Puls

Reporter Hai-Hui: Maiorul Stoenescu a ieşit la raport... pe jumătate sau Şah cu primăria

Laura Cană
12 aug 2014 1217 vizualizări
6 august: Ziarul de Vrancea publica un articol „trăgător de manecă”, scris din perspectiva maiorului Stoenescu, decedat în luptele de la Berevoeşti, Câmpulung Muscel la 15 noiembrie 1916. Eroul a ţinut să ne amintească de monumentul ridicat în onoarea sa şi a camarazilor din Regimentul 11 Artilerie, monument aflat acum în paragină pe terenul fostei fabrici MOPAF, pe bulevardul Bucureşti.

Profesorul Vasile Lefter, autorul de facto al articolului, s-a declarat nemulţumit de lipsa de respect a autorităţilor faţă de istoria romanilor şi a propus cateva soluţii pentru reabilitarea monumentului: încadrarea acestuia într-un patrulater şi amenajarea spaţiului din jur.
Din păcate, aceste idei sunt dificil de pus în practică deoarece simbolul arhitectural se află pe un teren privat. Astfel, un punct de plecare ar fi mutarea acestuia pe spaţiul public.

Exemplu de cum să nu pui în valoare un monument istoric

11 august: Monumentul se află în acelaşi loc, însă, surprinzător, ceva s-a schimbat. Acum este mult mai vizibil graţie buruienilor ce au fost cosite şi... lăsate acolo, pentru că aşa ne place nouă să lucrăm, cu jumătăţi de măsură. Apreciem mişcarea celor de la Spaţii Verzi, însă trebuie punctat un singur lucru: pe piedestalul destinat lumanărilor şi florilor au mai rămas cateva plante sălbatice. Rugăm cititorii să nu se îngrijoreze: puteţi ajunge la monument sărind gardul, acompaniaţi de cantecul greierilor ascunşi sub iarba proaspăt cosită.
În acest meci de şah cu primăria, regele îşi vede de treabă, caii (şi oile) pasc liniştiţi, nebunul încearcă să salveze ceva, iar pionii au uitat să mai joace. Uităm un element important: unora le place arta modernă, o cumpără şi o pun în sensurile giratorii fără să clipească. Cum conservăm însă istoria, cum ne mai amintim de cei care şi-au pierdut viaţa pe front? Pe ei îi pomenim numai pe 1 decembrie sau pe 6 august cel mult. În rest, doar greierii ovaţionează la monumentul lor.  (Laura Cană)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.