Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BauMax decide în aprilie dacă se retrage din Romania

Ziarul de Vrancea
3 apr 2014 1353 vizualizări
Fondatorul companiei a încercat să îşi vandă colecţia de artă ca să poată salva retailerul austriac de bricolaj, dar operaţiunea a eşuat

Retailerul austriac de bricolaj BauMax, care deţine 15 magazine în Romania, va închide cele 7 magazine pe care le are în Turcia şi va decide pană la sfarşitul lunii aprilie dacă va păstra operaţiunile din Europa de Sud-Est, inclusiv Romania "Vom închide (magazinele din, n.r.) Turcia. Analizăm în prezent dacă vom mai rămane în alte ţări. Asta se va decide pană la sfarşitul lunii aprilie", a declarat Karlheinz Essl, fondator şi proprietar al BauMax, pentru postul de televiziune ORF, citat de Reuters. Guvernul austriac a refuzat miercuri propunerea de a cumpăra colecţia de artă a lui Essl, evaluată la 250 de milioane de euro. Fondatorul BauMax intenţiona să folosească banii obţinuţi dintr-o eventuală tranzacţie pentru a salva o parte a companiei şi mii de locuri de muncă. Retailerul, cu aproape 10.000 de angajaţi în nouă ţări, a înregistrat o pierdere de 126 milioane de euro în 2012, după ce extinderea în Europa de Est a pus o presiune prea mare pe finanţele companiei. Ultima piaţă pe care a intrat BauMax a fost Turcia, în 2010. Cele mai mari pierderi au fost raportate în 2012 în Romania, de 26 milioane euro, şi Turcia, 14 milioane euro, potrivit cotidianului austriac Die Presse. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au înregistrat pierderi. Compania nu a publicat încă rezultate pentru anul trecut. Băncile creditoare ale BauMax, inclusiv Raiffeisen, Erste Group şi Bank Austria, vor decide pe 28 aprilie dacă aprobă un plan de restructurare pentru BauMax.Compania are 158 de magazine, din care aproape jumătate în Austria, iar restul în Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Romania, Bulgaria şi Turcia. Grupul a acumulat datorii de 1 miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare. Piaţa romanească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare.

Ţinta pe Mr Bricolage

De asemenea, retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a preluat anul trecut magazinele Bricostore din Romania, a făcut o ofertă de 275 milioane euro pentru compania franceză Mr Bricolage, cu trei magazine pe piaţa romanească, anticipand încheierea tranzacţiei pană la finele anului financiar 2014-2015. Kingfisher, cel mai mare retailer de bricolaj din Europa, poartă negocieri exclusive cu princnipalii acţionari ai Mr Bricolage, vizand preluarea participaţiei de 41,9% deţinută de ANPF şi pachetului de 26,2% al familiei Tabur, la un preţ de 15 euro pe acţiune, potrivit unui comunicat publicat joi de grupul britanic. Ulterior, Kingifhser va lansa o ofertă către acţionarii minoritari la acelaşi preţ. Astfel, valoarea tranzacţiei, inclusiv datoriile Mr Bricolage la 31 decembrie, ar fi de 275 milioane euro, se spune în comunicat.

Vin banii de la UE pentru agricutură

Constantin: Prima sesiune de primiri de proiecte prin noul PNDR va fi deschisă în mai

Prima sesiune de primiri de proiecte prin noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020 va fi deschisă în luna mai şi vizează investiţiile în fermele de producţie şi de creştere, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Prima sesiune de primire de proiecte prin PNDR se va deschide în luna mai. Finanţarea va fi din PNDR 2014-2020. Încercăm să atragem 150 de milioane de euro pe o zonă de care avem nevoie, investiţii în ferme de producţie și ferme de creștere", a spus Constantin la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture. Ministrul s-a arătat nemulţumit de importurile mari de materie primă pe zona de carne și de exporturile de materie primă. "De acea simţim nevoia să punem accent pentru sesiunea din luna mai pe fermele de producţie și fermele de creștere și în același timp să avem o alocare specială pentru fermele de familie. E bine că am exportat, dar nu trebuie să mai exportăm atat de multă materie primă", a mai spus Constantin. Romania a înregistrat anul trecut excedent comercial de produse agroalimentare, pentru prima dată după anul 1994, de 324,9 milioane euro, faţă de un deficit de 745,5 milioane euro în 2012. Romania a exportat în 2013 produse agroalimentare în valoare totală de 5,09 miliarde euro, cu 1,18 miliarde euro (30,2%) mai mult faţă de anul precedent, în timp ce importurile, de 4,77 miliarde euro au depăşit cu 2,4% valoarea înregistrată în 2012. Livrările intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile în ţări terţe au crescut cu 72,4%.

