Workshop de videojurnalism ținut de Virgil Oprina la Gugești și Focșani în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR
Citiți în continuare comunicatul de presă referitor la workshopul susținut în cadrul proiectului „Teens Cult-Experience”, de către videojurnalistul Virgil Oprina, în data de 9 și 17-18 februarie 2024, tinerilor din comuna Gugești și din Municipiul Focșani.Proiectul este finanțat de Minsterul Culturii prin PNRR, Apel PNRR/2022/C11/I5-1 și cofinanțat de Primăria comunei Gugești.
Teens Cult-Experience – Strike again. 9 februarie 2024 atelier de videojurnalism la Gugești
Vineri 9 februarie 2024, 30 de tineri din comuna Gugești și din Municipiul Focșani, vor avea ocazia să participe la un atelier de video jurnalism cultural, susținut de Virgil Oprina jurnalist cu o carieră de peste 30 de ani în domeniu.
După această primă introducere teoretică în lumea jurnalismului cultural, atelierul va continua în data de 17-18 februarie 2024, cu o nouă întâlnire, de data aceasta practică, unde tinerii vor avea ocazia să exerseze și să pună în aplicare cunoștințele acumulate.
Acțiunea se încadrează în calendarul proiectului Teens Cult Experience, proiect finanțat de Ministerul Culturii prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1, cofinanțat de Primăria comunei Gugești, proiect interdisciplinar de educație prin cultură, realizat de către asociația PropatriaVOX din Focșani, în colaborare cu instituții de învățământ din comuna Gugești și orașul Focșani. Asociația continuă astfel, acțiunile sale de a crea oportunități de dezvoltare tinerilor și de a promova excelența pe toate palierele sale.
Scopul proiectului este acela de a deschide noi orizonturi culturale și de stimulare a interesului tinerilor din Județul Vrancea, pentru cultură, pentru muzică clasică și arte vizuale, de a le da o șansă, în mod special celor din mediul rural, de a se dezvolta, de a cultiva abilități artistice și de creștere personală. Proiectul propune realizarea de masterclass-uri de perfecționare muzicală, de workshopuri și ateliere, concerte-lecție de muzică clasică, conferințe, întâlniri cu personalități culturale românești. Prin acest set de ateliere, TCE se transformă într-un laborator de educație culturală pentru tânăra generație, care va avea acces la un set de experiențe intensive cu profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea artistică națională și internațională.
Întâlnirile cu jurnalistul Virgil Oprina, vor avea loc după următorul program:
- 09 februarie 2024
Ora 11:00 – Gugești, la sediul Scolii Alexandru Vlahuță
Ora 14:00 – Focșani, la sediul Asociației PropatriaVox, B.dul Unirii 55
- 17-18 februarie 2024
Ore 11:00 -18:00 Focșani - la sediul Asociației PropatriaVox, B.dul Unirii 55
Biografie Virgil Oprina, Videojurnalist
Este membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).
Din 1990 până în prezent a desfășurat activități de videojurnalism cultural, fotografie, producţie video, social media, multimedia, programe TV, interpretare muzicală, cronică muzicală, cercetare şi pedagogie de nivel universitar în domeniul Sunet Film, Istoria Muzicii, Coloană Sonoră de Film și Televiziune etc.
Din 1995 a lucrat ca jurnalist, fotoreporter, corespondent şi critic muzical, scriind articole pentru o largă paletă de publicaţii print şi online precum Adevărul, Observator Cultural, Ziarul Financiar - Ziarul de duminică, Liternet.ro, Observator Cultural, Accent Cultural, Actualitatea muzicală, Agenda Festivalului Internațional George Enescu (1995, 1998, 2001, 2003, 2005), Matinal, Preţul succesului, Vox Pop Rock, Dilema - Vineri, TimeOut.
După ce în anul 2001 a obținut o Bursă în Compoziţie la Central College Pella, Iowa, SUA, Virgil Oprina a urmat toate programele de învățământ ale Universității Naționale de Muzică din București încheiate cu diplomă de licență (2003), de master (2005), de doctor în muzicologie (2011) și de studii postdoctorale (2013).
Din 2013 până în prezent este lector univ. dr. la Universitatea Hyperion.
Din 2014 până în prezent este responsabil pentru relaţiile publice, crearea, menţinerea şi dezvoltarea sistemului de PR al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”.
Din anul 2021 este referent de specialitate – responsabil pentru relații internationale, pentru promovare și activități online al Universității Naționale de Muzică București.
De-a lungul timpului, a fost corespondent TV, videojurnalist, video-jurnalist - corespondent și stringer pentru Thomson Reuters (din anul 1995), a creat material de prezentare publicitară pentru Orchestrele şi Corurile Radio România, Centrul Cultural Media Radio România. Ca expert, creator de conţinut audio/video/foto şi internet, a susținut în exclusivitate activitatea videojurnalistică a Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, din 2008 până în prezent.
Virgil Oprina este realizatorul unic al filmelor Festivalului „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al Festivalului Internațional “CellEast” și al Festivalului Internațional “Bucharest Opera Festival”.
De asemenea, este creator de conținut pentru site-ul oficial, pagina de Facebook și canalul Youtube ale Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”, Filarmonicii “George Enescu”, opera Națională București, precum și ale proiectelor Festivalul Internațional VARA MAGICĂ, Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii”, Coolsound, “Pianul călător”, “Duelul viorilor”, “Vioara lui George Enescu”, “Cele 3 Dive”, “Clasic la puterea a III-a”, “Coolsound - 100”, “Poveștile instrumentelor”, “Placello”, “Argentango” și multe altele, însumând creația a peste 1500 de materiale de promovare, de la preluări integrale multicam, la filme documentare, reportaje, corespondențe sau spoturi publicitare.
De asemenea are numeroase colaborări pe zona creației de conținut și cu teatre din București precum Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon sau Teatrul Masca.
Din anul 2022 este creatorul de conținut unic al stagiunii Filarmonicii “George Enescu” din București și creatorul principal de conținut al stagiunii Operei Naționale București.
În perioada 2016 – 2018, a fost realizatorul documentarelor și a corespondențelor pentru emisiunea “Musica” a postului Euronews, dedicate primelor 2 ediții ale Festivalului Internațional “RadiRo”. Este creatorul documentarelor Festivalului Internațional “Grand Prix D’Opera” și creator de conținut (videoclip, reportaj - documentar) pentru proiectele Asociației Culturale Pro Contemporania.
Realizator : Asociația PropatriaVOX
Finanțator principal: Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1
Cofinanțator: Primăria comunei Gugești, jud. Vrancea
Parteneri si colaboratori: Consiliul Județean Vrancea, Școala gimnaziala Al. Vlahuță Gugești, Colegiul National Pedagogic Spiru Haret Focșani, Liceul de Arte Gh. Tattarescu Focșani, Liceul Economic din Focșani, Colegiul National Unirea din Focșani, Colegiul National Al. I. Cuza din Focșani Asociația culturală româno-italiană Propatria-Odv, Asociația Pro Contemporania, Caspro Publicitate.
Mioara Moraru
Președinte Asociația PropatriaVOX
https://www.facebook.com/profile.php?id=61553134958961
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – Următoarea Generație UE”
https://mfe.gov.ro/pnrr/ https://www.facebook.com/PNRROficial/