Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Leroy Merlin preia magazinele bauMax din Romania

Ziarul de Vrancea
8 iul 2014 2104 vizualizări
BauMax deţine în ţara noastră 15 magazine u părţile nu au dorit să dezvăluie valoarea tranzacţiei

Retailerul austriac de bricolaj bauMax a ajuns la un acord cu grupul francez Adeo, proprietarul magazinelor Leroy Merlin, pentru vanzarea celor 15 magazine pe care le deţine în Romania, printr-o tranzacţie în acţiuni. "Suntem mulţumiţi că am găsit o soluţie foarte bună pentru bauMax Romania, care asigură o perspectivă pozitivă pentru toţi cei implicaţi, mai ales pentru furnizori, care pot continua pe piaţa din Romania la fel ca pană în prezent. bauMax îşi poate continua restructurarea cu băncile, în principal pe cele cinci pieţe cheie ale companiei", a declarat directorul general al bauMax, Michael Hurter, potrivit unui comunicat al companiei. bauMax nu a dezvăluit preţul tranzacţiei, care trebuie să obţină avizul autorităţilor romane pentru concurenţă. Vanzarea operaţiunilor din Romania reprezintă un pas important pentru bauMax în procesul de restructurare, care ar urma să se desfăşoare pană în 2016. Compania a anunţat în primăvară că bauMax se va concentra pe cinci ţări, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia, şi va analiza operaţiunile din Turcia, Romania, Bulgaria şi Croaţia. Grupul Adeo are operaţiuni în 12 ţări, printre care şi Romania, cu mai multe formate de magazine, inclusiv Leroy Merlin, KoziKaza, Brico Center, Weldom, Bricoman şi Bricomart. Leroy Merlin operează în Romania un magazin, în parcul de retail Colosseum din Chitila. Retailerul austriac bauMax a înregistrat o pierdere de 126 milioane de euro în 2012, după ce extinderea în Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finanţele companiei. Ultima piaţă pe care a intrat a fost Turcia, în 2010. Cele mai mari pierderi au fost raportate în 2012 în Romania, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale bauMax au înregistrat pierderi. Grupul a acumulat datorii de 1 miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare. Piaţa romanească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare. Grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut, de la grupul francez Besson, magazinele Bricostore din Romania, care sunt transformate în Brico Depot. Reprezentanţii Kingfisher se arătau anul trecut interesaţi de preluarea magazinelor bauMax din Romania. şeful companiei, Ian Cheshire, afirma în luna iunie că ar putea apărea oportunitatea de a prelua magazine bauMax din Romania şi Turcia. În luna februarie, grupul german Praktiker a anunţat vanzarea operaţiunilor din Romania, unde deţinea 27 de magazine, către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli.


RAR schimbă modelul cărţii de identitate a vehiculelor

Unul dintre neajunsurile documentului în forma actuală este că nu prezintă norma de poluare în varianta Directivei europene, cu codificarea completă

