Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Creditarea rămane blocată pană în toamna anului viitor

Ziarul de Vrancea
5 dec 2013 1058 vizualizări
“Cred că activatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare pană în septembrie-octombrie anul viitor", consideră directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză

Creditarea nu va fi revigorată pană în toamna anului viitor, întrucat băncile nu sunt dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. "Pană nu ştim ce va aduce evaluarea calităţii activelor şi rezultatele testului de stres nu văd reluarea creditării. Cred că activatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare pană în septembrie-octombrie anul viitor", a declarat ieri Cinteză la un forum bancar. El a arătat că banca centrală nu mai poate solicita băncilor să constituie provizioane suplimentare, însă poate creşte cerinţa de capital, mai costisitoare pentru bancă decat provizionarea. Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece bănci din sistemul bancar în funcţie de active, aşteptările în ce priveşte oferta de creditare în ultimul trimestru al anului sunt în scădere pentru împrumuturi imobiliare pentru populaţie, precum şi pentru finanţarea companiilor, dar în stagnare pentru creditele de consum. Cinteză mai spune că Volksbank Romania va vinde în curand credite neperformante care afectează bilanţul, ceea ce reprezintă recunoaşterea pierderii. "Volksbank o să vandă în curand nişte neperformante care le afectează bilanţul, deci înseamnă recunoaşterea pierderilor. Deci dacă fac asta, înseamnă că-şi permit", a afirmat Cinteză după un forum bancar. De asemenea, oficialul BNR consideră că scoaterea creditelor neperformante din bilanţurile băncilor cu renunţarea la dreptul de a mai recupera ulterior sume de la debitori este riscantă, întrucat mulţi clienţi cu credite negarantate abia aşteaptă să nu-şi mai plătească datoriile. "IFRS ca şi standard de contabilitate spune o chestie foste simplă: vrei să scoţi în afara bilanţului, poţi să o faci, dar la momentul la care l-ai scos în afara bilanţului trebuie să faci cunoscut debitorului că renunţi la orice drept al tău de a mai recupera în viitor eventuale sume de la el. Cu alte cuvinte, scoate în afara bilaţului, dar trebuie să notificăm debitorul că socotelile cu el s-au încheiat şi nu mai datorează nimic. Vă daţi seama că o astfel de atitudine ar crea un hazard moral şi că alţi debitori ar aştepta să nu plătească?! şi cand spun acesta mă refer în primul rand la cei care nu au dat nicio garanţie în spate, şi avem destui", a afirmat Cinteză la un forum bancar. El a arătat că este evident riscul pe care şi l-au asumat băncile în creditarea ipotecară pentru persoanele fizice şi nu consideră echitabilă dezicia unei instanţe de a obliga o bancă să elimine din contractul de credit un comision de risc atat timp cat instituţia de credit şi-a asumat un risc cu ipoteca depusă drept garanţie de client.

Majoritatea romanilor sunt stresaţi de creşterea preţurilor

nivelul de stres din Romania este mai mare decat în Cehia (43,6%) şi Slovacia (50,6%), dar mai redus decat în Serbia (68,6%)

Creşterea preţurilor este principala sursă de stres pentru romani, surclasand creditele, scăderea veniturilor, viaţa de familie sau sănătatea, iar aproape 64% din populaţie spune că este stresată, peste media din regiune, de 60,5%, potrivit unui studiu Daedalus Millward Brown. Nivelul de stres din Romania este mai mare decat în Cehia (43,6%) şi Slovacia (50,6%), dar mai redus decat în Serbia (68,6%), Croaţia (68,3%) sau Turcia, se arată în raport. "Fiecare respondent care s-a declarat stresat a fost pus să aleagă trei surse mari generatoare de stres. În felul acesta, studiul a identificat cauzele principale ale stresului la nivelul întregii regiuni. Este vorba despre: starea economiei, creditele, creşterea preţurilor, scăderea veniturilor personale şi slujba curentă", a declarat Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown.  Spre deosebire de media din regiune, romanii sunt mai puţin stresaţi de sănătatea personală sau a celor apropiaţi (28%), de viaţa de familie (11,3%) şi de siguranţa personală (4,7%), dar sunt mai stresaţi de creşterea preţurilor (47%), starea economiei (44,9%) şi de credite (44,1%). Potrivit studiului Daedalus, îngrijorarea legată de credite plasează Romania pe locul trei în regiune, după Turcia şi Croaţia.  Alte surse de stres la romani sunt scăderea veniturilor personale (40,6%), slujba actuală (35,3%) şi lipsa timpului pentru viaţa personală (22,2%). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din mediul urban, cu varsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, din Romania, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia şi Slovacia.

