Opinii

Istoria se repetă şi am avut iar de ales răul cel mai mic

Mihai Boicu
29 iul 2012 1456 vizualizări
În urmă cu aproape 12 ani am avut parte de un tur doi al alegerilor prezidenţiale trist, în care a trebuit să alegem între “săracul şi cinstitul” comunist bătran Ion Iliescu şi “tribunal” care defila cu mitraliera, Corneliu Vadim Tudor.

În 2004, Adrian Năstase pusese atat de bine piciorul pe grumazul ţării, încat nu mai ţipa aproape nimeni. Nu a mai contatat faptul că Traian Băsescu se prezenta în faţa romanilor cu un scandal uriaş, cel al dispariţiei flotei. Carismaticul lider PDL de la acea vreme era stindardului iluziei unei Romanii normale şi l-am ales preşedinte. A trecut fluierand peste referendumul din 2007, cand a mizat pe cartea mogulilor care nu-l mai vroiau. După doi ani, la alegerile prezidenţiale din 2009, Traian Băsescu a dat piept cu Mircea Geoană, un preşedinte erodat ca imagine şi un lider PSD cu eticheta de “prostănac” pe frunte. Diferenţa nu au făcut-o realizările sau proiectele fiecăruia, ci vizita “prostănacului” la Sorin Ovidiu Vantu. La referendumul din 2012 am fost iar puşi în faţa răului cel mai mic, nu între a opta sau nu pentru viitorul Romaniei, cum au încercat să ne spele creierele ambele tabere. Indiferent din ce parte am privi, dinspre USL sau despre PDL, nu avem decat opţiunea de a ne merge rău sau mai puţin rău. Din colţul roşu – galben al ringului politic, unde sunt Ponta şi Antonescu, se trece peste apucătorile reînviate de pe vremea lui Adrian Năstase cu scuza că Traian Băsescu trebuie dat jos, întrucat este un scandalagiu, nu poate lucra cu nimeni, a tăiat pensii, salarii şamd. Oamenii închid ochii la avantul cu care USL a trecut peste orice lege, pe care au reuşit să-l stăpanească doar reprezentanţii UE. Din tabăra portocalie sunt cam aceleaşi argumente, dar în sens invers, pentru care Băsescu merita să rămană în funcţie. Adică un preşedinte “jucător” e mai bun decat reîntoarcerea la apucăturile de pe vremea lui Adrian Năstase. Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a fost unul al urii, al dezbinării romanilor, dar înainte de toate al alegerii dintre un preşedinte epuizat din punct de vedere politic, dar care poate să mai sancţioneze de la Cotroceni derapajele celor de la USL, şi opţiunea de a da toate parghiile unor forţe politice care vor să-şi subordoneze statul şi toate resursele lui printr-un control ca pe vremea “împuşcatului” Năstase, dar cu care am avea linişte, nu un veşnic conflict între palate. Oricare dintre opţiuni reprezintă răul cel mai mic. Din păcate, referendumul marchează un nou eşec al celor 22 de ani de aşa zisă democraţie: am ajuns din nou în situaţia să votăm în funcţie de cat de rău este celălalt, nu cat de bun este omul pe care îl susţinem.   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
andré, acum 4287 zile, 19 ore, 31 minute, 40 secunde
analiza perfecta!
vine saracia !, acum 4287 zile, 19 ore, 38 minute, 33 secunde
E o iluzie,sa crezi ca poti redresa tara cu hoti si incompetenti.Pana nu invata lumea sa voteze oameni cinstiti si cu solutii economice tot acolo vom fi,sunt multe de invatat din acest referendum. Ca citeste integral
my self, acum 4287 zile, 19 ore, 42 minute, 27 secunde
-§-Lectii de la un referendum ratat-§-nu ai ce invata de la acest referendum,societatea politica este varza iar populatia manipulata de ei,televiziune si presa-§-SINGURA SOLUTIE PENTRU ROMANIA SUNT citeste integral
Elena, acum 4287 zile, 20 ore, 20 minute, 34 secunde
Felicitari! O analiza pertinenta pe care as fi vrut sa o citesc inainte de referendum, in speranta ca ar fi fost un pct de sprijin pentru cei care voteaza emotional.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.