Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Cresc sumele alocate pentru irigaţii şi ferme de familie

Ziarul de Vrancea
23 mar 2014 880 vizualizări
Ministerul Agriculturii a transmis prima variantă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene, sumele alocate pentru irigaţii urmând să crească de 2,5 ori, iar cele pentru fermele de familie de peste 3,5 ori.

MADR este primul minister din România care furnizează Comisiei Europene o variantă de lucru a unui Program european de finanţare, a anunţat ieri instituţia. Potrivit ministerului, demersul a fost făcut cu scopul de a obţine opinia experţilor europeni asupra conţinutului viitorului PNDR.
"Am transmis varianta de lucru a PNDR 2014 – 2020. Aşteptăm emiterea de către Comisia Europeană a regulamentelor de implementare şi a actelor delegate", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. El a afirmat că alocările financiare urmează să crească substanţial.
Finanţarea infrastructurii secundare de irigaţii a beneficiat în perioada de programare 2007 – 2013 de o alocare de 140 de milioane de euro, fiind contractate 139 de proiecte ale Organizaţiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI). "În Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, sectorul de irigaţii va avea o alocare net superioară, de 360 de milioane de euro, ceea ce va permite ca şi restul de 370 de Organizaţii să poată primii sprijin. Astfel, întreaga infrastructură secundară de irigaţii de la nivel naţional va putea primi finanţare pentru a deveni operaţională", a spus Constantin.

Tinerii fermieri vor primi 50.000 de euro

Tinerii fermieri, în programul 2007-2013 au fost sprijiniţi cu o alocare de 302 milioane de euro prin Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri. Astfel, au fost contractate 13.000 de proiecte, cu o valoare de 326 de milioane de euro, în acest moment fiind finalizate 2.958 de proiecte, potrivit datelor MADR. "În Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 tinerii fermieri vor beneficia de o sub-măsură dedicată, cu o alocare de 400 de milioane de euro. Dacă până acum sprijinul a fost de 25.000 de euro, majorat apoi la 40.000 de euro, în viitor tinerii fermieri vor primii 50.000 de euro, ceea ce va permite ca încă aproximativ 10.000 de beneficiari să poată să se instaleze în mediul rural şi să înceapă o activitate agricolă eficientă", a afirmat ministrul. Fermele de familie au fost sprijinite în perioada actualului PNDR prin deschiderea unei sesiuni dedicate în luna iunie 2013. Au fost selectate 210 cereri de finanţare, cu o valoare de 9,27 milioane de euro. "Prima sesiune de primire de proiecte pentru fermele de familie, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, va fi deschisă în cursul lunii mai 2014. Astfel, a fost prevăzută o alocare de 35 de milioane de euro, ceea ce va asigura finanţarea a peste 700 de ferme familiale, care vor putea primi sprijin de până la 50.000 de euro. Trebuie să menţionăm că în perioada de programare 2014 – 2020 fermele de familie vor fi prioritizate în cadrul măsurii de investiţii în ferme", a mai spus ministrul Agriculturii.

Dragnea către investitorii chinezi:O roşie romanească este mai gustoasă decât orice roşie din lume

Vicepremierul Liviu Dragnea i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultură să vină în România pentru a se convinge de calitatea pământului şi a produselor autohtone, spunându-le că în vară, când speră să fie vizita, le va face cel mai bun test, şi anume să guste o roşie româneasă şi una străină.
Aflat în China, vicepremierul s-a întâlnit cu cu investitorii chinezi în agricultură, organizaţi în Asociaţia chineză pentru dezvoltare agricolă în străinătate, cărora le-a propus să vină în România pentru a gusta din produsele agricole şi a compara, astfel, calitatea legumelor şi a fructelor româneşti cu cea a produselor din alte ţări. "Tot ce produce pământul românesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie să veniţi la vară în România şi o să vă invit să gustaţi o roşie românescă şi roşii aduse din alte ţări şi să faceţi dumneavoastră singuri diferenţa", le-a spus Dragnea investitorilor chinezi. El a explicat ulterior jurnaliştilor că oficialii români trebuie să se lupte pentru a scoate în evidenţă calitatea superioară a produselor agricole autohtone şi a atrage, astfel, investiţii. "Am spus un mare adevăr pe care trebuie să-l conştientizăm cu toţii şi să ne batem pentru asta. Ştim că pământul din România este curat, sănătos şi foarte gustos. O roşie care e crescută în România este mai gustoasă decât orice roşie crescută oriunde în lume. Şi cel mai bun test, cel mai bun argument pentru a convinge orice firmă străină să investească în agricultura din România, să investească pentru a produce alimente, este să guste o roşie. Eu am făcut asta de multe ori, de-a lungul anilor, cu toate delegaţiile străine care veneau la mine, în Teleorman, şi nu a existat cineva care să nu constate acest lucru", a spus Dragnea. El a reluat şi ideea de le oferi investitorilor chinezi să guste produse agricole româneşti.
"Când ei vor veni la vară - şi sper să vină - o să fac exact ce le-am spus: o să le pun pe masă o roşie românească şi şapte, opt roşii din alte ţări, un ardei românesc, un castravete, chiar şi fructe, ca să vadă ce poate să producă pământul ăsta bogat pe care-l avem în ţară”, a explicat Dragnea.
El i-a asigurat pe investitorii chinezi că România are un potenţial agricol foarte mare, o climă favorabilă, suficiene surse de apă, specialişti în agricultură şi personal muncitor, transmiţând, ulterior, că aceştia sunt interesaţi să investească în silozuri şi în capacităţi de procesare a produselor agricole.

