Opinii

Eu cînd vreau să trag, trag?

Ziarul de Vrancea
19 mar 2012 1336 vizualizări
Cu ani în urmă, citeam despre crimele abominabile din Occident şi ne exprimam indignarea, condamnînd capitalismul sălbatic, în care funcţionează legea celui mai tare.

Abia acum realizăm că violenţa nu are frontiere. Mirosul sîngelui e peste tot la fel. Poate se întîmplau şi în "epoca de aur "crime, dar mediatizarea era cenzurată şi, poate, nici nu îmbrăcau haina carnagiului. Cazul Rîmaru ne îngrozise la vremea respectivă, dar fusese un accident. Nu deschizi bine televizorul sau ziarele şi ţi se trîmbiţează aceeaşi informaţie care îţi strică ziua. O ştire multiplicată fără măsură, creîndu-ţi discomfort. Un om în uniformă, orbit chipurile de gelozie, mai mult de schizofrenie, intră într-un coafor din centrul Bucureştiului şi trage, şi trage pînă aproape de golirea încărcătorului, ucigînd, rănind, semănînd teroare în numele unei iubiri afişate mai mult vocal, decît faptic.
Sigur că după război mulţi viteji se arată! Mă includ şi eu printre ei! Psihopatul putea să-şi ucidă soţia într-un spaţiu privat, fără martori. Orgoliul propriu ar fi fost însă în prea mică măsură ostoiat. Era nevoie de spectacol, de martori, de victime, de televiziune, ca anonimul să rămînă în memoria semenilor. Toată mass-media se întreabă retoric dacă putea fi evitat masacrul. Cred că da!
Să nu se mire nimeni dacă voi aduce în prim-plan pregătirea psihologică a cetăţeanului care lucrează în unităţi publice. Aşa cum nu ştim să procedăm în situaţii de calamităţi, nu ştim cum să reacţionăm nici cînd ne aflăm în faţa unui pericol iminent venit din partea unui agresor cu analize la zi sau dezaxsat, posesor de pistol de calibru 7,65.
Lansez ipoteza că chiar prima victimă putea rezolva parţial conflictul. La noi educaţia se face prin negaţie. Sîntem formaţi să spunem nu! Nu ai voie, nu trebuie, nu e frumos etc. Un DA meşteşugit ar fi putut anihila, sau barem temporiza, intenţia atentatorului. O mică manevră feminină l-ar fi putut face pe gelos să se răzgîndească, chemat blînd deoparte şi amăgit cu varianta unei posibile împăcări cu soţia. E o aberaţie?
O altă cale de preîntîmpinare a crimei e legată de posesia armei ucigaşe, alimentate excesiv cu muniţie. Sînt multe situaţii în care bieţii poliţişti nu au voie să aibă muniţie decît dacă sînt în misiune. Precauţie maximă!
În cazul psihopatului de pe Dorobanţi nu a funcţionat nicio restricţie, beneficiind discriminatoriu de atîtea gloanţe cîte i-a poftit inima.
Pistol, pistol, gloanţe, gloanţe, Liber la impuşcături! Nu legea regimului armelor şi muniţiei e de vină, ci superficialitatea aplicării ei. E atîta delăsare în respectarea normelor legale, încît cred că şi fără legi lucrurile ar fi la fel. Ca cetăţean, să zicem posesor de armă, eu cînd vreau să trag, trag?
Prea ne batem joc de psihologi şi de psihiatri, considerîndu-i apendice şi nu specialişti implicaţi necondiţionat în asanarea comportamentului nostru civic în perioade tulburi, social şi moral.

Vasile Lefter


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
jicu, acum 4419 zile, 10 ore, 21 minute, 8 secunde
Ma nea Vasile, e complicat ce spui matale acolo, prea multa filozofie, asa ne place noua romanilor sa complicam lucrurile ca la sfarsit sa se aleaga praful. Pentru educatia noastra nu ne trebuie decat citeste integral
Radu Dunca, acum 4419 zile, 20 ore, 26 minute, 50 secunde
Puteti vedea cum s-au perpetuat ani de zile aceste violente ca o molima asupra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.