Economic

Formulare europene! Clinicile din străinătate verifică dacă pacienţii sunt asiguraţi în ţară

Raluca Manolache
4 mar 2014 1589 vizualizări
In cele mai multe situaţii clinicile din străinătate au vrut să vadă dacă pacienţii din Vrancea, care le-au trecut pragul, plătesc contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate u vrancenii cu mari probleme de sănătate s-au putut trata şi anul trecut în străinătate cu bani de la CAS

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a primit de la instituţiile competente din ţările Uniunii Europene, în baza Regulamentelor europene de securitate socială, dar a şi emis la solicitarea asiguraţilor mai multe formulare europene. Astfel, în cele mai multe situaţii clinile din străinătate au vrut să vadă dacă pacienţii din Vrancea, care le-au trecut pragul, plătesc contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, sau au vrut să solicite sumele cheltuite cu tratarea asiguraţilor în baza cardului european de sănătate. Aşa se face că “banca sanitară” a primit 81 de formulare E107, care reprezintă o cerere de atestat privind dreptul la prestaţiile în natură (instituţia din statul UE solicită informaţii privind calitatea de asigurat a cetăţeanului român), şi 149 de formulare E 125, care are regim de factură spre decontare a serviciilor medicale oferite. CAS Vrancea a mai primit şi 25 de formulare E 106 (S1), care este un atestat privind dreptul la prestaţiile în natură ale asigurării de boală-maternitate în cazul persoanelor care îşi au reşedinţa într-un alt stat decât statul competent (pentru persoanele asigurate în România şi care au rezidenţă în alt stat membru UE, fiind remunerate de un angajator român) şi 30 de formulare E 001 – schimb de informaţii privind persoanele asigurate între instituţii din ţările UE. “Formularul E 106 se eliberează de către instituţia competentă de la locul de muncă pentru a permite lucrătorului şi membrilor familiei sale care îşi au reşedinţa împreună cu acesta pe teritoriul altui stat membru să beneficieze de prestaţiile în natură de asigurare de boală sau maternitate, acordate în contul instituţiei competente de instituţia de la locul de reşedinţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei pe care aceasta din urmă o aplică. Formularul E 106 se aplică şi studenţilor şi membrilor familiilor acestora, dacă este necesar, precum şi membrilor familiei şomerului. Membrii de familie sunt stabiliţi de instituţia de la locul de reşedinţă conform legislaţiei pe care aceasta o aplică”, nea detaliat Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea.

Patru bolnavi s-au tratat în străinătate pe banii statului

Vrancenii cu mari probleme de sănătate s-au putut trata şi anul trecut în clinici din străinătate cu bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. Aceasta pentru că au îndeplinit condiţiile pentru a beneficia de tratament în baza formularului E112. CAS a emis patru formulare europene S2 (E 112). Acestea au ajuns la o persoană cu afecţiuni cardiotoracice/ vasculare care necesita intervenţie chirurgicală în Italia, o persoană care avea nevoie de radioterapie în Franţa şi două persoane care prezentau afecţiuni cardiace şi necesitau intervenţii chirurgicale în Germania.

„Formularul E 112 se adresează:

a) lucrătorului salariat sau independent ori membrilor de familie ai acestuia care beneficiază de prestaţii de boală şi maternitate în statul competent şi care solicită instituţiei competente autorizarea întoarcerii pe teritoriul statului membru de reşedinţă sau a transferului reşedinţei lor, temporar ori definitiv, pe teritoriul altui stat membru;
 b) lucrătorului salariat sau independent şi membrilor de familie ai acestuia care sunt autorizaţi de instituţia competentă să se deplaseze într-un alt stat membru cu scopul de a primi tratament medical. Eliberarea formularului E 112 pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a) poate fi refuzată de către instituţia competentă numai dacă se stabileşte că deplasarea persoanei respective ar prejudicia starea sănătăţii sale sau acordarea tratamentului medical. Eliberarea formularului E 112 pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b) nu poate fi refuzată de către instituţia competentă dacă tratamentul respectiv se regăseşte printre prestaţiile acordate în baza legislaţiei statului membru pe al cărui teritoriu îşi are reşedinţa persoana în cauză, căreia nu i se poate acorda un asemenea tratament în statul membru de reşedinţă în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea tratamentului respectiv, luând în considerare starea curentă de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii. Prevederile mai sus menţionate se aplică şi în cazul membrilor de familie care nu îşi au reşedinţa împreună cu lucrătorul, precum şi în cazul pensionarilor şi membrilor de familie ai acestuia care îşi au reşedinţa pe teritoriul altui stat decât statul competent”, mai spune Iustina Micu. CAS Vrancea a mai emis anul trecut şi patru formulare E104 „atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de muncă sau de reşedinţă”, 17 formulare E106 şi 39 de formulare E 121 „atestat pentru înscrierea titularilor de pensie, a membrilor familiei acestora şi actualizarea listelor”. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.