nu la mare sau la munte, ci în Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ (aproape 4 milioane de persoane, în uşoară creştere faţă de 2012). În staţiunile din zona montană au fost 1,24 milioane de turişti, în creştere cu 10%, pe litoral (fără oraşul Constanţa), 728.748, în scădere cu aproape 10% comparativ cu anul 2012, iar în staţiunile balneare au ajuns 678.000 de turişti. Zona Deltei Dunării, inclusiv oraşul Tulcea, a atras 80.000 de turişti, cu 10% mai puţin decat în 2012, conform datelor ANT.

Agricultura va primi mai mulţi bani la a doua rectificare

Ministerul Agriculturii va beneficia de sume suplimentare la a doua rectificare bugetară din acest an, programată pentru sfarşitul lunii septembrie, a declarat miercuri premierul Victor Ponta. "Obţine, obţine. După cum ştiţi, doamna Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor - n.r.) pleacă la Bruxelles să discute tocmai despre rectificare, deci cum se întoarce, şi comunicăm", a afirmat Ponta, întrebat dacă Ministerul Agriculturii obţine sume suplimentare la a doua rectificare bugetară din acest an. Şeful Executivului a participat miercuri la o conferinţă de presă la Ministerul Agriculturii în care au fost prezentate efectele reducerii TVA la paine de la 24% la 9%. La randul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că vrea să includă pentru rectificarea bugetară anumite ajutoare "care au fost deficitare". "Vrem să venim (la rectificarea bugetară - n.r.) cu anumite ajutoare care au fost deficitare, dar după discuţia care va avea loc la Bruxelles", a afirmat ministrul. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR se află în această săptămană la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile avand loc în premieră în afara ţării, iar pe agendă figurează şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

Mai puţin de 10% din evenimentele publice sunt asigurate

Mai puţin de 10% din evenimentele publice din Romania sunt protejate împotriva riscurilor de anulare, pagubelor aduse echipamentelor locaţiei sau în cazul accidentării angajaţilor sau participanţilor la eveniment, potrivit estimărilor Certasig Romania. "În fiecare an, în Romania au loc mii de evenimente publice: concerte, spectacole, festivaluri de muzică, film sau teatru, targuri, expoziţii, congrese. În organizarea unor astfel de evenimente există riscuri considerabile în ceea ce priveşte siguranţa echipamentelor, a angajaţilor sau a participanţilor. Cu toate acestea, mai puţin de 10% din evenimentele publice din Romania sau Bulgaria beneficiază de o asigurare", a estimat directorul general al Certasig, James Grindley, într-un comunicat de presă. Potenţialele riscuri specifice evenimentelor publice sunt anularea evenimentului din cauza neprezentării artiştilor sau participanţilor, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile sau din alte motive neprevăzute, pagube aduse locaţiei sau echipamentelor, sau chiar vătămari corporale ale angajaţilor lor sau participanţilor.

BNR a achiziţionat 50 de maşini de teren

Banca Naţională a Romaniei a achiziţionat 50 de autovehicule de teren în sistem leasing operaţional de la UniCredit Leasing Fleet Management, printr-un contract de 3,69 milioane lei (835.000 euro), inclusiv TVA, firmă de la care a luat şi în 2012 cinci autoturisme pentru 3,1 milioane lei, fără TVA. La licitaţia deschisă organizată de banca centrală au participat 12 oferte, dintre care una singură a fost admisibilă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, potrivit unui anunţ de atribuire. Valoarea contractului, fără TVA, a fost de 2,97 milioane lei (circa 673.000 euro). La momentul publicării anunţului de participare, BNR estima contractul, pe o perioadă de patru ani, la 1,25 milioane euro, fără TVA. Cu taxa pe valoare adăugată inclusă, valoarea contractului se ridica la 1,55 milioane euro. Totodată, banca centrală menţiona că plăţile aferente contractului se vor efecuta din fondurile proprii. BNR cerea furnizorului să constituie o garanţie de bună execuţie, în valoare de 10% din preţul contractului, fără TVA (redusă la jumătate pentru IMM-uri), în zece zile de la data semnării contractului, sub forma unui instrument de garantare emis de o bancă sau companie de asigurări.

Curăţenia la metrou costă nouă milioane de euro

Compania Metrorex, administratorul metroului bucureştean, a încheiat cu o firmă din judeţul Ilfov, un contract de 1,11 milioane lei (250.000 euro) şi un acord-cadru în valoare de 38,5 milioane lei (8,7 milioane euro), inclusiv TVA, pentru servicii de curăţenie. Acordurile vizează servicii de salubrizare în spaţiile publice şi tehnice din staţiile de metrou şi în trenuri, precum şi colectarea gunoiului. Primul contract, în valoare de 898.000 lei fără TVA, a fost atribuit la 1 septembrie, prin negociere fără anunţ de participare. "Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă", se arată în anunţul de atribuire. Ulterior, la 8 septembrie, Metrorex a atribuit aceleiaşi firme şi un acord-cadru în valoare de 31,09 milioane lei fără TVA, în urma unei licitaţii deschise, pentru preţul cel mai scăzut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3508 zile, 18 ore, 20 minute, 58 secunde
Statistica de rahat facuta de o institutie de rahat. Nu poti sa pui egal intre "innoptari" si "turisti". Si eu de exemplu am ajuns noaptea cu avionul in Bucuresti si neavand nicio citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.