Opinii

Interese privind Motiunea

Ion Cristoiu
13 sep 2007 573 vizualizări
Conducerea PSD a anunţat recent, prin vocea lui Mircea Geoană, că depunerea Moţiunii de cenzură se amînă. Astfel, se întrezăreşte deja posibilitatea ca momentul de cumpănă pentru guvernul Tăriceanu să nu mai aibă loc. Odată cu asta discuţiile pro şi contra Moţiunii intră în repaos.

Avem astfel ragazul de a radiografia campania dusa in chestiunea Motiunii de catre PLD si PD. Cele doua formatiuni si-au exprimat, in dese rinduri, scepticismul ca documentul va fi dus pina la capat de catre PSD.

Telul urmarit se dezvaluie de indata: sa-i impinga pe cei din PSD sa depuna Motiunea de cenzura. Fireste, la o adica, nici PD si nici PLD n-au interesul unor alegeri anticipate acum. Oricat de umflat ar fi PD in sondajele cu cantec, liderii acestui partid stiu ca acum nu ar avea cum obtine majoritatea parlamentara absoluta sau suficienta pentru a face singuri guvernul.


Pentru aceasta au neaparata nevoie ca guvernul Tariceanu sa ramina pina la alegerile la termen. Slabiciunile tipice unui guvern minoritar, dar si ambiguitatea in care se va complace PSD ar aduce Partidului Democrat avantajele electorale ale singurului partid de opozitie. Avantaje ce s-ar putea regasi intr-un scor zdrobitor obtinut la alegerile locale si generale de anul viitor.Avindu-si prefata, desigur, succesul de la euroalegeri.

Liderii PLD sunt si intr-o situatie mai dramatica. Alegerile parlamentare acum nu le-ar aduce scorul nici pentru a trece pragul electoral.

Altfel ar sta lucrurile in cazul alegerilor la termen. Daca guvernul Tariceanu ramane pana in iarna lui 2008, PLD si-ar putea asuma ipostaza de singura formatiune in stare sa atraga electoratul de Dreapta.Cele doua formatiuni sufera insa de o slabiciune de esenta. Sunt obligate sa-si insuseasca ambitiile lui Traian Basescu. Or, in cazul de fata, Traian Basescu e adeptul nu atat al anticipatelor, cat mai ales al caderii guvernului Tariceanu.


Din doua motive:

a) Asa cum se desluseste si din diversiunile puse la cale impotriva lui Ion Iliescu si a lui Marko Bela, Traian Basescu e insufletit doar de vanitatea de baiat de cartier. Tine sa arate tuturor ca el nu iarta pe cei care i-au scuipat intre craci.

b) Traian Basescu nu poate trai daca; nu e mereu in centrul atentiei. De aici toate giumbuslucurile de starleta TV.


Caderea guvernului Tariceanu i-ar satisface cele doua slabiciuni: i-ar da satisfactia ca nat;iunea, redusa la cartier, va pica in extaz, pentru ca l-a dat jos, in fine, pe cel care l-a sfidat şi, in acelaşi timp l-ar propulsa in prim planul atenţiei publice.

Acestea ar fi ambiţiile lui Traian Băsescu.

E insă şi interesul preşedintelui ca Moţiunea să treacă?

La o cercetare mai atentă, vom descoperi că răspunsul e negativ. Experienţa de pină acum arată că adevărata puterea, puterea deplină, am spune, n-o va deţine Traian Băsescu decit in clipa cind va avea şi o majoritate parlamentară slugarnică.

Un Parlament dominat de PD şi PLD i-ar aduce mijloacele de a face tot ce vrea in Romania.

Că nu şi acesta e interesul Romaniei, e o altă poveste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.