Guvernul a stabilit condiţiile în care se acordă ajutorul de salarii

Firmele care vor ca statul să le acopere o parte din cheltuielile salariale pentru minimum 20 locuri de muncă nou-create vor fi obligate să respecte anumite condiţii legate de rentabilitate sau capitalul social şi să păstreze fiecare loc de muncă nou-creat cel puţin cinci ani. Firma va fi obligată să menţină în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată tot pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia, conform schemei pregătite de Guvern. În luna februarie, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, premierul Victor Ponta a anunţat că a fost convenit ca statul să plătească jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, iar ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat şi taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabilă timp de şapte ani, cu începere de la 1 iulie 2014. Proiectul este anunţat pe site-ul Ministerului Finanţelor ca urmand să fie prezentat în dezbatere publică în cursul zilei de joi, pană la ora transmiterii acestei ştiri nefiind prezentată forma oficială. Conform formei obţinute de MEDIAFAX, vor fi considerate cheltuieli eligibile acele costuri salariale, în limita salariului mediu brut comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi valabil pentru anul depunerii cererii, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă. Ajutorul de stat aferent cheltuielilor eligibile va fi acordat doar dacă locurile de muncă sunt create direct de un proiect de investiţii şi după data primirii acordului pentru finanţare, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data finalizării investiţiei. Vor fi luate în considerare locurile de muncă nou-create în cazul în care între angajaţi şi angajator sau acţionarii acestuia nu există raporturi de muncă în ultimele 12 luni dinaintea angajării. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, iar Guvernul estimează că numărul total al societăţilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.500 firme. "Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.500", se arată în document. La Registrul Comerţului sunt înregistrate aproximativ un milion de firme, dintre care doar jumătate sunt active.

Romania, a treia creştere din UE a comerţului

Romania a înregistrat în luna februarie a treia creştere din UE a comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după Luxemburg şi Bulgaria, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene. Comerţul cu amănuntul a crescut în februarie, la nivelul UE, cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,5% raportat la luna ianuarie, se arată într-un comunicat publicat joi de Eurostat. În zona euro, vanzările cu amănuntul au avansat cu 0,8% în bază anuală, respectiv cu 0,4% faţă de ianuarie. Banca Centrală Europeană va anunţa în după-amiaza zilei de joi decizia de politică monetară, majoritatea economiştilor anticipand menţinerea dobanzii cheie din zona euro la 0,25%, nivel minim istoric. Preşedintele BCE Mario Draghi, care va susţine ulterior o conferinţă de presă, a sugerat anterior că instituţia este pregătită să acţioneze dacă situaţia economică s-ar deteriora şi că a pregătit măsuri de combatere a riscurilor de deflaţie.Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5%, potrivit datelor anunţate luni de Eurostat. Indicele creşterii preţurilor de consum este la minimul ultimilor patru ani, cu mult sub ţinta de 2% asumată de Banca Centrală Europeană. Datele Eurostat arată că, în luna februarie, cele mai puternice creşteri ale comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Luxemburg (12,8%), Bulgaria (9,2%) şi Romania (8,7%) şi Ungaria (6,7%). La polul opus, au fost consemnate scăderi de 1,4% în Malta, 1% în Slovenia şi Finlanda şi 0,4% în Spania.

