Evenimente speciale

Scriitorul vrâncean Gheorghe Mocanu lansează vineri, la Odobești, noul său volum, „Dihonia”

Ziarul de Vrancea
1 apr 2022 1711 vizualizări

Vineri 1 aprilie 2022, începând de la ora 11:00,  va avea loc la Casa de Cultură ”Constantin C. Giurăscu” din Odobești lansarea nou apărutului volum ”Dihonia” al scriitorului Gheorghe Mocanu, colaborator al Ziarului de Vrancea.Invitați la lansarea de carte de vineri 1 aprilie sunt Petrache Plopeanu, crtitic, doctorand al Facultății de Limbi Străine București, Mihai Bisericanu, actor la Teatrul ”Bulandra”, Petre Isachi, critic, istoric literar, directorul revistei ”13 Plus”, Dumitru Brăneanu, directorul filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor. 

”Vă aștept vineri, 1 aprilie, 2022, la Odobești, unde voi fi bucuros să vă ofer un exemplar al volumului <<Dihonia>>!” a scris referitor la evenimentul de vineri 1 aprilie 2022, scriitorul vrâncean Gheorghe Mocanu pe contul său de facebook  

Citiți și :Gheorghe Mocanu în dispuneri narative crocante.Cronică literară despre „Dihonia” semnată de criticul Ionel Necula

După trilogia construcțiilor romanești, care a adunat cam toate recunoașterile anului 2021, Gheorghe Mocanu revine în vitrina imaginarului epic cu această culegere de Nuvele, Schițe și Povestiri - de parcă simțea nevoia unui moment de relaxare și de refacere a energiilor consumate în travaliul depus anterior. Ceea ce nu s-a întâmplat la începuturile sale scriitoricești - obișnuita etapă a exercițiilor la sol (nuvele, povestiri scurte) care să anunțe zborul spre romanul desfășurat de mai târziu - se realizează acum prin această plonjare a rebours în activele prozei scurte, după ce ne-a convins că are suficiente resurse romanești.

Căci autorul a intrat în literatură exploziv, insurgent și cutezător, de-a cules toate laudele criticii literare și toate recunoașterile acelui an.

Regăsim și în noul său volum, Dihonia (editgraph, Buzău, 2022), având titlul celei mai articulate nuvele, același scriitor crocant și seducător cu verbul trecut totdeauna prin cheseaua cu dulcețuri. Cum provine din cadrele poliției, acțiunea, dar și personajele sale sunt, în cele mai mule cazuri, culese din acest mediu social, al apărătorilor legii și ordinei publice.

Totdeauna mi-am dorit să pot identifica într-o dispunere narativă cele cinci momente ale acțiunii epice- Introducerea, Intriga, Dezvoltarea acțiunii, Punctul culminant și Deznodământul - și mărturisesc că de cele mai multe ori mi-a fost greu, de nu cumva imposibil, să le sesizez existența. Or, în proza lui Gheorghe Mocanu ele sunt delimitate cu atâta claritate că pot servi de model pentru profesorii care predau Teoria literară.

Aflat în prima lui misiune practică, un elev de la circulție face imprudența să oprească în trafic, să legitimeze pe generalul Țandără și, odată cu înmânarea actelor, din greșeală îi înmânează și caietul său de observații. Gafă monumentală și bietul elev e convins că visul său de polițist este compromis pentru totdeauna. Printre miile de gânduri prăpăstioase de care e traversat, se gândește deja și la o recalificare. Dar tocmai când disperarea părea fatidică apare generalul care-i înmânează caietul. Îl înduplecase soția să nu-i facă acest rău imens cu consecințe dezastruoase pentru destinul și viitorul tânărului.

La fel Lică Nebunul; cumpără un bilet la Loto și trece pe formular numerele afișate deja pe geam drept câștigătoare. Văzând că numerele publicate în ziar sunt identice cu cele de pe bilet se consideră deja bogat și face tot felul de promisiuni altruiste. Zarva este imensă toți sunt convinși c-a dat norocul peste el, până când gestionara îi lămurește că în adevăr numerele lui Lică Nebunul au fost cele câștigătoare la tragerea trecută, dar nu-i deloc sigur că vor ieși câștigătoare și la cea care urmează.

O povestire interesantă este cea intitulată Mlăuț - câinele dresat să descopere infractorii. Este interesantă pentru că autorul se substituie în rolul patrupedului și privește lumea și oamenii prin grila îndrăgitului animal.

Altfel, ce să spun? Polițiștii sunt și ei oameni, au toate calitățile și defectele omenești, iar Ședința din Dealul Măgurii îi prezintă cu toate slăbiciunile lor, care nu sunt cu nimic diferite de cele obișnuite.

