Opinii

Evanghelia din Duminica Paștilor din anul 1924 și ,,Cuvinte cu privire la Evanghelie”

Costică NEAGU
19 apr 2020 3425 vizualizări
Profesorul Costică Neagu
Profesorul Costică Neagu

Simion Mehedinți a editat între anii 1914-1933 (cu întrerupere anul 1917, în timpul Primului Război), publicația Dumineca Poporului, foaie pentru ridicarea poporului, pentru învățătura neamului românesc în viața de toate zilele. Revista apărea duminica și își propunea să fie un tovarăș și un sfătuitor al omului în ziua de odihnă, când fiecare se gândește la ce a lucrat și la ce are de făcut în săptămâna care urmează. Publicația a avut pe tot timpul apariției, o rubrică ,,Evanghelia din duminica respectivă, (Să se citească de cei ce n-au putut merge la biserică), directorul revistei știind că mulți creștini sunt plecați la muncă departe de sat și nu pot ajunge la biserică.

Fiecare Evanghelie era însoțită de o ,,tălmăcire”, prin care publicația aducea învățăturile în sufletul fiecărui creștin.

Astăzi când întreaga omenire, nu numai creștinii, trăiesc timpuri fără precedent, Asociația ,,Simion Mehedinți” vă aduce spre luminarea sufletului, Evanghelia din Duminica Paștilor din anul 1924 și „Cuvinte cu privire la Evanghelie” ale timpurilor când România ieșea la lumină după un război și o molimă nimicitoare.

În ,,Războiul tuturor și al fiecăruia”, să fim solidari și încrezători în noi înșine, în „gândul cel bun”, iar „Învierea lui Hristos să ne fie ca o lumină spre a ne duce pe căile Adevărului”.

Costică NEAGU

***

EVANGHELIA

Duminica Paștilor, Ioan I, vers. 1-17

(Să se citească de cei ce n-au putut merge la biserică)

20 aprilie 1924, stil nou

La început era Cuvântul și Cuvântul era cu Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El și nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El.

În El era viața, era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric și întunericul n-a biruit-o.

A venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan. El a venit ca martor, ca să mărturisească peste Lumină, pentru ca toți să creadă prin el. Nu era el lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină, Lumina aceasta era adevărata Lumină care, odată venită în lume luminează pe orice om. El era în lume și lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit. Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în numele Lui, le-a dat dreptul să facă copii ai lui Dumnezeu; copii născuți nu din sânge, nici din imboldul firii lor, nici din pofta vreunui om, ci din Dumnezeu.

Și cuvântul s-a făcut om și a locuit printre noi, plin de har și de adevăr. Și noi am privit slava lui, o slavă întocmai ca slava singurului Fiu născut din Tatăl.

Ioan a mărturisit despre El, când a strigat: El este Acela despre care ziceam eu: „Cel ce vine după mine, este venit înaintea mea pentru că era înainte de mine”. Și noi toți am primit din plinătatea Lui și anume: har peste har; căci legea a fost dată prin Moise, dar harul și adevărul au venit prin Iisus Hristos.

*   *   *

Cuvinte cu privire la Evanghelie. Legea a fost dată prin Moise, dar harul și adevărul a venit prin Iisus Hristos!

Fraților, să ne oprim la aceste cuvinte. Azi e zi de mare bucurie. În țara noastră, Paștile se nimeresc primăvara. (În alte țări acuma începe iarna și tristețea.). Când vine Învierea și vezi pe la noi copacii înflorind, pare că și pământul se îmbracă în haină de sărbătoare și-ți vine să întinzi mâna oricărui străin și să-i zici: „omule, nu fi mâhnit. Hristos a înviat! Uită supărările. Învierea lui Iisus ne aduce aminte că omenirea asta rea și zăpăcită, nu trebuie să piardă nădejdea. Că mâine-poimâine, va putea ajunge bună și luminată la suflet, numai să înceapă odată a urma cinstit calea pe care ne-a deschis-o Evanghelia acum 1924 de ani...”

Totuși câți rătăciți sunt încă chiar între cei ce se zic creștini! Uitați-vă în țara noastră. Au început a se ivi fel de fel de creștini: în loc să citească în Evanghelie, ei citesc pe scoarțele Evangheliei și născocesc fel de fel de obiceiuri. Unii de pildă, socot cum i-au zis din neam în neam bătrânii noștri, cer să țină Sâmbăta, după cum era obiceiul la evrei!

Nu e vremea azi, în zi de bucurie să întristăm pe nimeni. Dar se cuvine să ținem oglinda adevărului în fața orișicui. Iar cuvintele de la sfârșitul Evangheliei sunt lămurite pentru orice cap sănătos. El ne spune în chip hotărât:

Legea a fost dată de Moise! Adică, evreii au primit cele 10 porunci de la Moise, care nu e pus nicăieri între sfinții bisericii creștine. Legea lui va fi potrivită pentru evrei și pentru vremurile de demult, când lumea era proastă: tăia vite în altar și da foc cărnii, socotind că fumul se ridică la Dumnezeu să-i facă plăcere. Acelea erau vremuri de copilărie și de sălbăticie. Dovadă că în legea cea veche stă scrisă grozăvia că dacă cineva ți-a scos un ochi să-i scoți și tu lui un ochi. După legea aceea, tatăl putea ucide chiar pe copilul lui! În legea aceea, femeia nu avea nici un loc în biserică, cum nu are nici azi loc la Evrei, ca și cum ar fi un dobitoc necuvântător și lipsit de suflet...

Dar vremurile acelea au trecut. A venit Evanghelia și abia atunci a venit Harul și Adevărul! Mila și îndurarea pentru cei ce greșesc.

Așadar cine va vrea îndrumare adevărată, n-are s-o mai caute în Vechiul Testament, adică în Legeaveche, după cum omul îndată ce crește nu mai merge de-a bușilea, în patru labe ci se scoală în picioare și merge drept, cu capul ridicat spre cer.

De aceea, azi în Duminica Învierii, cei care cunoașteți învățătura lui Iisus și să vă bucurați de această luminată zi, dacă întâlniți rătăciți care vor să ne strice rânduiala creștinească, și ne îndeamnă să ne întoarcem la legea evreiască, ajutați-l cu un cuvânt bun, spunându-le frățește:

Omule, nu strica rânduielile firii. Nu pune sus ceea ce a rămas jos. Nu ridica pe Moise, legiuitor evreiesc, peste Iisus, legiuitor al neamului omenesc întreg. După ce ai ajuns să mergi în picioare, nu te mai târî pe jos, ca copiii nevârstnici și ca ologii.

Adevărul trebuie să-ți fie de aici înainte lege. Când îți spune Evanghelia că Iisus e adevărul, asta înseamnă că în Lege erau lucruri care stau dedesubtul Adevărului.

Vrei să fii om adevărat și creștin adevărat? Caută adevărul! Ține-te de adevăr, cum se ține orbul de gard și apoi poți fi încredințat că n-ai să pierzi calea cea dreaptă.

De aceea, în ziua asta de bucurie, întindeți frățește mâna tuturor rătăciților și spuneți-le măcar atât:„ frate, Învierea lui Hristos să-ți fie ca o lumină spre a te duce pe căile Adevărului. Amin.” (Ns.)

(Dumineca Poporului,repere monografice. Evanghelia, vol. IV,în curs de apariție la Editura Terra, Focșani, 2020)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.