Transportatorii de mărfuri ameninţă că luni vor bloca orice activitate

Transportatorii rutieri de mărfuri vor opri luni activitatea, susţinand că "au epuizat toate căile diplomatice" în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă "lovitură" din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi. "Sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului Transporturilor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea, transportatorii din toată ţara sunt decişi ca începand din data de 9 decembrie să înceteze activitatea specifică", se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Rutiere. La finele lunii noiembrie, reprezentanţi ai transportatorilor de mărfuri şi delegaţii ale patronatelor din transportul rutier au decis să transmită "un semnal ferm" Guvernului şi ministerului de resort, în contextul în care au epuizat toate căile diplomatice pentru a determina autorităţile să accepte dialogul constructiv şi respectarea angajamentelor din primăvara acestui an, potrivit sursei citate. "Actualul ministru al Transporturilor nu a răspuns la niciuna din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului, înţelegand să se întalnească, după modelul fostului ministru Relu Fenechiu, doar cu «apropiaţi» ai ministerului cu care dealtfel, în ultimele săptămani, se «aranjează» pe şest legislaţia", se spune în comunicat.  Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri arată că mai primesc înca o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor, prin creşterea accizei şi prin noua taxă de 7 eurocenţi. "Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel, «amortizarea» celor 7 cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un non sens, atat timp cat, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decat în Romania, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii romani în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională", potrivit sursei citate.

Salariul mediu net a urcat în octombrie cu doar şase lei

Caştigul salarial mediu net a fost în octombrie de 1.615 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 6 lei (0,4%), cele mai mari valori fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, în intermedieri financiare caştigul a fost de 3.829 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 900 lei. Evoluţia la nivel naţional a fost influenţată printre altele de acordarea de prime, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) şi disponibilizarea unor salariaţi cu caştiguri reduse. Cea mai mare creştere a caştigului salarial mediu net s-a înregistrat în activităţi extractive (de 13,2%), iar cele mai accentuate scăderi în extracţia petrolului şi gazelor naturale şi în fabricarea produselor de cocserie şi a celor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (cu 26,1%, respectiv 17,7%). "În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale caştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţămant (4,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, în administraţia publică şi sănătate şi asistenţă socială caştigul salarial mediu net a crescut uşor în luna octombrie faţă de luna septembrie 2013, cu 0,2%, respectiv 0,6%", arată INS, într-un comunicat. Comparativ cu octombrie 2012, caştigul salarial mediu nominal net a urcat cu 4,1%.

Grecii fură energie electrică pe capete

Greutăţile crizei economice şi şomajului ridicat au creat un nou fenomen în Grecia, unde rebranşările ilegale, prin improvizaţii, la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen, pe care compania de furnizare îl consideră periculos, iar voci din societatea civilă îl văd ca justificat. Cu 1,37 milioane de şomeri, 27% din forţa de muncă, deconectarea de la electricitate a devenit obişnuită pentru multe familii din Grecia. Situaţia a facilitat apariţia unei reţele de electricieni care lucrează la negru, reconectandu-i ilegal pe cei care nu îşi pot plăti datoriile către compania de furnizare, potrivit unui reportaj Bloomberg. Kostas Ioannidis (55 de ani), muncitor metalurgist, acum şomer, locuieşte la bloc în Salonic, unde are grijă de mama bolnavă şi de soţia infirmă. Ioannidis a acumulat datorii de 2.700 euro către distribuitorul de eleticitate HEDNO şi a fost debranşat de două ori în ultimii doi ani, după ce nu a reuşit să plătească rata lunară de 150 de euro negociată cu compania. El s-a reconectat la reţea în luna octombrie, printr-o improvizaţie, preferand să rişte sancţiuni mai dure decat să stea pe întuneric. Numărul deconectărilor de la electricitate din cauza restanţelor a crescut în primele nouă luni ale acestui an în Grecia cu 5,4%, la 257.000, potrivit Autorităţii de reglementare în domeniul energiei. Operatorul reţelei de distribuţie, HEDNO, estimează că aproximativ 1 din 10 locuinţe vor fi reconectate fără autorizaţie în acest an. Practica se încadrează într-un fenomen mai amplu de rezistenţă socială apărut în Grecia în contextul depresiunii economice, care a redus puternic veniturile populaţiei şi a împins în şomaj aproape o treime din forţa de muncă. Grecii s-au constituit în aşa-numite comitete de solidaitate care ocupă clădiri ale statului, distribuie alimente şi medicamente şi au contribuit la ascensiunea "Stangii Radicale" - partidul Syriza, devenit principala formaţiune de opoziţie. "Dacă cineva nu are ce manca, încercăm să le facem rost de alimente. Dacă cineva nu are curent, încercăm să le facem rost de electricitate", a declarat pentru Bloomberg Athina Teskou, membră a unui astfel de comitet din Salonic care a reconectat peste 30 de familii la reţeaua de energie.

