Economic

Tariful apei reci ar putea creste

Doina Ganea
29 oct 2007 780 vizualizări
Potrivit raportului de audit realizat recet, ar trebui sa platim un pret mai mare la apa rece u inginerul Ulise Grosu sustine ca sintem pacaliti in continuare iar tariful n-ar trebui nici cum majorat

La aproape doi ani de cind inginerul Ulise Grosu, fost angajat SC ENET SA Focsani, concediat intre timp, cere calculul apei reci furnizata de Compania de Utilităti Publice RA si la 10 luni de cind proiectul a trecut de decizia consilierilor locali, Primaria Focsani a reusit in sfirsit sa le prezinte alesilor un raport de audit. Consilierii locali vor analiza miine, in sedinta ordinara, un proiect de hotarire care are in vedere auditul la apa rece livrata focsanenilor de catre CUP RA. Potrivit raportului de audit realizat in acesta toamna, tariful apei potabile este sub nivelul calculat cu ajutorul indicilor preturilor de consum. "La 30.06.2007 tariful corect rezultat din fisa de fundamentare este de 2,25 lei/mc, cel rezultat din inflatare este de 2,48 lei, iar cel indicat de specialistii BERD este de 2,47 lei/mc" se arata in raportul realizat de expertul Emilia Trus. Potrivit documentului, inseamna ca va trebui sa ne asteptam la cresterea tarifului la apa potabila, desi nicaieri nu se face dovada clara a indicatiilor specialistilor BERD care recomanda un tarif mai mare. Pozitia inginerului Ulise Grosu, fost angajat la SC ENET SA, fata de raportul de audit este inflexibila si contrara rezultatelor acestuia. Acesta sustine ca, desi specialistii BERD au recomandat la incheierea contractului luarea ca pret de referinta tariful aplicat de CUP in anul 1997, care sa fie inmultit cu indicele de inflatie, au existat majorari de tarife si in anii 1998, 1999 si 2000, iar cei de la CUP RA se raporteaza acum la pretul din anul 2000. "Auditul este gresit, ca sa nu spun altceva. Au inmultit inflatia cu pretul din anul 2000 pentru a cuprinde toate majorarile impuse de BERD pentru anii 1997-1999 incalcind prevederile contractului cu BERD. Potrivit acestuia tariful trebuie ajustat cu inflatia si va fi calculat prin inmultirea tarifului in vigoare de la 1 ianuarie 1997 cu factorul de ajustare al inflatiei", este de parere inginerul Ulise Grosu, care si-a pierdut locul de munca numai pentru a dovedi focsanenilor ca sint pacaliti la pretul apei reci. Primarul Decebal Bacinschi sustine ca se astepta la un asemenea rezultat al auditului. "Nu sintem orasul cu cele mai mici preturi din tara la apa rece, dar nici cu cele mai mari. Conform auditului, as zice ca pretul la apa ar trebui sa mai creasca la 2,2-2,4 lei/mc, fara TVA pentru a ne incadra. Vom vedea ce parere au si consilierii locali", a declarat primarul Decebal Bacinschi.


"Sintem pacaliti in continuare"


De cealalta parte, inginerul Ulise sustine in continuare ca tarifele la apa ar trebui micsorate din moment ce costurile cu energia s-au redus. "Sintem pacaliti in continuare. S-a invocat pina acum cheltuieli mari cu energia. Conform raportului de audit, este clar ca a scazut consumul de energie electrica din 1996 si pina acum. De la 11,8 milioane de kw/h consumati la 2,7 milioane de kw/h. Dupa calculele mele, la cantitatile de apa consumate in 2006, rezulta 0,220 lei/mc costuri energie electrica. Adica asa cum era prezentat intr-un raport al CUP, in 2006 pretul apei reci trebuie sa fie de 1,3 lei noi, nu 1,8 -2,2 de lei. Potrivit Legii 634/2002, beneficiciile unei regii autonome, cum este CUP RA, nu trebuie sa depaseasca 5% din valoarea costurilor de pret. CUP isi pune un adaos comercial cam mare", sustine in continuare Ulise Grosu. Auditorul care a depus oferta cea mai convenabila la Primaria Focsani este ex-directorul economic al Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea, Emilia Trus. Aceasta a cistigat in fata altei firme de audit cunoscuta, SC Expertina SRL, firma managerizata de sotia fostului sef al politiei vrincene, chestorul (r) Silviu Crin Grosu. Consiliul de Administratie de la CUP RA a solicitat acordul Consiliului Local de efectuare a unui audit financiar la societate, privind modul in care s-a stabilit pretul apei reci in Focsani. In 28 iunie a.c. a depus dosarul Persoana Fizica Trus Emilia cu o oferta de 13.674,8 lei cu TVA. SC Expertina SRL se oferea sa execute lucrarea de audit in 39 de zile cu un numar de 319 ore lucrate si cu 42 lei/ora. Executivul local a preferat insa oferta expertului Emilia Trus chiar daca avea o mai mare perioada de lucru, deoarece s-a angajat sa realizeze auditul in 58 de zile cu un numar de 812 ore lucrate la pretul de 16,84 lei/ora, 14 ore pe zi. Ramine de vazut cum vor reactiona miine consilierii locali dupa ce vor analiza documentul. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.