Rompuy: Moneda euro este prea puternică

Euro este prea puternic în raport cu alte monede, iar această situaţie afectează exportatorii din uniunea monetară europeană, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Van Rompuy, care reprezintă la Bruxelles guvernele Uniunii Europene, a adăugat că efectele economice ale crizei din zona euro, precum creşterea redusă a PIB, persistă, însă pericolele privind existenţa monedei comune au fost depăşite. "Pericolul existenţial pentru euro a fost depăşit. Am văzut pe pieţele financiare. Există o convergenţă mai ridicată şi în privinţa randamentelor obligaţiunilor guvernelor din zona euro", a spus Van Rompuy, prezent la un eveniment organizat de centrul de cercetare German Marshall Fund of the United States. Îmbunătăţirea situaţiei din zona euro se poate vedea şi la nivelul cursului de schimb al monedei europene, a afirmat el. "Euro este chiar prea puternic pentru exportatorii noştri. Moneda a devenit, în contextul crizei din unele ţări emergente, un plasament sigur pentru investitori", a spus Van Rompuy.
Premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, a declarat, de asemenea, săptămâna trecută, că euro este "un pic supraevaluat", adăugând că aceasta este şi opinia Fondului Monetar Internaţional.

Preţuri reduse în programul "Vacanţă la ţară"

Turiştii care se vor caza la pensiuni în perioada 23 martie-13 iunie vor plăti între 150 de lei şi 250 de lei pentru cinci nopţi, prin programul "Vacanţe la ţară", derulat de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Programul se desfăşoară în perioada 23 martie - 13 iunie 2014, exceptând Paştele şi 1 Mai.
La o pensiune de două margarete, tariful pentru cinci nopţi de cazare este de 150 lei de persoană, la pensiuni de 3 şi 4 margarete, 195 lei/persoană, iar la de 5 margarete, 250 lei/persoană. În tarif sunt incluse cinci nopţi de cazare în cameră dublă, începând de duminica şi până vineri. Fiecare pensiune participantă la program va oferi "din partea casei" micul dejun.
Rezervarile se pot face direct la pensiune, prin agentiile membre ANAT şi prin filialele ANTREC.

Compania Naţională a Uraniului va fuziona cu Nuclearelectrica

Compania Naţională a Uraniului va fuziona cu producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica, a anunţat sâmbătă ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. "Unul dintre lucrurile care mă preocupă este ca, pe termen lung, să avem garanţia că nu vom depinde de alţii în ceea ce priveşte combustibilul de uraniu. Vom începe un proiect de integrare a CNU în Nuclearelectrica. România este singura ţară din UE cu ciclu nuclear complet, nu depindem de nimeni", a precizat el la Antena3. Ministrul a mai spus că va urma şi un proces de restructurare a Companiei Naţionale a Uraniului. "Va urma şi un proces de restructurare, deja am cerut până la finele săptămânii viitoare un plan de reducere cu 10-15% a costurilor, dar va fi parte a Nuclearelectrica. Vreau să păstrăm ciclul nuclear complet, aşa cum îl avem în momentul de faţă", a adăugat el.
Întrebat dacă strategia de independenţă energetică a României include gazele de şist, Nicolescu a declarat că este prea devreme pentru această discuţie. "Numirea mea nu aduce nimic nou, Guvernul îşi va urma politica prudentă de exploatare a gazelor de şist. Trebuie să ştim dacă avem sau nu această resursă. Este prematur să vorbim de rezerve certe, în condiţiile în care nu am săpat nicio sondă", a punctat Nicolescu. El a amintit că în Polonia au fost săpate 40-50 de sonde, iar datele colectate de aceste sonde au infirmat optimisnul iniţial.

Credit Suisse plăteşte aproape 900 milioane de dolari pentru a scăpa de două litigii cu SUA

Banca elveţiană Credit Suisse va plăti 885 de milioane de dolari pentru încheierea amiabilă a două procese cu o agenţie a statului american vizând instrumente financiare în valoare de 16,6 miliarde de dolari, garantate prin ipoteci, vândute de instituţia de credit anterior crizei, în 2005-2007. Credit Suisse este una dintre cele 18 bănci date în judecată începând din 2011 de Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor, care le-a acuzat că au vândut active riscante companiilor Fannie Mae şi Freddie Mac. Acordul amiabil cu Credit Suisse este al nouălea legat de procesele respective.
Morgan Stanley a acceptat să plătească 1,25 miliarde de dolari în februarie, iar Deutsche Bank 1,9 miliarde de dolari în decembrie.
În urmă cu două săptămâni, banca franceză Societe Generale a convenit cu agenţia americană încheierea litigiului în schimbul unei plăţi de 122 milioane de dolari. Deşi a acceptat să plătească, Credit Suisse nu a recunoscut în acordul amiabil că ar fi procedat incorect.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.