Opinii

Despre gazetărie

Ziarul de Vrancea
14 aug 2012 3291 vizualizări
Deunăzi, am auzit o tînără jurnalistă spunînd unei colege, într-o emisiune de televiziune, că „mănîncă politicieni pe pîine“.

M-am întrebat, cu oarecare perplexitate, dacă acest tip de gurmandiză intră în fişa postului de jurnalist. Imaginea mea despre profesiunea cu pricina e alta: cred că jurnalistul este un harnic şi curajos culegător de informaţii, un comentator calm şi echidistant al evenimentelor curente, un ins capabil să-mi ofere datele de care am nevoie pentru a înţelege, a analiza şi a-mi face o părere proprie despre ceea ce se întîmplă în realitatea imediată. Sînt de acord că un bun jurnalist poate (şi trebuie) să fie îndrăzneţ, hărţuitor, necomplezent, tenace în scormonirea faptelor şi în identificarea adevărului. Mai cred şi că, dacă moderează dezbateri televizate, el trebuie să aibă geniul, sau măcar talentul, de a intermedia între opinii contradictorii, de a fi un manager înţelept al dialogului şi al bunei-cuviinţe. Evident, aş fi încîntat să constat că jurnalistul are, cînd scrie, şi o notabilă înzestrare literară. Dar mă mulţumesc şi cu simpla folosire decentă a limbii române. Pe acest fundal, declaraţia unei tinere şi drăgălaşe reprezentante a breslei, cum că ocupaţia ei de predilecţie este să mănînce politicieni pe pîine mă tulbură. Adică cum? Ce să înţeleg? Că pleacă „pe teren“ cu şişul în geantă? Că de cîte ori vede un politician, îi vine să-l muşte? Că vrea sînge, creieri şi fleici de miniştri şi parlamentari neaoşi? (E de la sine înţeles că, dacă ajungem în zona preferinţelor culinare, fiecare are gusturile lui. Poţi prefera carnea de stînga sau pe cea de dreapta, muşchiuleţul cu sos portocaliu, sau pe cel scăldat în bulion...). Dar poate exagerez. Poate că tînăra doamnă a vrut doar să spună că tot ce urmăreşte e să cîştige şi ea o pîine pe socoteala politicienilor. Le sare la beregată pur şi simplu pentru că e plătită pentru asta: i se dă pîine. Multă, cît mai multă pîine.
Ce se întîmplă cînd un jurnalist se hotărăşte „să mănînce politicieni pe pîine“? În plan privat, s-ar putea ca viaţa lui să intre într-o perioadă înfloritoare. Din păcate însă, în plan public, el încetează să mai fie jurnalist: devine activist de partid, trece în tagma soldaţilor, a propagandiştilor, a „cadrelor“ militante. Nu e exclus să devină chiar un fel de vedetă. Dar un alt fel de vedetă decît vedeta de presă. Ar fi mai cinstit, în fond, să se retragă de pe scena gazetăriei şi să asume deschis o carieră de om politic. Să adere la un partid, să se înregimenteze pe faţă, să-şi pună locvacitatea şi zelul în slujba unei organizaţii bine definite. Dar n-o face şi înţeleg foarte bine de ce: a intra într-un partid (chiar şi într-un partid românesc...) e a accepta o anumită disciplină, a face declaraţii de loialitate şi a lua asupra ta povara unei minime responsabilităţi. Or, jurnalistul nostru vrea să se simtă „liber“. La nevoie, poate schimba de picior, poate cocheta nonşalant cu alte „orientări“, poate dansa pe altă muzică. E mai comod să depinzi doar de un patron bine plătitor şi de un CNA anemic decît de o întreagă structură de partid. Sau de gura rea a altor jurnalişti.

