Evenimente speciale

Vrânceni din noul val al cinematografiei: Carla Fotea, în echipa marelui câștigător al Festivalului de Film Karlovy Vary

Camelia Condurache
9 iul 2018 7935 vizualizări

La doar 25 de ani, Carla Fotea, fostă elevă a Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani intră în istoria cinematografiei românești, fiind manager de producție în cadrul primului film românesc care câștigă Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary din Cehia. Este vorba despre cel mai recent lungmetraj în regia lui Radu Jude,  „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, care va rula în cinematografele românești începând cu 28 septembrie. 

Aflat la a 53-a ediție, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și-a anunțat câștigătorii pe 7 iulie și oficial, este prima dată când un film românesc câștigă trofeul „Globul de Cristal”, în valoare de 25.000 de dolari. Considerat inainte de 1989 cel mai important festival pentru peliculele realizate în țările socialiste, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary s-a desfășurat în perioada 29 iunie-7 iulie și este în prezent cel mai vizibil festival de film din Europa Centrală și de Est.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, un semnal de alarmă inteligent

Cel mai recent film al lui Radu Jude a fost de asemenea remarcat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un atac caustic și foarte actual asupra negării Holocaustului în România și a miopiei referitoare la istorie”, „un semnal de alarmă inteligent”, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit” şi o „critică puternică” pe care regizorul o aduce ţării sale.

„Titlul filmului este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, explică Radu Jude.

„Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui «noi n-am făcut aşa ceva». Pentru mine cred că e mai important faptul că toţi ţinem de o comunitate şi asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ţi tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparţii unei comunităţi dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemţi într-un marş al morţii în care şi-au pierdut viaţa câteva mii de oameni, că regretăm acum şi că putem să vedem cum s-a întâmplat şi de ce. Pentru că nu sunt vinovaţi cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovaţi românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înţelegem", a declarat Radu Jude pentru organizatorii Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary.

Carla Fotea, producătoare de film la 25 de ani

Într-un oraș fără cinematograf ani la rând, Carla Fotea a avut prima interacțiune cu lumea teatrului și a filmului în cadrul STEV (Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni), pe vremea când era elevă de liceu și olimpică națională la engleză.

Și-a continuat studiile în București, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), urmând apoi cursurile de master la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) - producţie de film.

Și-a început cariera în publicitate, dar a descoperit rapid că vrea să facă film, motiv pentru care și-a dat demisia de la agenția unde era angajată, chiar dacă șefii de acolo nu-i dădeau prea multe șanse de reușită în cinematografie.

„Trecerea de la publicitate la cinematografie a fost… simplă”, a povestit Carla pentru Harper’s Bazaar. „M-am dus la șeful meu din agenție și i-am zis că-mi dau demisia ca să fac filme. Mi-a zis că n-o să reușesc și că o să mă întorc. Nu mai pusesem piciorul pe un platou de filmare, nu citisem un scenariu în viața mea, dar asta am crezut că trebuie să fac. Făcusem teatru în liceu și poate de acolo a pornit. Îmi imaginam că la 35 de ani o să mă las de publicitate și o să mă apuc de filme, numai că s-a întâmplat la 21.”

A făcut parte din echipele de producţie ale unora dintre cele mai importante lungmetraje româneşti recente:  ”Bacalaureat” în regia lui Cristian Mungiu  şi ”6,9 pe scara Richter” în regia lui Nae Caranfil, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude.

A fost nominalizată la Premiile Gopo de anul trecut pentru producţia scurtmetrajului „Pipa, sexul şi omleta”, la categoria „Tânără Speranță”, nominalizare despre care povestea pentru news.ro: „Cred că Gopo te poate pune pe harta industriei de film de la noi, dacă eşti la început. Din ce îmi dau seama, Gopo e o confirmare pe care oamenii din domeniu ţi-o dau: da, exişti, ai făcut o treabă bună. Iar ”tânără speranţă” ar trebui să fie: da, ai potenţial, arată-ne ce poţi. Deci, cred că acesta e motivul pentru care ar conta pentru mine: e un vot de încredere din partea industriei de care ai nevoie mai ales dacă faci producţie şi eşti la început”. Cu același scurtmetraj a câștigat Premiul Publicului pentru film românesc la Festivalul de Film NexT 2017.

Secretul succesului? „Să muncești mult și să fii drăguț cu oamenii, să nu fii nesimțit și să-ți placă ce faci”

Fiind cea mai tânără persoană din sală la workshop-urile realizate pentru filmul „Născuți în aprilie”, un documentar în regia lui Adi Pârvu despre de accidentul de la Cernobîl, în cadrul căruia este și manager de producție, Carla a precizat pentru revista SUB25 cele mai importante aspecte ale meseriei sale: „Să muncești mult și să fii drăguț cu oamenii, să nu fii nesimțit și să-ți placă ce faci”.

 

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” - Trailer

Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary - Decernarea marelui premiu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.