Evenimente speciale

Zilele Muzeului Vrancei, ediția a II-a au loc în perioada 22-24 noiembrie 2022

Ziarul de Vrancea
23 nov 2022 1031 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă este făcut cunoscut public programul ediției a II-a  Zilelor Muzeului Vrancei, un eveniment dedicat promovării istoriei, culturii și personalităților născute în Vrancea care se va desfășura în perioada 22-24 noiembrie 2022.

Consiliul Județean Vrancea, prin Muzeul Vrancei, organizează în perioada 22-24 noiembrie a.c., ediția a doua a Zilelor Muzeului Vrancei, un eveniment dedicat promovării istoriei, culturii și personalităților născute în Vrancea.

Marți, 22 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul Unirii va fi prezentat primul mare eveniment european desfășurat la Focșani: Congresul de pace din 1772, dintre Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, cu medierea ambasadorilor Austriei și Prusiei. Cu acea ocazie, delegațiile boierilor moldoveni și munteni, împreună cu clerul, au adresat mai multe memorii diplomaților occidentali și contelui Orlov – reprezentantul Rusiei, cerând scoaterea Țărilor Române din sfera de influență otomană și unirea celor două principate. Moment istoric inexistent în istoriografia românească și complet ignorat pe plan local, Congresul de la Focșani din 1772 a adus în prim planul agendei Marilor Puteri, problema românilor și a făcut ca în cancelariile occidentale să se vorbească și despre Focșani.

Miercuri, 23 noiembrie 2022, la ora 11 va fi redeschis Muzeul din Adjud. Închis în 2020 pentru modernizarea clădirii în care funcționează, punctul muzeal adjudean oferă vizitatorilor interesante descoperiri arheologice, documente și informații din Județul Vrancea, dar în mod particular din Adjud, Adjudu Vechi, Șișcani, Domnești Sat, de pe Valea Domoșiței și de pe malul stâng al Siretului, din Lespezi, Homocea și Ploscuțeni. Două săli sunt rezervate colecțiilor de floră și faună din Lunca Siretului și din zona montană a fostului Ținut al Adjudului. Cu ocazia redeschiderii va fi omagiat post-mortem savantul Sava Athanasiu, unul dintre cele mai importante nume ale geologiei europene, născut în Satul Ruginești de pe Valea Domoșiței.

Joi, 24 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul Unirii va fi vernisată expoziția de fotografie, documente și obiecte aparținând arhitectului Ion Mincu, expoziție care se va transforma într-un album al familiei Mincu. În cadrul aceluiași eveniment va fi lansat numărul XXIII al Revistei Cronica Vrancei, serie nouă unde, alături de muzeografii instituției, publică prof. Mihail Adafinei, prof. Valerică Tomulescu, prof. Camelia Sandu și prof. Ionel Budescu. Zilele Muzeului Vrancei, ediția a doua, se vor încheia cu elogierea profesorului Anghelie Bardan, care a înființat primul muzeu de științe ale naturii din Județul Putna, la Școala din Jariștea, în 1920. Această colecție a stat la baza Muzeului de Științe ale Naturii din Focșani, fondat în 1932, instituție care sărbătorește în acest an nouă decenii. Cei prezenți la eveniment vor avea prilejul să descopere numele și opera principalilor muzeografi care au făcut faima instituției focșănene, grație informațiilor extrase din volumul „Muzeul de Științele Naturii din Focșani – 90”, ce urmează să fie lansat anul următor, la redeschiderea spațiului muzeal din Casa Tatovici.

Vă așteptăm cu drag!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.