Economic

Strugurii nu s-au recoltat in totalitate

Doina Ganea
12 oct 2007 625 vizualizări
Fermierii au insamintat cu 50% mai multa rapita decit aveau programat. Podgorenii au adunat strugurii de pe o suprafata de 19.711 ha, ceea ce inseamna 97% din totalul suprafetei cultivate

Agricultorii vrinceni s-au orientat in acesta toamna catre cresterea suprafetelor insamintate cu rapita. De la ultimele date statistice prezentate samptamina trecuta de catre Directia Agricola si Dezvoltare Rurala Vrancea suprafata insamintata cu griu s-a triplat. Specialistii apreciaza ca este o consecinta a subventiilor de 500 lei la hectarul de cultura nou infiintata. Situatia statistica privind stadiul lucrarilor agricole in Vrancea arata ca pina in prezent recoltatul la floarea soarelui s-a realizat in proportie de 100%, de pe cele 12.250 ha cultivate recoltindu-se 7.411 tone. Productia medie obtinuta anul acesta la floarea soarelui a fost de 605 kg/ha. Cultivatorii de porumb au recoltat dintr-o suprafata totala de 58.719 ha doar 48.150 ha, ceea ce reprezinta 82% din suprafata totala, productia medie la hectar fiind de 1.122 kg. Dintr-o productie pe care o estimau anul acesta la 8.876 de tone, cultivatorii de cartofi au adunat in tot judetul 8.552 de tone, ceea ce reprezinta 96% din productia estimata pentru anul 2007. Podgorenii au adunat strugurii de pe o suprafata de 19.711 ha, ceea ce inseamna 97% din totalul suprafetei cultivate. Productia medie la hectar pentru strugurii de vin a fost anul acesta de 7.420 kilograme. Potrivit oficialilor DADR Vrancea, productia medie la hectar la mere a fost anul acesta de 8.386 de kilograme, aproape dublul celei estimate la 4.300 kg/ha, de pe o suprafata de 794 ha de livezi de meri recoltindu-se in total 6.658 de tone de mere. La pere recoltatul s-a incheiat cu o productie medie de 3.360 kg/ha, obtinindu-se de pe cele 33 ha de livada o cantitate totala de 111 tone de pere. Cit priveste araturile de toamna pentru insamintari, din datele DADR rezulta ca acestea au fost realizate pe 81% din suprafata programata, respectiv pe 24.367 ha din cele 30.083 ha prognozate. Cea mai mare crestere a fost resimtita la griu, unde fermierii si-au triplat practic de la o saptamina la alta suprafata insamintata. Astfel, daca saptamina trecuta din datele oficiale rezulta o suprafata de 2,759 ha semanata cu griu, in prezent suprafata a ajuns la 7.647 de hectare. De asemenea, agricultorii s-au orientat pentru anul viitor la cultivarea unor mai mari suprafete cu rapita, avindu-se in vedere comercializarea ei pentru producerea de biocombustibil. Desi erau prognozate lucrari pe 4.469 de hectare, vrincenii au semanat rapita pe o suprafata de 6.520 ha. O alta suprafata de 582 de hectare a fost insamintata pina acum cu orz, 100 ha cu orzoaica, 238 ha cu furaje, 158 de hectare au fost semanate cu legume si 68 de hectare cu coriandru. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.