Preluarea RIB a fost finalizată

Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat preluarea insituţiei de credit Romanian International Bank (RIB), devenind acţionar cu drepturi depline, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. "De ieri (miercuri - n.r.) grupul polonez este acţionar cu drepturi depline la RIB şi a virat tot ce trebuia să vireze ca banca să intre în limitele de prudenţă impuse, astfel problema s-a rezolvat", a afirmat Cinteză la un forum bancar. El a menţionat că problema RIB i-a fost adusă la cunoştinţă în urmă cu două luni de acţionarul insituţiei de credit, care a arătat că nu mai poate susţine banca. "Am stat liniştiţi cu o bancă din sistem că raportează indicatori buni, ca după jumătate de an să vină acţionarul să să spună că nu mai are ce să facă. Acum două luni vine şi spune: «domnule Cinteză, nu mai pot susţine banca, luaţi-o!». Norocul a fost că între timp, cu efortul lui, cu al nostru s-a găsit cumpărător şi problema s-a rezolvat", a precizat directorul supravegherii din BNR. Cinteză a reiterat că singurul lucru de care se teme este capacitatea acţionarului de a susţine banca, temere care s-a confirmat în cazul RIB, fiind prima situaţie de acest gen.

Rata dobanzii la euro, menţinută la minimul record

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, ieri, dobanda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, unde se află din noiembrie, decizia fiind anticipată de analişti. "Consiliul guvernatorilor BCE a hotărat ca rata dobanzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămană nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%", se arată într-un comunicat al BCE. Păstrarea ratei dobanzii BCE la 0,25% a fost anticipată de toţi cei 60 de economişti consultaţi de Bloomberg. Banca Angliei a menţinut, tot ieri, rata cheie la minimul record de 0,5%, iar valoarea programului de achiziţie de obligaţiuni prin care introduce lichidităţi în piaţa financiară, la 375 miliarde de lire sterline. Decizia Băncii Angliei a fost, de asemenea, anticipată de analişti.

Economia Spaniei dă semne de revenire

Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului Spaniei de la negativă la stabilă, confirmand totodată calificativul la "Baa3" datorită îmbunătăţirii perspectivelor economice pe termen mediu, scăderii riscurilor de finanţare şi vulnerabilităţilor externe. Decizia vine la cateva zile după ce Standard & Poor's a anunţat o modificare similară, îmbunătăţind perspectiva ratingului guvernului spaniol de la negativă la stabilă. Ratingul "Baa3" al Spaniei este similar celui atribuit de Moody's Romaniei. Calificativul Romaniei are însă perspectivă negativă. Astfel, Moody's notează într-un comunicat că Spania traversează o perioadă de stabilizare susţinută a economiei, cu perspective îmbunătăţite pe termen mediu, care anunţă şi o ameliorare a situaţiei finanţelor publice. Situaţia de pe piaţa muncii s-a stabilizat, iar sectorul privat nefinanciar continuă să-şi reducă gradul de îndatorare. Agenţia anticipează că economia Spaniei va începe să crească "moderat" anul viitor. Peste 800.000 de romani trăiesc în Spania, potrivit celor mai recente date de la Banca Mondială, statul iberic fiind astfel a doua destinaţie pentru emigranţii romani după Italia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.