Schimbări în conducerea Hidroelectrica

Hidroelectrica a numit noi şefi de serviciu în contabilitate şi audit, aducand în companie un fost manager de la Brau Union, Petrom şi KPMG şi un fost director financiar de la Ager Leasing IFN. După numirea unui nou director al Direcţiei Financiare şi a Managerului Departamentului Financiar, postul de şef Serviciu Contabilitate din cadrul Departamentului de Contabilitate, Control şi Planificare este ocupat începand de miercuri, 2 aprilie, de către Roxana Laura Panaitescu. Panaitescu are o experienta de peste 15 ani în domeniul financiar-contabil, ocupand în perioada 2001-2006 funcţia de manager raportări IFRS la Brau Union Romania, pentru ca în intervalul 2006-2008 să deţină poziţia de manager financiar al Accenture Service. În perioada 2008-2009, ea a ocupat poziţia de manager al Departamentului Consolidare şi Raportare Financiara din cadrul Petrom, pentru ca începand cu 2010 şi pană la 1 aprilie să fie senior manager în cadrul Departamentului de Taxe la KPMG Romania. Pentru postul de şef Serviciu Audit Public Intern a fost selectat Petronel Chiriac, cu o experienţă de peste 15 ani, ocupand poziţii de top în conducerea unor multinaţionale cu profil divers de activitate. În perioada 1999-2005, Chiriac a deţinut funcţiile de manager Departament Cost Control şi Audit Intern la Romanel International Group, precum şi cea de membru în Consiliul de Administraţie la subsidiara Forestar Neamţ. În 2005, el a fost numit manager financiar la Paxar Romania (multinaţională listată NYSE), iar în perioada 2006-2013 a ocupat poziţia de director financiar contabil la compania Ager Leasing IFN unde a coordonat 4 direcţii: Credite, Contabilitate, Control Financiar, Direcţia Trezorerie. Chiriac a absolvit Facultatea de Finanţe Bănci şi Contabilitate din cadrul ASE, deţine un master în control şi contabilitate, un MBA în cadrul Universităţii de Economie şi Business din Atena, este doctor în managementul riscurilor şi absolvent al Facultăţii de Drept. El este calificat ca expert contabil, auditor financiar şi consultant fiscal.

Producţia B-Max, oprită pentru 23 de zile lucrătoare

Constructorul auto american Ford a decis să oprească temporar producţia B-Max timp de şase zile lucrătoare în luna aprilie, opt zile în luna mai şi nouă zile în luna iunie, din cauza scăderii cererii la nivel european. "Deşi Ford B-Max rămane unul dintre cele mai bine vandute modele din segmentul său, cererea la nivel european pentru monovolumele din clasă mică a scăzut. Ca urmare a acestui fapt, Ford Romania îşi reajustează volumele de producţie pentru modelul B-Max şi are în plan oprirea activităţii în Secţia de Operaţiuni Vehicule timp de opt zile în luna mai, respectiv nouă zile în luna iunie. În ceea ce priveşte Secţia de Producţie Motoare, nu anticipăm zile fără producţie în lunile mai şi iunie", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvant al Ford Romania. Constructorul auto va continua să îşi adapteze volumele de producţie la cererea din piaţă, a adăugat ea. În luna aprilie, producţia de motoare va fi oprită timp de trei zile lucrătoare. Producţia B-Max a fost oprită temporar şi în lunile februarie şi martie, potrivit anunţurilor anterioare ale Ford.

O "gafă" de 910 miliarde de dolari a Gazprom

Concernul rus de stat Gazprom avea în 2007, în plin boom al pieţei materiilor prime, un obiectiv grandios: să ajungă compania cu cea mai mare valoare din lume în şapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde dolari, eşec emblematic pentru declinul economiei Rusiei, scrie Bloomberg. În aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima că producătorul de gaze îşi va creşte de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, în numai şapte ani şi va deveni cea mai valoroasă companie din lume. Medvedev s-a înşelat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg. De la momentul la care directorul Gazprom a anunţat acel obiectiv, nicuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a înregistrat un colaps mai puternic al capitalizării decat gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de preşedintele rus Vladimir Putin, mai notează Bloomberg. Gazprom a scăzut puternic trei ani la rand pe bursă, în contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatări în Siberia la Jocurile Olimpice de la Soci.

Dobanda la euro, menţinută la minimul record

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, ieri, dobanda de politică monetară la minimul record de 0,25%, unde se află de la începutul lunii noiembrie, decizia fiind anticipată de cei mai mulţi analişti consultaţi de Bloomberg. "Consiliul guvernatorilor BCE a hotărat ca rata dobanzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămană nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%", a informat banca printr-un comunicat. Doar 3 dintre cei 67 de economişti consultaţi de Bloomberg au estimat o reducere a dobanzii BCE. Analiştii Credit Agricole CIB şi Danske Bank au anticipat scăderea ratei cheie la 0,15%, iar cei ai Goldman Sachs la 0,1%. Zona euro continuă să fie afectată de o încetinire puternică a inflaţiei, cu scăderi de preţuri chiar în unele state, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Rata inflaţiei s-a situat la doar 0,5% în martie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.