Economic

Taxa verde pentru becuri, frigidere si calculatoare

Iulia Crețu
7 mai 2007 1402 vizualizări
Vrincenii vor avea in curind de achitat o noua taxa, cea verde pentru produsele electrice si electrocasnice, de la un simplu bec si pina la frigidere sau masini de spalat. Valoarea taxei nu va fi unica, ci va fi diferentiata in functie de costurile de reciclare pe care le presupune dimensiunea si complexitatea fiecarui produs in parte, timbrul pentru un frigider fiind altul ecit cel pentru o cafetiera.

Vrincenii vor avea de achitat o noua taxa, de pina la 21 de euro, pentru obiectele electrocasnice Taxa verde trebuie sa fie vizibila pentru consumatori, fiind clar specificata in factura noului produs cumparat. In ceea ce priveste valoarea taxei pentru electrocasnicele mari, aceasta nu va depasi 21 de euro si va fi aplicabila deseurilor albe, frigidere, masini de spalat sau aparate de aer conditionat. Mai mica va fi insa taxa pentru produsele IT&C, pentru aceasta categorie vrincenii trebuind sa achite cite maxim 7 euro pe produs. Una dintre companiile care va realiza colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice din sectorul IT&C este Eco Tic, prima asociatie cu licenta de operare in domeniu de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Organizatia va colabora cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul gestionarii deseurilor electronice si cu celelalte organizatii. Celelalte doua organizatii care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare al producatorilor de echipamente electrice si electronice sint Ceced Romania, pentru aparate de uz casnic de mici si mari

dimensiuni, si Recolamp, pentru echipamente de iluminat. Asa ca, la fiecare aparat electrocasnic cumparat, pe factura vi se va specifica si cit din suma se duce pe taxa verde de reciclare. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.