Opinii

Sa nu ajungem ca ungurii!

Alina Mungiu-Pippidi
27 oct 2008 741 vizualizări
In 2004, anul cind Ungaria a intrat, cu trei ani inaintea noastra, in Uniunea Europeana, nici o alta tara din Europa de Est nu parea sa fie un succes mai mare.

O fotografie in revista britanica Economist arata un copil cu steagul UE in mina pe umerii tatalui lui. Fotografia transmitea caldura, optimism, succes, viitorul era bun. Un an mai tirziu, podurile peste Dunare erau blocate de manifestanti furiosi iar secretul maghiar devenise cunoscut de toata lumea: Ungaria avea peste 10% deficit bugetar, si un considerabil deficit curent, prosperitatea din fotografii era intretinuta de datoria publica. Mai simplu spus, ca sa tina poporul bine dispus guvernele maghiare cheltuiau mai mult decit incasau, pe fondul unei economii care, si ea, exporta putin si importa mult. Ungaria, tara din fruntea topului est-european, a fost saptamina aceasta pima care a alergat la FMI pentru bani de stabilizare in criza financiara, la fel ca Ucraina, tara care a fost intotdeauna la coada. Miracolul maghiar s-a incheiat.

Cum s-a ajuns aici, dupa o tranzitie de succes, in care, spre deosebire de noi, ungurii au luat deciziile bune si la timp, deschizindu-si rapid economia spre investitii straine si dezvoltind astfel infrastructura noii lor economii cu mare succes? Raspunsul e clar: ungurii au cistigat tranzitia, dar au pierdut integrarea europeana. In momentul intrarii in UE au acceptat, ca noi toti, sa adere si la moneda comuna europeana, chiar daca nu imediat. Or, aceasta e o mare constringere economica, care presupune un alt val de austeritate bugetara. Guvernele maghiare s-au dovedit incapabile in a explica acest lucru publicului din Ungaria, care, a doua zi dupa intrarea in UE, astepta sa vada o viata mai buna, nu noi sacrificii si buzunare cusute. Au existat presiuni mari sa fie crescute salariile, la care guvernul nu a rezistat. Si iaca asa ungurii si-au mincat premiul inainte sa il cistige. Anul trecut au pus capac la toate votind in referendum contra singurei solutii de a debloca reforma serviciului sanitar, cronic subfinantat: legalizarea platilor informale catre doctori si asistente. O enorma majoritate a respins aceasta singura solutie, dupa care au ramas fara nici una. In sondaje ungurii sint singurul popor din Est care spune constant ca era mai bine sub precedentul lor regim de "gulas" comunism, chiar daca acel regim mixt intre capitalism si socialism nu s-a putut mentine si nu a facut decit sa adinceasca problemele economice ale Ungariei.

Dupa atita suferinta in comunism, apoi in tranzitie, e normal ca oamenii din Europa de Est sa vrea sa se bucure putin de intrarea in Europa. Dar ar trebui sa fim mai atenti la exemplul maghiar, pe care zilele astea pare ca il copiem la indigo la noi, o alta tara in crestere dar cu o economie de fapt slab performanta, care importa enorm si exporta putin. Votanti nerealisti si politicieni iresponsabili, asta a facut din succesul maghiar un esec. Or, noi avem politicieni iresponsabili cu carul. Guvernul a distribuit mita electorala la primariile favorite, apoi a votat la un loc cu opozitia marirea salariilor profesorilor, ca acum sa acuze pe altii ca baga tara in faliment si sa tipe la Basescu sa opreasca trenul chiar de ei pornit. Cu alte cuvinte, numai in ultimele saptamini s-au facut de doua ori cheltuieli gigantice care merg direct pe datorie, dupa marirea de pensii, si ea finantata dintr-o crestere economica presupusa pe anii viitori, dar care deja scade pe fondul recesiunii globale.

Hai sa penalizam iresponsabilii, si din guvern, si din parlament, si din sindicate, cit nu e prea tirziu, altfel campania asta electorala scurta e destul de lunga ca sa nenorocim complet anii care vin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 28 minute, 39 secunde
Ungurii sunt 50 de ani inaintea noastra, au autostrazi, au industrie, au o administratie coerenta, legea se aplica, au preturi de bun-simt pentru cetateni. Deci care-i problema ? Ca au luat 5 miliarde citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.