Modelul cărţii de identitate a vehicului va fi înlocuit cu o variantă îmbunătăţită, conţinand mai multe elemente tehnice care lipsesc în prezent, a declarat Flaviu Campeanu, director tehnic în cadrul Registrului Auto Roman (RAR), care apreciază că forma actuală a documentului este "primitivă". "Vom schimba modelul cărţii de identitate, sper în acest an. Noul model al cărţii de identitate, după ce va trece prin furcile caudine ale tuturor ministerelor implicate şi se va naşte, va cuprinde toate datele de care aveţi nevoie, va fi o oglindă a certificatului de omologare european, inclusiv problema cea mai mare pe care o aveţi, respectiv tipul suspensiei. De asemenea, va atinge şi celălalt subiect sensibil, cu masele şi dimensiunile", a declarat Campeanu. Cartea de identitate, document obligatoriu în Romania, care a fost adaptat ultima dată în 1993, este "primitiv" şi nu mai reflectă cerinţele tehnice referitoare la vehicul, potrivit sursei citate. Unul dintre neajunsurile documentului în forma actuală este că nu prezintă norma de poluare în varianta Directivei europene, cu codificarea completă, iar noua variantă şi va conţine mai multe elemente tehnice care lipsesc în prezent şi care încurcă şoferii la controalele în trafic din străinătate. Noua cartea de identitate a vehiculului va conduce la dispariţia a cel puţin două taxe, respectiv de înregistrare naţională pentru dealeri şi de anulare a cărţii de identitate, a arătat reprezentantul RAR. "Cărţile nu se vor schimba brusc, adică va veni un tsunami de cărţi şi toată lumea să vină să le schimbe. Nu, exclus, ele se vor schimba treptat, la ieşirea din viaţă normală a fiecărei cărţi în parte, la completarea totală a rubricilor de proprietar sau la distrugere, sau la pierdere. Preţul nu va fi diferit faţă de cel prezent foarte mult, cred că va fi chiar mai mic, pentru că va avea altă dinamică şi altă structură. Este un pas pe care noi vrem să îl facem către toţi posesorii de autovehicule sau utilizatorii de flote", a mai spus reprezentantul RAR. Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) este documentul eliberat de RAR care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului şi conţine datele tehnice şi de identificare ale acestuia.

Patronii cer Guvernului naţionalizări temporare

Oamenii de afaceri cer Ministerului Economiei şi Guvernului să stabilească măsuri de menţinere a capacităţilor industriale existente din Romania, chiar prin naţionalizare temporară a unor companii, pe fondul ultimelor anunţuri privind vanzarea activelor Lafarge şi închiderii fabricii Europharm. "AOAR cere Ministerului Economiei să-şi intensifice analiza situaţiei în care se află industria din Romania şi să continue adoptarea de măsuri conforme cu interesele economice şi sociale, inclusiv adoptand decizii de naţionalizare temporară a unor companii importante (oţel, medicamente, ciment, utilităţi), chiar prin achiziţionarea temporară a unor pachete minoritare de acţiuni, care să asigure dreptul de a decide strategia acestor companii, în conformitate cu intersele actuale ale economiei", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Totodată, asociaţia sugerează Guvernului să ia notă de modul în care acţionează în acest sens cele mai multe ţări membre UE, precum Polonia, Slovenia, Franţa şi Germania. "De mai mult de 9 ani atragem atenţia, fără mare success, asupra situaţiei inacceptabile de la Institutul Cantacuzino (...) AOAR reaminteşte cazul încetării producţiei de medicamente la Braşov şi situaţia mai mult decat îngrijorătoare din industria siderurgică, urmare a falimentării de către compania Mechel a 5 producători de produse din oţel şi îşi exprimă preocuparea vizand consecinţele economice urmare a vanzării capacităţilor producătoare de ciment, eventual unor companii din afara UE, existand în acest caz posibilitatea opririi unei părţi importante a producţiei de ciment în Romania, realocarea utilajelor", arată AOAR. În aceste condiţii, AOAR spune că Romania va importa mai multe medicamente, oţel beton şi ciment, în loc să exporte aceste produse. "AOAR reaminteşte Guvernului aportul determinant al sectorului industrial la asigurarea sustenabilă a creşterii economice în ultimii 4 ani, importanţa numărului şi calificării angajaţilor din sectorul industrial, a valorii adăugate a muncii acestora şi preocuparea reală manifestată la nivelul UE, de creştere a ponderii industriei în PIB de la 15% la 20% în anul 2020", mai arată asociaţia oamenilor de afaceri.

