Economic

Spatiile pentru birouri se dau ca piinea calda

Mihaela Beșleagă
1 aug 2007 1898 vizualizări
Cele doua cladiri de birouri din Focsani sint ocupate in proportie de 90% u noile spatii care apar isi gasesc rapid chiriasi u un afacerist trebuie sa plateasca intre 5-10 euro/mp pentru un birou u extinderile de la parterul blocurilor sint legale, cit timp se respecta proiectul u desi astfel de spatii sint solicitate, constructia unui nou imobil pentru birouri in Focsani este putin probabila

Orice focsanean care trece prin zona centrala a orasului poate sa observe cu usurinta ca toate spatiile de la parterul blocurilor sint ocupate de diversi agenti comerciali, dar si de birouri de firme. In ultimii ani, numarul micilor intreprinzatori care si-au deschis afaceri in Focsani a crescut considerabil, acest fapt fiind vizibil si in "explozia" de sedii amenajate, in mare majoritate, in spatii inchiriate la parterul blocurilor centrale, cu vedere si iesire la strada. Bd-ul Independentei, Str. Cuza-Voda, Str. Stefan cel Mare, Bd-ul Unirii sint citeva dintre zonele cele mai cautate de agentii comerciali din Focsani, de la banci si case de schimb valutar, pina la diverse magazine. In ciuda preturilor "piperate" practicate in zonele centrale, afaceristii dornici sa inchirieze un spatiu au putine sanse. Desi si cele doua imobile din Focsani care au o astfel de destinatie sint ocupate aproape in totalitate, constructia unei noi cladiri pentru birouri este putin probabila, asta cel putin in viitorul apropiat.


In Focsani, exceptind spatiile amenajate in diverse imobile de locuinte, exista doar doua cladiri special destinate inchirierii de spatii pentru birouri: cladirea Estinvest de pe str. Republicii nr. 9 si FederalCoop, de pe Str. Unirea Principatelor. Si ambele sint ocupate in proportie de peste 90%, la ora actuala. In cladirea Estinvest, doar la etajul patru mai este disponibil un spatiu de aproximativ 100 mp. "Da, consider ca exista o criza de spatii. Initial, intreaga cladire a fost pentru inchiriere, insa dupa ce Estinvest a preluat parterul si etajul I, au ramas etajele superioare, iar dintre acestea, doar la etajul patru a mai ramas ceva spatiu. Cereri avem, dar se evita in general etajul patru", a declarat Valentin Simulescu, administrator la Vrancea Proiecte SA si vicepresedinte in Consiliul de Administratie al Estinvest. In cladirea FederalCoop nu mai este nici un spatiu liber, toate cele 25 de sedii fiind inchiriate. Si aici exista citeva cereri pe lista de asteptare. "Nu as putea sa spun ca exista o criza, pentru ca nu sint nici cereri foarte mari. Intr-adevar, au fost cereri in anumite perioade, de aceea am si reamenajat citeva spatii de la subsol si de la ultimul nivel, pe care le-am si dat spre folosinta", ne-a spus Corneliu Harabagiu, presedintele FederalCoop. Pentru a inchiria un birou in una din cele doua cladiri, un om de afaceri trebuie sa scoata din buzunar intre 3-5 euro/mp in cladirea Estinvest (in functie de nivelul la care se afla biroul) si 5-6 euro/mp la FederalCoop (pentru birouri de 15 mp, respectiv 30 mp). La aceste sume se adauga cheltuielile pentru utilitati. Astfel, pentru un birou de 20 mp la Estinvest, un chirias plateste iarna aproximativ 150-200 lei, in timp ce pe timpul verii suma scade sub 50 lei. Spatiile de aici necesita insa imbunatatiri, fapt recunoscut si de administratorul cladirii. "Am avut si probleme cu utilitatile, de-abia in toamna trecuta ne-am bransat la reteaua de gaze. La etajul doi exista termopan, parchet, am refacut scarile, s-a pus gresie, insa la ultimele doua etaje conditiile sint mai putin bune. Din \'96, cind am preluat cladirea, am incercat sa facem treptat imbunatatiri, am evoluat cite putin", a spus Valentin Simulescu. In cladirea FederalCoop, chiriasii se bucura de centrala termica proprie, acces la internet si parcare proprie. Inchirierile se fac pe o perioada de un an de zile, cu posibilitatea prelungirii contractului.


