Opinii

Responsabilitate si iresponsabilitate electorala

Liviu Ioan Stoiciu
30 oct 2008 1245 vizualizări
Romănia intra în noiembrie în campanie electorala oficiala (pentru alegerile parlamentare) sub semnul paroxismului, partidele din Opozitie forteaza în continuare, ai impresia, demiterea Guvernului, cel care organizeaza aceste alegeri!

PD-L a anuntat iar ca e gata sa introduca o motiune de cenzura in acest sens (pe care PSD o sustine, daca PD-L isi asuma raspunderea, in textul motiunii, pentru cei doi ani si jumatate de guvernare alaturi de PNL-UDMR-PC, "in care nu au marit salariile profesorilor", conform declaratiei secretarului general al PSD, Titus Corlatan). Dupa ce presedintele Traian Basescu, sustinator al intereselor electorale ale PD-L, a dat anume acum lovitura, promulgind legea cresterii salariilor profesorilor cu 50 la suta (lege aprobata de Parlament si de Curtea Constitutionala). In conditiile in care Guvernul refuza sa demisioneze, dupa ce a reafirmat ca nu poate sa puna in aplicare legea cresterii cu 50 la suta a salariilor profesorilor, chiar promulgata de presedintele tarii, sa nu arunce in aer economia tarii si sa reaprinda inflatia, pe fondul crizei mondiale financiare"¦ Nu mai conteaza acum pentru partidele din Opozitie decit politicile populiste (in principal cresterea substantiala a salariilor si pensiilor, cu orice pret, electoratul simtind la buzunar greutatea votului pe care il da), nu are decit sa se aleaga praful. Si e extraordinar ca partidul de la guvernare, PNL (alaturi de UDMR) nu spune si el "da" acestor masuri populiste. Tocmai aici e cheia: va fi constient electoratul ca pentru PNL ar fi fost usor sa spuna "da" maririi cu 50 la suta a salariilor si pensiilor, sa cistige voturi, sa adopte pozitia lui "Dupa noi, potopul", tinind cont ca dupa alegerile din 30 noiembrie PNL nu va mai fi la guvernare si ce mai conteaza daca vistieria tarii se va goli, satisfacind cererile sindicale? Ca premierul Calin Popescu Tariceanu, lider al PNL, chiar se dovedeste responsabil pentru viitorul tarii (cu riscul acumularii de antipatii electorale), pe cind presedintele tarii, intrat in campanie numai alaturi de PD-L, se dovedeste iresponsabil? E chiar ciudat ce se intimpla: alaturi de PD-L, si PSD sustine ca sint bani pentru cresterea salariilor in bugetul Ministerului Educatiei "" uitind ca si ceilalti bugetari, nu numai profesorii (care, e drept, pot influenta votul la urne, ei fiind cei ce asigura logistica in intreaga tara) au dreptul sa ceara dublarea salariilor. Las la o parte faptul ca ministrul Educatiei sustine ca o marire cu 50 la suta a salariilor profesorilor va elimina orice investitie, ca bugetul lui se va toca numai pe salarii, in mod aberant. Deja luna noiembrie (dedicata campaniei electorale oficiale!) e anuntata ca o luna a grevelor generale, toti bugetarii cerind sa li se dubleze salariile! De instabilitate sociala era nevoie la alegerile parlamentare din 30 noiembrie?

E limpede ca presedintele Traian Basescu a mizat pe demisia sau demiterea "Guvernului Tariceanu" cind a promulgat legea cresterii salariilor profesorilor si a pensiilor de gradul I si II cu 50 la suta. Sperind sa compromita electoral PNL. Dar dind constient apa la moara PSD. Se prefigureaza o alianta PD-L cu PSD, se vor reface structurile de tip FSN securisto-neocomuniste (cum li se spunea)? Oricum, in batalia dintre PNL si PD-L va cistiga PSD. Nu conteaza ca tot Traian Basescu sublinia zilele trecute ca laudata crestere economica de 9 la suta (care ar trebui sa asigure dublarea salariilor si pensiilor) e generata de investitii straine si de consum, care deja au inceput sa se restringa, Romania fiind si ea afectata de criza financiara mondiala (si numai Dumnezeu stie pe ce bani te poti baza in 2009 la bugetul de stat). Ce reactie va avea electoratul responsabil pe 30 noiembrie la urne? Ca la recunostinta fata de PNL nu te poti astepta. Va fi considerat iresponsabil electoratul care nu va vota cu PD-L, oare?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.