Au început disponibilizările la CFR Marfă

CFR Marfă a început în această săptămană procedurile de disponibilizare a 2.500 de angajaţi, care vor fi primi preavizele, plecările efective urmand să aibă loc în a doua parte a acestei luni, a declarat, ieri, directorul comercial al transportatorului feroviar de marfă, Ion Soare. "Nu m-am ocupat personal de problema aceasta a disponibilizărilor, dar cunosc, pentru că lucrez în firmă, se urmează paşii legali. Săptămana aceasta a demarat efectiv procesul de restructurare a celor 2.500 de salariaţi. (...) Oamenilor li se vor da preavize, se urmează paşii legali. Efectiv din firmă probabil că vor pleca în a doua parte a lunii iulie", a declarat Ion Soare, director comercial al CFR Marfă, răspunzand unor întrebări pe acest subiect. El estimează că procesul de disponibilizare va fi finalizat pană la sfarşitul acestei luni. Soare a mai spus că în urma plecării celor 2.500 de angajaţi nu vor fi afectate contractele în derulare ale transportatorului feroviar. Guvernul a autorizat săptămana trecută plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a venitului de completare pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la compania CFR Marfă, reprezentand aproape 30% din numărul actual de salariaţi. Pentru cei 2.500 angajaţi care vor fi disponibilizaţi, Ministerul Transporturilor a calculat un necesar financiar, aferent doar acestui an, pentru venitul de completare de 16,9 milioane lei. Compania are în prezent un număr de 8.577 de angajaţi, iar salariaţii disponibilizaţi vor fi protejaţi de prevederile OUG 36/ 2013 (privind aplicarea în perioada 2013 - 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate), completată cu Legea 258/2013. În funcţie de vechimea în muncă a salariaţilor, cei disponibilizaţi vor beneficia de 12 - 24 salarii compensatorii, în valoare maximă de 1.625 lei/lună.


Locurile de cazare all inclusive pe litoral s-au triplat

Turiştii preferă sarmalele şi plăcintele

Tot mai multe hoteluri de pe litoralul romanesc au adoptat în ultimii doi ani serviciile all inclusive, astfel că numărul locurilor de cazare în astfel de unităţi s-a triplat, romanii avand la dispoziţie în medie 2 kg de mancare pe zi, cu sarmalele şi plăcintele în topul preferinţelor. "Dacă acum 2 ani, erau disponibile aproximativ 1.500 de locuri în hotelurile all inclusive de 3 şi 4 stele de pe litoralul romanesc, anul acesta numărul s-a triplat. Creşterea numărului de locuri alocate de hotelierii romani, care s-au adaptat cererii din ce în ce mai crescute pentru acest tip de produs turistic s-a petrecut într-un ritm accelerat, ca urmare a semnalelor şi solicitărilor primite de la agenţiile touroperatoare", arată un studiu al agenţiei de turism Mareea. Potrivit sursei citate, romanii care merg la hotelurile all inclusive pe litoral sunt de regulă din categoria celor care obişnuiau să meargă în anii trecuţi în Bulgaria şi Grecia. "Din ce în ce mai multi turişti realizează că serviciile all inclusive au şi marea calitate de a securiza bugetele alocate vacanţelor. Turiştii care au ales şi aleg în acest an serviciile de acest tip sunt de regulă din categoria celor care obişnuiau să meargă în anii trecuţi în Bulgaria şi Grecia", a declarat Marius Usturoiu, directorul general al agenţiei MAREEA. Datele statistice furnizate de touroperatorii de pe litoral arată că profilul consumatorilor de servicii all inclusive este reprezentat în proporţie de peste 90% de familiile cu copii pană în 12 sau 14 ani. Tot mai mulţi turişti care achiziţionează astfel de pachete sunt interesaţi şi de excursii opţionale. Astfel, 1 din 3 familii beneficiare ale pachetelor all inclusive aleg să achiziţioneze şi o excursie opţională, al cărui preţ începe de la 60 lei/persoană şi ajunge pană la 250 lei pentru o mini-croazieră în Delta Dunării şi un pranz pescăresc.

