Opinii

Şi îngerii au nevoie de medici, nu-i aşa?

Ziarul de Vrancea
13 oct 2014 3906 vizualizări
Îngerul meu îşi mai aduce aminte Din fericirile-i de mai nainte.


Oriunde capul caută să-şi puie
 Locu-i spinos şi iarba face cuie.
 ……………………………….
Viaţa veciei, cuibul de ogivă
Inimii lui ajuns-au deopotrivă.
 (Tudor Arghezi,”Heruvim bolnav „)


Nu demult, într-o vizită reportericească, admiram fascinat modernitatea medicală promovată de Institutul Naţionalde Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Florin Brătilă”, din Bucureşti.
Se pare că nişte energii negative au deturnat intenţia mea de a scrie despre întâlnirea cu sufletul acestui lăcaş de sănătate. Şi iată că după vreo trei ani nu mai există cale de amânare. Medicul Florin Brătilă nu a mai avut puterea să aştepte şi a plecat spre alte meleaguri, chiar dacă mai avea multe de făcut aici. Oare şi îngerii au nevoie de medici? Vor să-l cunoască puţin mai devreme pe unul din marii specialişti ai acestei ţări în acupunctură!
Răsfoind zecile de pagini despre colegul meu Florin, unirist de top, nici nu ştiu ce să aleg mai întâi. Înţeleg doar că în proiectata mea carte „Mărturia unei generaţii” crucile se înmulţesc. S-ar putea ca obsedantul deceniu al adolescenţei noastre să fie dat uitării. Anii deceniului al VI-lea nu ne-au pus la pământ, ci, dimpotrivă, ne-au încrâncenat în lupta cu inerţia.
Medicul Florin Brătilă s-a mândrit întotdeauna cu foştii lui colegi –profesori, ingineri, diplomaţi, informaticieni etc., care au ieşit mereu învingători în lupta cu Marea Trecere. Inima lui Florin a cedat sâmbătă,11 octombrie, refuzând să mai primească stimulente prin sârme şi conducte. Cel plecat să se aşeze la Masa Tăcerii împlinise 74 de ani pe 24 aprilie. Avea o poftă nebună de viaţă şi o mare dorinţă de a răspunde prezent la anualele întâlniri de promoţie. Ieşirea din scenă a omului Florin Brătilă a fost cu siguranţă grăbită de pierderea recentă a unicului fiu. Nicolae Leonard Brătilă era specializat în intermediere produse auto. Avea doar 40 de ani. Medicul Florin Brătilă rămâne în lumea medicală printr-o carieră profesională de excepţie, care trece dincolo de graniţele României. Cursurile de specializare în acupunctură de la Spitalul Cheng-Du din Beijing, cursul de specializare cu doctorul Yhang-Jin la Bucureşti, doctoratul la Universitatea de Medicină Bucureşti, medic la Spitalul” C.I.Parhon” din Iaşi, clinica de urologie, secţia de anestezie şi multe altele îi conferă autoritate şi recunoaştere internă şi externă.

A coborât în satul vrâncean, îngrijind bolnavii din circumscripţiile medicale Suraia, Ţifeşti, Coteşti. Opt ani funcţionează ca medic principal de medicină generală în cadrul Spitalului Clinic Colţea (1972-1980) şi ca medic principal la Centrul Metodologic de Acupunctură de la Spitalul Municipal Bucureşti. În 1990 va fi director al Centrului de Acupunctură şi Homeopatie din capitală, aflat direct în patronajul Ministerului Sănătăţii şi al Academiei Române. Un asemenea specialist nu putea să rămână în afara preocupărilor didactice. Din 1983 este lector, apoi conferenţiar la Centrul de Perfecţionare a Medicilor şi Farmaciştilor. Începând cu 1995, devine şef al Catedrei de Medicină Complementară (Acupunctură şi Homeopatie), de la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii Bucureşti. Florin Brătilă nu va fi uitat nici de iubitorii sportului, seria fiind deschisă cu cei de la Sportul Studenţesc (1972-1986, continuând cu lotul naţional de fotbal olimpic.
Anii 1986-1989 îl găsesc la clubul Panathinaikos Atena. Mai multe cursuri academice atestă dorinţa medicului Florin Brătilă de a lăsa posterităţii ceva din zbaterea sa profundă pusă în slujba sănătăţii semenilor: Etipatogenie în acupunctură, Diagnostic în medicina tradiţională extrem-orientală, Investigaţii moderne în Acupunctură, Auriculoterapia. Cinci cărţi de specialitate, peste 200 de articole şi studii, numeroase comunicări prezentate la congrese din ţară şi dinafară vin să rotunjească profilul unui specialist român în domeniul medicinii complementare şi alternative. Talentul şi probitatea sa ştiinţifică au fost mereu recunoscute de cei pe care i-a vindecat. Se spune că actuala clădire a Institutului care îi poartă numele a fost donată de un german pe care medicul Florin Brătilă l-a pus pe picioare. Era mândru să-şi prezinte realizările şi secţiile Institutului. Puţini români vor şti însă că Florin şi-a tras seva din Vrancea arhaică, ducând mereu cu el glasul muntelui şi susurul izvoarelor.
Acum, când ultimele raze de soare îi mângâie ochii, aşteaptă mut ziua de marţi, 14 octombrie, pentru a fi coborât în criptă pentru odihnă veşnică. În marea capelă a Cimitirului Bellu se pregăteşte de plecare în nefiinţă vrânceanul nostru falnic, Florin Brătilă. Cel care i-a ajutat pe alţii nu s-a mai putut ajuta pe sine. Şi îngerii au nevoie de medici, nu-i aşa? Un românesc gând creştinesc: Odihnească-se în pace!


Vasile LEFTER   





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mariana mitru, acum 3481 zile, 32 minute, 2 secunde
Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.