2.500 euro/luna pentru un birou pe Cuza Voda


Deficitul spatiilor de inchiriat destinate birourilor este remarcat si de agentii imobiliari. "Exista foarte putine astfel de spatii, majoritatea sint inchiriate, in special in zona centrala. Am mai avut astfel de spatii, dar s-au dat imediat, nici nu am apucat sa le afisam", ne-a spus Daniela Gheorghita, consilier imobiliar la agentia New Land. La anunturile de mica publicitate din ziare, oferta de spatii de inchiriat pentru birouri este aparent destul de mare, pe cind cererile sint mult mai putine. "Oferta este foarte mare, insa cele mai multe anunturi publicate nu mai sint valabile, agentiile le pastreaza in ziar ca sa se vada ca au o baza de date mare, cind, de fapt, acele spatii sint inchiriate deja. Iar cererile sint mici si trei sferturi dintre ele sint tot ale unor agentii imobiliare, care sint in cautare de astfel de spatii", ne-a mai marturisit Daniela Gheorghita. Un spatiu care se preteaza pentru un birou, intr-un imobil de locuinte, in functie de marime si utilitati, poate sa coste 20 euro/luna intr-o zona mai putin circulata (30 mp in zona Panduri), si poate ajunge la 2.500 euro/luna in centru (70 mp, pe Cuza Voda). In centru, unde este "vad", chiriile pot insa urca mult mai mult. Preturile pentru spatiile de birouri sau spatii comerciale se calculeaza fie pe metru patrat (in medie intre 5-10 euro/mp), fie se stabileste o suma lunara, in functie de conditiile existente, care poate atinge o medie de 500 euro/luna. O alta solutie pentru oamenii de afaceri care vor sa isi deschida un sediu in Focsani este cumpararea unui teren. Dar pe linga faptul ca terenurile din centrul Focasniului sint aproape inexistente, acestea sint si foarte scumpe, ajungind si la 280 euro/mp. "Preturile terenurilor sint in continua crestere. In ultimele doua luni au crescut cu aproximativ 20%, in special din cauza ca vara vin italienii", spun imobiliarii.


Extinderi la parter


Si apartamentele de la parterul blocurilor sint vinate de cei interesati. Extinderile transforma imobilele in adevarate sedii de firma, insa pentru o astfel de lucrare proprietarii trebuie sa depuna o ducumentatie la Consiliul Local si sa obtina o serie de aprobari de la institutiile abilitate. In plus, daca extinderile se fac pe spatiul verde, toate cererile au nevoie, printre altele, si de avizul Agentiei de Protectia Mediului. "Locatarii striga mereu cind se fac astfel de extinderi, nu le convine, desi multe dintre asa-zisele spatii verzi sint doar maidane. Cit priveste aspectul stradal care ar avea de suferit, toate proiectele care trec prin mina mea si a colegilor mei respecta o estetica, nu se poate sa fie urit. Ca nu se respecta proiectele, ca incap pe miinile unor constructori care depasesc planul, este o cu totul alta problema", a precizat arhitectul Cornel Chiriac, de la Arhicon Proiect SRL.


O noua cladire de birouri in Focsani?


Orasul de pe Milcov este o locatie destul de atractiva pentru investitiile imobiliare, insa in ceea ce priveste spatiile pentru birouri parerile sint impartite. Agentii imobiliari considera ca exista cerere pentru spatii de inchiriat si ca un nou imobil dedicat birourilor ar fi mai mult decit binevenit in Focsani. "S-ar merita un astfel de centru de birouri, ar fi o investitie buna, pentru ca cerere exista. Cui nu i-ar placea sa aiba biroul intr-un sediu modern, special amenajat?", ne-a declarat consilierul imobiliar Daniela Gheorghita. Si presedintele FederalCoop considera ca ar fi o idee buna aparitia unui nou imobil de birouri in Focsani, cu conditia ca acesta sa se afle intr-o zona centrala. "Ar fi profitabila o astfel de investitie, insa conteaza mult pozitia centrala. Cladirea trebuie sa fie dotata si cu toate utilitatile necesare. In plus, concurenta este benefica, ar duce la scaderea preturilor. Cunosc o astfel de intentie, poate ar fi bine sa se materializeze", a spus Corneliu Harabagiu. In opinia altor oameni de afaceri locali, Focsaniul nu este un loc atractiv pentru investitii in construirea de cladiri de birouri. "Nu s-a gindit nimeni sa construiasca asa ceva in Focsani, pentru ca nu sint nici clienti. Stau 3-4 luni si apoi pleaca. Nu as investi in spatii de birouri in Focsani, nu e profitabil. Orasul e prea mic, de aceea nici nu sint astfel de cladiri in Focsani", considera Vasile Epure, presedintele Consiliului de Administratie al Estinvest. Inconvenientele acestei investitii, considerata neprofitabila, se refera la faptul ca Focsaniul are posibilitati reduse de dezvoltare. "Spatiile de inchiriat sint excedentare. In plus, cind nu le merge bine chiriasilor, cind au diverse probleme cu afacerea, pleaca. Cei acre o duc bine vor sa cumpere spatiul", crede si Valentin Simulescu, administrator la Vrancea Proiecte.


Inchirierile - investitie riscanta


Cei care inchiriaza se pling de clientii neseriosi, dar si de firmele fantoma, care au nevoie de sediu pe hirtie, pentru a se putea inregistra la Registrul Comertului cu dovada contractului de inchiriere. "Am mai avut si pacaleli. Au venit unii care aveau nevoie de sediu, apoi au disparut brusc. Pentru a evita astfel de situatii neplacute pentru noi, am invatat din experientele trecute si acum luam un acont noilor chiriasi", a mai declarat Corneliu Harabagiu, presedintele FederalCoop. O alta problema sint si restantierii, de la care se recupereaza mai greu banii. Cu toate acestea, exista si multi clienti seriosi, chiriasi cu vechime de citiva ani, care isi reinnoiesc contractul periodic. Cei mai multi agenti economici care au nevoie de un sediu sint firmele de asigurari sau de brokeraj, agentiile de proiectare, organizatiile non-guvernamentale, agentiile imobiliare, firmele de telefonie si internet, dar si avocatii. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 13 ore, 37 minute, 54 secunde
Eu cred ca ar fi necesara o cladire de birouri, moderna si cu toate utilitatile (la Estinvest, de pilda, ti-e frica sa intri in grupurile sanitare), numai ca nu stiu unde ar putea fi construita. In citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.