Economic

Fonduri UE pentru apa potabila si uzata

Mihaela Beșleagă
9 iul 2007 536 vizualizări
Saptamina trecuta a avut loc la Bucuresti lansarea "Proiectului de Servicii Municipale", care are in vedere servicii de consultanta pentru pregatirea de proiecte privind apa potabila si uzata, in vederea finantarii din fonduri europene.

Doar 52 % din totalul populatiei este conectata la retelele de apa si canalizare

Proiectul se adreseaza judetului Vrancea si altor cinci judete (Braila, Constanta, Galati, Ialomita si Ilfov), de unde se asteapta proiecte care sa corespunda cerintelor de cofinantare pentru obtinerea finantarii prin Fondurile de Coeziune. "Numai 52% din totalul populatiei este conectata la retelele de apa si canalizare. In conditiile in care Romania a acceptat provocarea de a dezvolta tratarea apei si de a creste gradul de racordare a cetatenilor pina la 70 % pina in 2015, acest domeniu va avea nevoie de investitii considerabile, o buna parte din aceste investitii putind fi acoperite prin obtinerea finantarilor UE", se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei pentru Protectia Mediului Vrancea. Activitatile si rezultatele acestui proiect includ: intocmirea master planului (6 luni) pentru fiecare judet (culegere de date, caracterizarea situatiei existente, pentru perioada 2007-2037) si studii de fezabilitate (10 luni), care cuprind analiza economica si financiara, studiul de impact de mediu. Bugetul total al Programului Operational Sectorial de Mediu pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 5,6 miliarde euro (4,5 miliarde euro sprijin comunitar si 1,1 miliarde euro provin de la bugetul national). Costurile estimate in domeniul apelor uzate sint de circa 9,5 miliarde euro pentru investitii, din care 5,7 miliarde euro pentru statiile de epurare si 3,8 miliarde euro pentru sistemele de canalizare. Client in acest proiect este Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, finantarea fiind asigurata de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice. Consultantii de specialitate sint experti de la doua firme din Israel si Spania. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.