Jurnalistul, spuneam, vrea să se simtă „liber“. În spaţiul său de ziar sau de emisie, e suveran. Face tot ce-i dă prin cap şi prin gură. E la el acasă, la el în baie şi, uneori, la el în closet. Poate da de pămînt cu oricine, poate vorbi ca la birt, ca într-un dormitor de internat, ca la balamuc. E de la sine înţeles că poporul trebuie să-l accepte aşa cum e, ba chiar să-l admire: va face grimase bolînde, va holba ochii, se va dezbrăca, va scheuna, îşi va arăta muşchii, va ieşi cu pene pe stradă, va face şpagatul între două scaune, mă rog, va etala tot arsenalul lui de băiat frumos, deştept şi dur. Iar cine se leagă de el o păţeşte. Insul se îndreaptă din şale ameninţător şi, desfigurat de ură, printre două citate „fine“, eventual în engleză (căci e un intelectual adevărat, nu ca idioţii de intelectuali din restul lumii), dă drumul la aforisme marca proprie: „Boule“, „Prostule“, „Să vezi ce smardoială (sic!) o să-ţi dau!“ etc. Un altul găseşte normal să glumească cu cititorii în termeni de film porno. E ironic. „Eu şi colegul meu sîntem homosexuali, ne-o punem!“ În articolele sale, cuvîntul „curvă“ are un statut privilegiat. E băiat din popor. şi-a dorit celebritatea de mic copil. Nu e o problemă. În România, celebritatea e la îndemînă. O au şi Oana Zăvoranu, şi Sînziana Buruiană, şi mulţi, mulţi alţii. O are şi omul nostru. Nu-i mai rămîne decît să deschidă, pe baza ei, un bordel de succes.

Cu asemenea inşi în spaţiul public, nu ne putem aştepta prea curînd la o ambianţă civilizată. şi nouă, şi copiilor noştri ni se livrează zilnic tone de vulgaritate euforică, agitată, glorioasă. Sîntem, vrem-nu vrem, spectatorii unei trupe de golănaşi ţanţoşi (includ aici şi scena politică de toate culorile). Întîlniţi pe plajă, sau la circ, ar putea fi, pentru cîteva minute, amuzanţi. Dar ei sînt instalaţi în axa vieţii noastre, cu autoritatea paradoxală a propriei lor nulităţi. Ne învrăjbesc mai abitir decît Băsescu, ne strică minţile, sufletele şi limba. „Mănîncă politicieni pe pîine“ şi sînt experţi în „vorbe grele“.

O ultimă întrebare: cum poţi să te pretinzi patriot „rromân“, să te perpeleşti exhibiţionist de grija poporului şi să-i silueşti limba şi cuviinţa cîtă mai e, cu atîta, iresponsabilă, neruşinare?

P.S. Tocmai încheiasem articolul, cînd, pe un post de televiziune, Mădălin Voicu şi-a început o replică adresată dnei Andreea Pora în felul următor: „Dna Pora ne suge... ne suge... ne sugerează etc.“. Discuţia a continuat ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat. N-am comentarii. Mă întreb doar în ce ţară sîntem. şi cum poate un asemenea derbedeu să facă politică la vîrf şi să fie invitat la televiziune. Nu pot nici măcar să-l somez să-şi ceară scuze public. Mîrlănia la acest nivel e ireparabilă, ineducabilă şi impardonabilă


Andrei PLEŞU

Articol preluat din Dilema Veche


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
marius, acum 4271 zile, 14 ore, 55 minute, 36 secunde
nu cumva stimabilul intelectual Andrei Plesu face aceleasi lucruri de care o acuza pe dana grecu sau cealalta care are emisiunea asemanatoare in articlolele sale din dilema sau doar citeste integral
N.E.CURATU, acum 4271 zile, 19 ore, 29 minute, 41 secunde
Ce se intampla cand niste filosofi si literati mai sunt si masoni ? Simplu ,tradeaza spiritul romanesc la adapostul operei...Te recunosti, stimabile Plesu ,ministru de externe in doua guvernari si citeste integral
danb, acum 4272 zile, 5 ore, 24 minute, 16 secunde
Domnul Plesu uita poate cea mai importanta calitate a jurnalistului din zilele de astazi. Asa cum ne dezvaluie Jurnalul National, pe langa harnic, curajos, etc., el trebuie sa fie si angajat SRI si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.