Miniştrii vin şi pleacă cu o viteză fantastică

Conducerea ministerului Transporturilor este înlocuită la intervale foarte scurte, iar cand "învaţă de unde să ia liftul", miniştrii sunt deja schimbaţi şi nu au timp să afle sau să rezolve problemele sectorului de profil, a declarat, marţi, Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR. "Miniştrii şi partea de conducere vin şi pleacă cu o viteză fantastică. Cred că nici nu ştiu de unde se ia liftul. Cand învaţă şi ei de unde să ia liftul ca să urce în birou acolo, la etajul 1 probabil, sau merg pe scări, deja sunt schimbaţi. Deci practic oamenii ăia, pe langă faptul că habar n-au (...), mai ales cand vedeţi că migrează dintr-un minister în altul cu atata uşurinţă şi sunt atat de pricepuţi în toate, în toate domeniile, vin şi nu au timp să asculte nici pe cei subordonaţi, nici pe noi, nu vor decat să treacă cu uşurinţă, să meargă înainte, nu ştiu pentru ce, pentru că dacă ar merge pentru agentul economic, pentru firmele din Romania, pentru cetăţenii Romaniei, cred că toată lumea ar avea ceva de caştigat", a declarat Dinescu, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Transport & Logistics.

RIB îşi schimbă denumirea în Idea Bank

Romanian International Bank, bancă recent achiziţionată de către grupul financiar polonez Getin Holding, îşi schimbă denumirea în Idea Bank şi îşi mută sediul într-un spaţiu de 3.500 metri pătraţi închiriat în Hermes Business Campus, dezvoltat de compania belgiană Atenor, unde vor lucra 300 angajaţi. Romanian International Bank va trece printr-un proces de rebranding şi va deveni Idea Bank, iar banca îşi va muta sediul central, precum şi divizia de recuperare a creanţelor GetBACK Recovery, în două etaje ale Hermes Business Campus. Etajele 5 şi 6 ale clădirii vor găzdui peste 300 de oameni, asigurand în acelaşi timp chiriaşului soluţii pentru nevoia de expansiune ulterioară, se arată într-un comunicat al Colliers International, companie care a coordonat procesul de închiriere. "În procesul de selecţie a unei locaţii pentru sediul nostru din Romania, am căutat cu predilecţie un spaţiu în nordul Bucureştiului, care să fie în acelaşi timp reprezentativ pentru sectorul în care operăm", a declarat Rafal Marcin Juszczak, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Getin Holding.

Investitorii vor avea întalniri lunare cu Ministerul Finanţelor

Investitorii vor avea întalniri lunare cu reprezentanţii ministerului Finanţelor Publice, inclusiv cu ministrul de resort, care vor precede întrevederile investitorilor cu primul-ministru, în vederea "armonizării viziunii asupra politicilor şi priorităţilor fiscale". "Grupul de lucru pentru probleme de fiscalitate din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a stabilit o modalitate de colaborare şi consultare cu Ministerul Finanţelor Publice în cadrul unei întalniri recente cu doamna ministru Ioana Petrescu, întărind angajamentele asumate de ambele părţi prin Acordul de Colaborare al CDR cu Guvernul Romaniei. Mecanismul de consultare agreat prevede organizarea de întalniri lunare care vor precede întrevederile reprezentanţilor CDR cu Primul Ministru, în vederea armonizării viziunii asupra politicilor şi priorităţilor fiscale", se arată într-un comunicat al organizaţiei care cuprinde cele mai mari trei structuri de investitori străini şi romani de pe piaţa locală. Reprezentanţii CDR spun că avand în vedere importanţa şi impactul măsurilor fiscale la nivelul comunităţii de afaceri reunită sub egida Coaliţiei, s-a stabilit că acordarea unui timp de reacţie la proiectele legislative ale Ministerului Finanţelor de cel puţin 72 de ore este necesară pentru a asigura colectarea unor puncte de vedere pertinente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.