Evenimente speciale

Vinurile cramelor vâncene au cucerit aproape toate premiile etapei regionale Moldova a concursului „Povești cu vinuri românești”

Ziarul de Vrancea
29 mar 2023 2147 vizualizări
Majoritatea vinurilor câștigătoare ale primei etape din cadrul celei de-a VIII-a ediție a concursului „Povești cu vinuri românești”, din regiunea Moldova sunt ale unor crame vrâncene.Foto:revistafermierului.ro
Majoritatea vinurilor câștigătoare ale primei etape din cadrul celei de-a VIII-a ediție a concursului „Povești cu vinuri românești”, din regiunea Moldova sunt ale unor crame vrâncene.Foto:revistafermierului.ro

Cel mai respectat concurs de vinuri, adresat viticultorilor mici și mijlocii,  a revinnit în 2023 cu cea de-a VIII-a ediție. Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România aduce din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii cu exploatații de viță de vie sub 100 de hectare.

Pe 9 martie 2023 a avut loc prima etapă din cadrul celei de-a VIII-a ediție a concursului „Povești cu vinuri românești”, iar vinurile câștigătoare din regiunea Moldova sunt:

Vinuri albe

Vinuri roze

Vinuri roșii

Cea mai frumoasă etichetă din regiunea Moldova a fost votată „Apus de soare”, Panciu, Moșia Domnească, roze 2021, un vin produs de SC Vinuri Pancene SRL.

În etapa I Moldova, prima a concursului „Povești cu vinuri românești” din 2023, au fost peste o sută de probe înscrise.

Condiții de participare  la concursul „Povești cu vinuri românești”

Condițiile de participare la concursul „Povești cu vinuri românești” sunt simple: suprafața cultivată cu viță de vie să fie mai mică de 100 de hectare, iar probele de vin înscrise sa nu fie mai vechi de anul 2020 (cu excepția celor roșii care să nu fie mai vechi de 2018).

Premiile puse în joc sunt foarte atractive, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF.

Concurs etichete

În concursul pentru desemnarea celei mai votate etichete de pe sticlele de vin pot participa în Etapele Regionale cramele care au trimis probe pentru concursul de vinuri, organizat ca un concurs separat de către Organizator prin vot popular pe pagina Facebook BASF.

Ce premii pot câștiga participanții la concursul „Povești cu vinuri românești”

Concursul național ”Povești cu vinuri românești” se desfășoară în 4 etape regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei etape regionale, membrii comisiei de jurizare, formată din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, desemnează câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, după terminarea etapelor regionale, vor fi desemnate 36 de vinuri calificate în marea finală națională.

Pentru faza națională, cele 36 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roșu și roze), conform criteriilor prevăzute în regulamentul concursului.

La final, locul 1 al fiecărei categorii va obține marele premiu constând într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoare totală de 5.000 de euro.

Marele premiu oferit de BASF

Kit-ul de dezvoltare a afacerii poate fi configurat în funcție de nevoile câștigătorilor. Se poate opta pentru una dintre cele două variante:

  • 1 utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie
  • Pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie

Câștigătorii trebuie să respecte condițiile de acordare a premiilor, prezentate în Regulamentul concursului ”Povești cu vinuri românești 2023”. Valoarea totală comercială a premiilor oferite în cadrul concursului este de 15.000 de euro. În cadrul acestui concurs, nu se permite acordarea contravalorii în bani a premiilor câștigate sau schimbarea premiilor.

Unde se desfășoară etapele regionale ale concursului de vinuri ”Povești cu vinuri românești”

Ca de obicei, echipa BASF  a venit în sprijinul fermierilor, încercând să acopere cât mai bine întregul teritoriu al țării, astfel încât procesul de înscriere și trimitere a probelor de vin să decurgă cât mai ușor.

Prima ediție a concursului „Povești cu vinuri românești” a avut loc în 2016, atunci fiind în competiție 240 de vinuri. În 2023, organizatorii se așteaptă să aibă peste 350 de vinuri provenind de la 100 de crame distincte.

Până la ediţia din acest an, „Poveşti cu vinuri româneşti” premia trei categorii, respectiv vinuri albe, roze și roşii. Începând cu ediția curentă, BASF lansează şi secţiunea vinurilor spumante, care se va desfăşura doar în cadrul etapei naţionale. În cazul acestei categorii vor fi luate în considerare spumantele din întreaga ţară, fără a exista o limită a suprafeţei cultivată cu viţă-de-vie. Producătorii vor putea înscrie toate tipurile de spumante.

Pentru vinurile albe, roze și roșii, concursul se desfășoară în patru etape regionale, urmate de etapa finală în care vor intra 36 de finalişti (câte trei câştigători pentru fiecare tip de vin din fiecare regiune). Astfel, jurizările sunt separate pentru regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania şi Banat, Oltenia şi Dobrogea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.