Evenimente speciale

ZI ISTORICĂ! Papa Francisc ajunge la Iaşi. Cele mai emoţionante momente

Ziarul de Vrancea
1 iun 2019 1228 vizualizări

Imediat ce va ajunge la Episcopie, Suveranul Pontif se va întâlni cu 800 de bolnavi, pe care îi va binecuvânta. După plimbarea cu papamobilul Logan în zona centrală, va asculta povestea şi problemele unui tânăr de 22 de ani, dar şi cele ale altor familii simple. Apoi va vorbi zecilor de mii de credincioşi.

Zi unică în istoria Iaşului. Astăzi, Suveranul Pontif Papa Francisc va veni aici pentru a se întâlni cu credincioşii ieşeni şi miile de pelerini din Moldova şi din străinătate care au venit la Iaşi să-l întâmpine. Din punct de vedere religios, vor fi mai multe momente importante pentru vizita papei care au fost atent pregătite de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi de mai bine de câteva luni încoace.

Icoana făcătoare de minuni de la Cacica

Primul astfel de moment îl reprezintă slujba de la catedrala catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină“, unde Papa Francisc se va întâlni cu peste 800 de bolnavi şi de bătrâni, pe care îi va binecuvânta şi le va vorbi. Pentru acesta moment a fost adusă special icoana făcătoare de minuni de la Cacica, cu o istorie de peste 200 de ani, care este una dintre cele mai cunoscute icoane catolice din România. În faţa acesteia Papa Francisc se va închina şi va primi o lumânare de la doi preoţi, simbolizând trecutul şi viitorul în slujirea bisericescă: un tânăr care urmează să fie hirotonit la finele acestei luni şi cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iaşi, Anton Bişoc, care are 98 de ani şi peste 70 dintre ei a slujit ca preot. Din 1990 se află în localitatea Voievodeasa, judeţul Suceava, este pensionar, se deplasează mai greu, dar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice spun că este foarte implicat în activitatea de răspândire a credinţei.

„Ia toate publicaţiile catolice, face singur plicurile, pune revistele şi alte cărţi în ele, şi le trimite oamenilor de pretutindeni. Are o listă foarte mare la care trimite în fiecare lună şi de multe ori cu bani din pensia sa, din iniţiativa sa“, a declarat pr. Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

În continuarea acestui moment, Papa Francisc va pleca cu papamobilul către Palatul Culturii, salutându-i pe cei care s-au strâns să-l aştepte pe traseul pe care va merge până la scena amenajată chiar în faţa edificiului cultural. Acolo urmează un alt moment cu încărcătură simbolică: papa le va vorbi ieşenilor, dar va asculta la rândul său o parte din poveştile de viaţă ale celor selectaţi să i se alăture în acest moment. În drumul către scenă va fi purtată şi icoana Fecioarei Maria şi a pruncului Isus de către un alai care va avea în faţă copii ce vor arunca cu petale cu flori.

O familie cu 11 copii

Pe scena din faţa Palatului Culturii, un tânăr de 22 de ani îi va vorbi Papei despre dificultăţile şi bucuriile din viaţa sa, apoi vor urma mărturii dintre familie „care a cunoscut greutăţi şi bucurii“, care are în total 28 de persoane în trei generaţii. Pe scenă vor urca Ioan şi Elisabeta Bălan, de 71, respectiv 79 de ani, din Iazul Vechi, comuna Şipote, parohia Săveni, care au crescut 11 copii, opt băieţi şi trei fete, doi dintre care sunt preoţi, două surori catolice, şase căsătoriţi şi ultimul copil care nu a intrat direct în viaţa Bisericii Catolice, al şaptelea, se va căsători pe 29 iunie.

Venit la Iaşi, papa a trimis deja mai multe mesaje românilor, multe dintre ele concentrându-se pe dificultatea celor care au plecat în străinătate şi s-au dezrădăcinat pentru a-şi ajuta familiile să trăiască aici, în ţară.

Text informații + foto:ziaruldeiasi.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.