Opinii

Aleea personalităților din Piața Teatrului ,,Mr. Gh. Pastia” Focșani, între bucurie și dezamăgire

Costică NEAGU
7 iun 2021 11164 vizualizări

Zilele trecute am trecut prin Piața Teatrului ,,Mr. Gh. Pastia” și am fost atras de faptul că era mare animație, muncitorii împânziseră toată Piața și lucrau de zor. M-am apropiat curios de gardul care delimita șantierul de lucru și am văzut clasica ,,steluță” cu numele profesorului D. F. Caian, fostul profesor și director al Colegiului Național ,,Unirea”, primar al Municipiului Focșani și autor al lucrării ,,Istoricul Orașului Focșani”, ediția 1906, Premiat de Academia Română în 1907.

Pentru că nu se vedea cui sunt dedicate celelalte steluțe, am plecat mulțumit acasă, dar m-am întors spre seară, grăbit să văd căror  personalități sunt dedicate celelalte 8 steluțe, dar... dezamăgire totală.

Prin această afirmație, nu vreau să mă situez pe poziția lui ,,Gică Contra”, n-aș vrea să se creadă că aș contesta valoarea celor care sunt omagiați pe această Alee: Hortensia Papadat-Bengescu, romancier (1874-1955); Silviu Zavulovici, muzician (1922-1998); Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune (1926-1989); Ion Dichiseanu, actor de film (1933-2021); Costache Bălănescu, actor de teatru (1830-1888); Ion Sava, regizor român (1900-1947); Horia Moculescu, compozitor (1937); Leon Kalustian, scriitor și jurnalist (1908-1990) și Dimitrie F. Caian (1838-1909).

Fiecare din cei nominalizați mai sus are valoarea sa în domeniul său, dar nominalizarea pe ,,Aleea Personalităților” din Focșani trebuia să se facă în urma unui ,,concurs public”, pentru că este vorba de un ,,monument public”, făcut din bani publici, pentru a nu crea frustrări contribuabililor, pentru a nu se amesteca valorile.

În acest sens, inițiatorii Proiectului de monument trebuia să stabilească condițiile de selecție: domeniul (teatru, muzică, literatură, jurnalism, știință, domeniul artistic etc.); locul nașterii; contribuții deosebite aduse domeniului în Focșani și legătura cu aceste locuri.

Inițiatorii trebuia să propună un număr de persoane care să ,,participe la concurs”, dacă îndeplinesc condițiile de mai sus, iar acestea să fie promovate și cunoscute de locuitorii Municipiului Focșani sau chiar ai județului.

În final, trebuia organizat un concurs prin care publicul focșănean să numească 2-3 nume din lista propusă. În final, erau înscriși pe listă în ordine, pe baza sufragiilor primite.

Cred că organizatorii ar fi trebuit ca să facă totul la vedere. În felul acesta cetățenii Municipiului Focșani ar fi avut satisfacția că au participat și ei la împlinirea acestui act cultural, că i-a luat cineva în seamă.

În lipsa unor criterii clare, eu aș fi început cu Varlaam (1580-1687), primul care a folosit cuvântul ,,românesc” în ,,Cazania, Carte românească de învățătură”, apoi aș fi continuat cu Ion Diaconu (1903-1984), cel care a ridicat cel mai impunător monument Mioriței, Ținutului Vrancei și Județului Putna - ,,Monografia Județului Putna, 1943”.

De pe această Alee, n-ar trebui să lipsească Simion Mehedinți, savantul plecat din Vrancea, cel care a creat și a dus geografia românească la rang de știință, savantul care a cultivat cel puțin trei laturi ale spiritului uman: educația, geografia, etnografia.

 La actori aș fi optat între: Leopoldina Bălănuță, Cornel Coman, Emanuil Petruț, Petre Liciu (selectiv); la jurnaliști, aș fi optat și pentru Petrache Dima, pentru abnegația cu care a muncit pentru a face din ,,Revista noastră” o publicație-școală, de identificare și formare a tinerelor talente; la literați i-aș fi luat în calcul și pe Duiliu Zamfirescu, Dumitru Pricop, Liviu-Ioan Stoiciu; la muzicieni, cred că ar fi avut loc, printr-o selecție, și Profesorul Dumitru Săndulachi, pentru osârdia și atașamentul cu care trudește la înscrierea Vrancei pe harta corală a României și a Europei, iar la filosofie și cultură, l-aș fi propus pe profesorul, Gheorghiță Geană, autorul unei cercetări de antropologie în Carpații de Curbură între care: Bârsești,  Tulnici,  Negrilești, Nereju, Câmpuri, Soveja.

La știință și tehnică i-aș fi pus pe listă pe: Anghel Saligny, Ion Basgan, Valeriu Cotea, Vasile Taftă etc.

Îmi cer scuze ,,sub specie aeternitatis”, celor care în momentul de față n-au intrat sub condei.     

Încă o dată, nu vreau să fac nicio apreciere critică asupra celor înscriși pe această Alee. Fiecare are valoarea lui incontestabilă, care a fost certificată de domeniul pe care l-a slujit, lipsa ierarhiei dintr-o listă propusă e discutabilă.

Observ însă că niciun academician vrâncean nu se află pe Aleea din fața Teatrului focșănean. Asta ar însemna că pe Alee nu sunt nume valoroase, atâta timp cât inițiatorii Proiectului nu ne dezvăluie și regulamentul după care s-a făcut selecția ,,locatarilor”.

Pentru a nu cădea în greșeală sau pentru a nu avea motive de cârcoteală, inițiatorii ar trebui să folosească instrumentele democratice de certificare a valorii, din care să nu lipsească ,,votul publicului”. Prin acest vot, răspunderea cade pe umerii întregii comunități, iar trecătorii nu vor păși niciodată cu indiferență sau cu resentimente, pe această Alee.

Aleea Personalităților va deveni un loc închinat efortului și valorilor autentice ale nativilor și trăitorilor acestui meleag.

Sper ca  busturile ale căror socluri nu sunt nominalizate încă, să parcurgă drumul pe care l-am propus mai sus.

Propunerile făcute au fost inspirate și de experiența Municipiului Timișoara, privitor la Aleea Personalităților, un muzeu în aer liber, realizat în Parcul Central „Anton Scudier”, unde sunt expuse 24 de busturi de bronz.

Sperăm ca în viitor, fiecare instituție de cultură și educație să-și creeze o ,,Alee a Personalităților” proprii, care poate deveni un îndemn pentru urmași, de a urca mereu pe o scară a valorilor autentice, cu gândul permanent de a călca pe urmele înaintașilor.

Costică NEAGU  

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Valentina Anghel , acum 1055 zile, 22 ore, 8 minute, 5 secunde
Totul e făcut cu superficialitate, cu ignoranță și incompetență, doar pentru a cheltui mulți bani. Piața teatrului, în întregime, este un proiect ratat, mare păcat! Iar numele lui Leon citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.