Economic

Licitatii fentate prin spargerea contractelor

Doina Ganea
21 nov 2007 1225 vizualizări
u Primaria Focsani a platit mai mult de un sfert de milion de euro unei singure firme pentru completarea proiectelor la reabilitarea strazilor din municipiu u banii provin din imprumutul bancar de 50 de milioane de lei si nu au fost trecuti prin votul legislativului local

Coruptia mica se manifesta la nivelul micilor angajati si functionari publici, care accepta mita pentru suplimentarea salariilor. Coruptia mijlocie se manifesta prin afaceri ilicite, licitatii trucate, jocuri de influenta, lipsa concurentei loiale, nepotism, prin care se stabileste o economie de putere si nu una de piata. Primarul Decebal Bacinschi si-a dovedit inca o data abilitatea politica de care a dat dovada in decursul anilor prin care si-a adjudecat fotoliul de primar. Ultima gaselnita in materie de supravietuire politica si adormirea vigilentei adversarilor este spargerea contractelor de achizitii publice pentru fentarea licitatiilor. Asa se face ca in aceasta toamna Primaria Focsani a anuntat pe site-ul www.e-licitatii.ro, atribuirea directa catre o singura firma a unor servicii de proiectare privind reactualizarea solutiilor tehnice la lucrarile de reabilitare a strazilor din Focsani. Au fost astfel atribuite 9 lucrari de proiectare, toate cele 9 contracte fiind incheiate cu SC Project SRL Focsani. Valoarea integrala a contractelor depaseste cei 250.000 de euro prevazuti de lege pentru organizarea unei licitatii publice, suma totala fiind de 272.000 de euro si ca urmare contractul a fost "spart" in altele cu valoare mai mica. Primarul Decebal Bacinschi sustine insa ca proiectele au fost impartite pe pachetele de strazi aflate in lucru, iar firma careia i-au fost atribuite contractele era singura care a lucrat toata documentatia. "Proiectele de reabilitare a strazilor au fost initial facute in perioada 1996-1998. Era pacat sa se piarda bani pentru intocmirea lor integrala, cind puteam doar sa reactualizam solutiile tehnice si sa le adaptam realitatii din teren. Proiectarea a fost impartita pe pachete de strazi, asa cum am scos si lucrarile de reabilitare la licitatie, pe pachete. Cit priveste de ce am ales acesta firma este pentru faptul ca ei au mai lucrat la proiectarea lucrarilor si intocmise toata documentatia", ne-a precizat primarul Decebal Bacinschi.


Smecherii de "baieti destepti"


Pentru aranjarea unei licitatii sint necesare citeva conditii, si anume un director santajabil, prost sau cointeresat, un caiet de sarcini (dosar de prezentare) plin cu formulari nelegale sau confuze, care fie ii alunga pe investitorii seriosi, fie le face imposibila adjudecarea licitatiei prin termenele impuse, imposibil de realizat. Astfel, banii publici continua sa se scurga catre societati in care sint implicati apropiati ai Puterii locale sau centrale. Sub diverse forme, anumite firme pun mina pe fel de fel de proiecte finantate cu fonduri de la bugetul de stat. Este cazul firmei apropiate viceprimarului Neagu Nistoroiu si a carei sotie asigura managementul afacerii de la SC Arena Com SRL. Societatea profilata pe lucrari de aductiuni de apa, canalizari si gaze si abonata la lucrari pe bani publici a cistigat dintr-un singur contract, in aceasta toamna, peste 35.000 de lei, pentru citeva lucrari suplimentare de refacere a canalizarii la Liceul nr. 1, Liceul Sportiv si Grupul Scolar de Electrotehnica. Alta modalitate de fentare a licitatiilor este aceea in care un prieten are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitatiei si trebuie ajutat sa le valorifice. O astfel de licitatie "cu dedicatie" a primit SC B&P Office SRL Bucuresti pentru asigurarea intretinerii retelei de fibra optica. Din justificarile autoritatii contractante, respectiv Primaria Focsani, rezulta faptul ca firma a fost desemnata special pentru incheierea unor contracte prin initierea procedurilor de negociere cu o singura sursa "fara anunt de participare", pe motiv ca "serviciul poate fi furnizat numai de un anumit ofertant legat de protejarea unor drepturi de exclusivitate". Mentionam ca legea permite negocierea cu o singura sursa si incredintarea directa doar pentru situatiile de extrema urgenta. Exista suspiciunea ca dedicatia contractului s-ar datora legaturilor de prietenie dintre seful CJ Vrancea, Marian Oprisan, si administratorul firmei, Mihai Danielescu, care a preluat in urma cu multi ani serviciul intranet de la CJ si institutiile subordonate acestuia. Valoarea contractului incheiat cu B&P Office a fost de 8.387 de euro fara TVA. Exemplele de mai sus sint numai citeva din masa larga a tipurilor de achizitii publice uzitate de municipalitatea focsaneana in scopul evident al satisfacerii nevoilor personale sau de grup. (Doina GANEA)


CASETA


Fentarea licitatiilor o practica mai veche


Un raport lansat recent de societatea civila arata ca autoritatile locale impart contracte mari in citeva mai mici, pentru a "sari" legislatia privind licitatiile. Astfel, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Asociatia Pro Democratia si Transparency International au lansat saptamina trecuta raportul "Integritatea Administratiei Publice Locale", urmare a monitorizarii administratiei locale din 10 judete, printre care si Vrancea. Printre problemele monitorizate apare si cea a achizitiilor publice. Un exemplu din raport indica Primaria Focsani, care a incheiat in 2006 trei contracte de achizitie publica pentru refacerea unor strazi. Cele trei contracte au aceiasi data (20.12.2006), aceeasi procedura de achizitie (adica cererea de oferta), aceeasi ofertanti (Vega 93 SRL Galati si CUP RA Focsani) si acelasi cistigator (CUP RA Focsani). "Valoarea celor trei contracte, care insumata era de aproape 470.000 de euro, impunea utilizarea licitatiei deschise, dupa cum prevede OG 34/2006 in domeniul achizitiilor publice", a spus Radu Nicolae (CRJ), coordonatorul proiectului. Primaria a impartit insa suma mare in trei contracte mai mici de 250.000 de euro, limita prevazuta in lege pentru care n-a mai fost obligata sa organizeze licitatie. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.