Economic

Ştiaţi că şi hainele au termene de garanţie?

Raluca Manolache
14 mai 2014 8698 vizualizări
Protecţia Consumatorilor a găsit în magazinele din judeţ haine care nu aveau date despre compoziţia fibroasă, nu se cunoştea ţara de origine şi nici cine este importatorul.Mai grav este că printre hainele periculoase se numără şi cele pentru copii.Comisarii spun că sunt interzise hăinuţele care au şnururi funcţionale sau decorative glisante în zona gâtului, care vă pot ştrangula copilul

Aveţi grijă ce haine cumpăraţi! Acesta este sfatul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Cosumatorilor (CJPC), care a desfăşurat recent un control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare a produselor textile. Acţiunea a durat o săptămână şi au fost verificaţi 19 operatori economici de pe raza judeţului, la 15 dintre aceştia fiind constatate abateri. S-au găsit produse textile la care nu era declarată compoziţia fibroasă, nu se cunoştea ţara de origine, nu existau informaţii privind denumirea şi adresa importatorilor din România sau UE. S-au mai constatat inadvertenţe privind marcarea compoziţiei fibroase şi a instrucţiunilor de întreţinere. De asemenea, se comercializau diverse confecţii textile din China, Polonia, Turcia, fără traducerea informaţiilor de pe etichete în limba română. La un magazin din Focşani erau expuse la vânzare diverse confecţii cu menţiunea „Made in România”, dar fără a fi declarat producătorul şi adresa. S-a mai constatat neafişarea preţurilor sau neafişarea informaţiilor privind garanţia oferită la comercializarea produselor textile”.

Jacheta care ştrangulează copilul

Au fost preluate şi probe atat pentru verificarea compoziţiei fibroase, dar şi pentru depistarea de produse textile periculoase. “În urma analizelor de laborator, s-a constatat că jacheta de copii era un produs periculos, cu risc de strangulare, având cordonul de la glugă glisant, cu capetele libere mai lungi de 15 cm, deci nerespectând cerinţele de siguranţă ale SR EN 14682:2008 Securitatea îmbrăcămintei pentru copii. Produsul a fost oprit de la comercializare, iar comerciantul a fost sancţionat cu 5.000 lei şi s-a transmis notificare către ANPC – punctul de contact din România al sistemului RAPEX (sistem ce are în vedere eliminarea produselor cu risc de pe teritoriul Uniunii Europene).De asemenea, a rezultat că celelalte două produse prelevate nu corespundeau compoziţiilor fibroase declarate pe etichetă, astfel : colanţii de damă aveau declarat 55% bumbac, în realitate procentul de bumbac era 0%, produsul find din poliester (88%) şi elastan (12%); pantalonii jeans  aveau declarat 95% bumbac şi 5% poliester, în realitate produsul avea 94,7% bumbac şi 5,3% elastan. Au fost oprite produsele neconforme de la comercializare până la etichetarea lor corectă, comerciantul fiind sancţionat cu amendă de 5.000 lei”, se arată într-o informare de presă a comisarilor de la CJPC.

Haine oprite de la vanzare

 

 Protecţia Consumatorilor a oprit temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor produse în valoare de 56.777 lei, iar pentru abaterile constatate, s-au aplicat 13 avertismente, iar 13 magazine au fost sancţionate cu amendă contravenţională, valoarea totală a amenzilor fiind de 36.000 lei. Comisarul şef de la CJPC Vrancea, ing. Dumitru Dilă,  recomandă consumatorilor să fie atenţi ce confecţii textile achiziţionează, în special pentru copii. „Pentru copii nu sunt permise confecţiile care au şnururi funcţionale sau decorative glisante în zona gâtului, şnururi şi cordoane lungi, comutatoarele de pe şnur şi decoraţiunile nu trebuie să se poată desprinde şi înghiţi uşor. În permanenţă primim notificări referitoare la astfel de produse şi monitorizăm piaţa pentru depistarea lor. De asemenea, consumatorii trebuie să ştie că, la fel ca orice produs nealimentar, şi îmbrăcămintea are o perioadă de garanţie în care, pe baza bonului fiscal, orice produs defect se poate repara sau înlocui, după caz. Vânzătorii trebuie să informeze consumatorii care este perioada de garanţie şi nu au dreptul să refuze garanţia în această perioadă”, a precizat Dumitru Dilă. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.