Opinii

La Moscova nu vine primavara

Alina Mungiu-Pippidi
3 mar 2008 522 vizualizări
Dupa ce a amenintat luni de zile, si pe vremea cand sabota planul Ahtisaari de independenta recunoscuta a Kosovo si dupa ce, acest plan esuand din pricina Rusiei Kosovo s-a declarat unilateral independent, Rusia si-a dat saptamana trecuta jocul pe fata. La o intalnire cu liderii tarilor vecine in care l-a prezentat pe succesorul sau Dmitri Medvedev Vladimir Putin a dat clar a intelege ca Rusia nu va recunoaste Transnistria, nici macar Osetia de Sud sau Abhazia. Rusia, a spus el, respecta dreptul international.

In Rusia a avut loc duminica alegeri. Alegeri fara emotii, ca nu mai suntem pe vremea lui Eltin, cand consultantii americani munceau zi si noapte ca sa-l faca sa castige contra comunistilor, iar agenÃiile de rating si investititorii se uitau la stiri asteptand sa explodeze bomba cu ceas. Azi la alegerile din Rusia e liniste, si toata lumea stie pretul linistii, si e dispusa sa il plateasca, votand o putere care nu tolereaza opozitia. Apelul lui Vladimir Putin ca sa vina cat mai multa lume la urne la niste alegeri dinainte aranjate pentru succesorul lui e doar ca sa arate Vestului ca acest gen de democratie controlata este ceea ce rusii chiar vor, satui fiind de conflictele politice din prima parte a tranzitiei. Desi observatorii internationali nu au mai venit la aceste alegeri, suparati pe intimidarea potentialilor opozanti din timpul campaniei, Putin va putea spune oricand ca au fost OK. Si chiar au fost, in ziua votului. Nu cred ca fura cineva urne azi in Rusia, ca nu are de ce, si opozantii si votantii au aflat demult cine e mai tare si nu vor rasturna barca. Intr-un tur pe care l-am facut prin diverse republici rusesti acum cativa ani am intrebat pe membrii parlamentelor regionale (Dume) din ce partide erau. Toti candidasera pentru varii partide initial, dar trecusera la partidul lui Putin, care are de altfel expresia « unitatea Rusiei » chiar in titlu. Pe vremea aceea Putin facuse primul sau gest condamnat de Vest ca nedemocratic, arogandu-si puterea de a numi sau destitui pe guvernatorii regiunilor. In Occident acesta a fost semnalul clar ca s-a terminat cu orice speranta de descentralizare si democratie locala a Rusiei. Dar Putin era legal acoperit. Ceea ce ziarele din Vest nu scriau era ca aceasta numire trebuia aprobata de Duma regionala, care la rigoare ar fi putut sa aiba alta parere. Numai ca nu a avut niciodata alta, deoarece presedintele Rusiei are dreptul constitutional de a dizolva aceste Parlamente locale si chema noi alegeri. Cine stie, poate nu le-ar fi dizolvat, dar nimeni nu a vrut sa incerce. Si uite aaa poti pe o baza pur constitutionala sa construiesti o democratie complet golita de orice substanta, cata vreme pretul petrolului e mare si poti subventiona caldura in apartamente, cumparand practic pe votanti.

Cu ce s-ar alege Rusia daca ar recunoaste Transnistria ? Dupa cum am scris de mai multe ori in ultimii ani, problema Moldovei este incertitudinea de statut a Transnistriei, tot asa cum problema Serbiei era incertitudinea legată de Kosovo. Fara Kosovo Serbia ar fi putut fi in UE in doi ani, daca era inteleapta, si nu incurajata de tari care de fapt isi urmaresc doar propriul interes, ca Rusia sau Romania. Investitorii de altfel asta prognozau, si de asta rata de investitii a crescut foarte mult in Serbia ultimilor doi ani. Dupa atacerea ambasadelor occidentale nu e greu de ghicit ce se va intampla. Vor pleca spre tari mai simpatice. Fara Transnistria, Moldova nu ar mai putea fi santajata de Rusia si ar trebui sa priveasca in fata realitatea si sa nu mai oscileze intre Est si Vest, intre Romania si Rusia. E interesul Rusiei sa curme aceasta situatie? Nu, de o mie de ori nu, Rusia vrea o Moldova ambigua si incurcata. Si nu are de ce sa incurajeze nici pe secesionistii din Caucaz. La o Abhazie pro-rusa care s-ar desprinde din Georgia exista nu stiu cate Cecenii veritabil periculoase care s-ar desprinde de Rusia. Bluful Rusiei a fost maxim cu secesiunea Kosovo, Rusia nu isi poate permite sa recunoasca pe nimeni de teama ca mai exista inca republici in Federatia Rusa care isi pot cauta propriul drum.

Nenorocirea cu rusii este ca ei nu stiu sa faca decat din astea. Pot sa aranjeze secesiuni la vecini si conflicte. Nu mai pot ajuta insa pe vecinii lor economic prin subventii, nu au know-how economic real de transmis (in continuare succesul lor se bazeaza pe petrol si investitii, nu pe vreo productivitate a muncii de nivel european), in materie de transfer de institutii au ei nevoie de ajutor (cum arata politia prin Caucaz, zona critica pentru ei, e de facut un film de groaza- mai exista conditii pentru o mie de Beslanuri), si asa mai departe. Fostul presedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, scriind in ziarul Komersant din Msocova in aceasta saptamana sugereaza lui Medvedev sa relanseze CSI ca pe un concurent la UE, o uniune din care state ca Moldova sa aiba mai mult de castigat decat daca aderă la Uniunea Europeana. Subtil, dar oricat am bate saua sa priceapa iapa, Rusia nu va face asta pentru ca nu poate, nu pentru ca nu ar vrea.

In Armenia in zilele din urma protestatari portocalii "" urbani, educati, tineri, vorbind englezeste "" au fost goniti din corturile lor gen Piata Universitatii de catre politie, in timp ce protestau contra unor alegeri prezidentiale pe care ei le cred aranjate. Nu o sa vedem la Moscova treaba asta. Acolo cei care protestează sant asa putini (cu atat mai eroici) ca e nimica toata sa fie umflati sub pretextul ca nu au autorizatie de la primarie sa difere de marea masa pasiva a populatiei. Alegerile din Rusia nu vor schimba nimic, dar fiecare zi arata mai mult ca Rusia nu a fost ghidată de interesul sarbilor in chestiunea Kosovo, ci doar de al ei propriu. La Moscova nu vine primavara nici de data asta.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.