Există o prejudecată, că o proză trebuie musai să conțină și un grăunte erotic - sarea și piperul narațiunii. Gheorghe Mocanu ignoră acest aspect, doar într-o povestire, La o Galbenă de Odobești, există o secvență mai fierbinte, dar și aceea bine disimulată: O așeză direct pe pat și porni motoarele aprinse de scânteile care ieșeau din ei, precum artificiile la zi de sărbătoare. Îi cuprtinse buzele într-un sărutat prelung, iar mâinile lui căutau peste tot acea comoară pe care bărbații o explorează de la Facerea lumii și până în zilele noastre, fără a-i descoperi în întregime tezaurul. Căutăprile continuă cât va fi lumea, iar tezaurul va fi inepuizabil se pare... (p. 198). Nu știu dacă chiar este inepuizabil, dar sunt convins că are acea capacitate rară de a se regenera la infinit.

Ar mai fi de remarcat abilitatea scriitorului în construcția unei narațiuni și spontaneitatea dialogurilor, replicile sprințare, pline de nerv și autenticitate, ceea ce conferă narațiunii o ritmică vivace și un dinamism captivant. E o dovadă că autorul este un observator atent al lumii prin care se mișcă și știe să-i conserve lexicul și frazarea ca elemente de distincție și identitate. Minți de îngheață micul pe gratar, în strigă Costică barmanului de cârciuma La minciună. Sau, cum spune polițistul Vasile Bolovan, considerat de toți ca fiind cu mintea mai înceată: Dați-mi un costum de scafandru, că vreau să explorez o lacrimă (p.157). Sau: Gheorghe Ulmeanu, personajul principal din Dihonia mergând spre casă nu simțea șuvoiul de apă rece care se scurgea pe lângă el, ca și când cineva ar fi găurit oceanul cerului cu un sfredel (p.37).

Cartea e plină de asemenea floricele stilistice și formulări metaforizate, care fac dovada unei depline maturități scriitoricești.

Am lăsat la sfârșit relatarea din Dihonia al cărei conținut se decon-tează din memorialistica autorului, din începuturile sale literare și din climatul cultural vrâncean cu care s-a intersectat și de la care a sperat o exigență a actului de creație literară. Deși au nume codificate, i-am identificat pe toți cei din cenaclul literar vrâncean și experiența sa îmi confirmă ideea că în Vrancea se scrie mai mult decât se citește, că orgoliile nu sunt nici pe departe acoperite de creația lor literară. Cu câteva excepții, cei mai mulți, îmi pare rău că trebuie s-o afirm, băltesc într-o mediocritate stânjenitoare. Le lipsește scriitorilor vrânceni dorința de a se autodepăși, de a se alimenta permanent cu ceea ce oferă piața literară, le lipsește tentația de a se conecta unei direcții literare aflate în plină afirmare și le lipsește efortul intelectual de a-și pune la punct cadrul epistemic al actului de creație literară. Sunt desigur și câteva excepții, dar am inserat aici mai multe metehne ale spiritului vrâncean pentru a sublinia apăsat că Gheorghe Mocanu nu este un produs al cenaclului vrâncean ci al propriei sale râvne literare. Or, faptul acesta rezultă cu prisosință din aceste pagini mărturisitoare.

Încă ceva. Dac-ar fi să fac o recomandare autorului, i-aș propune să insiste mai mult asupra caracterizării personajelor, să găsească acele trăsături care să le confere identitate și distincție. În rest, ce să spun? Îl felicit pe autor pentru acest dar primăvăratic, oferit într-o vreme când ne pregătim să întâmpinăm Învierea Domnului și-l așteptăm cu alte noutăți în vitrina literară.

Citiți și precizările lui Gheorghe Mocanu despre noul său volum și despre activitatea sa publicistică

”Povestea merge mai departe!

Povestea unui drum sinuos, plin de încercări, dar și de înzecite momente de bucurie. Povestea mea literară merge mai departe si în 2022, cu ajutorul inspirației pe care Dumnezeu mi-a dat-o din belșug. Povestea merge mai departe cu o carte de nuvele, schițe, povestiri, cu titlul "Dihonia", așa cum se numește nuvela centrală. Fie ca cititorii să se bucure de această carte, pe care o expun cu sufletul plin de emoție, vineri, 1 aprilie, la ora 11, la Casa de cultură Odobești.

Vă rog să veniți la eveniment, unde veți primi "Dihonia" și alte surprize.

Anul 2021 mi-a adus recunoașteri importante:

1. Trilogia <<Din umbra munților>> a obținut premiul <<Cartea anului pentru proză>> acordat de Uniunea Scriitorilor, filiala Bacău;

2. Titlul de <<Omul anului>> pentru roman, acordat de Fundația social-culturală Miorița, editura și revista Salonul literar.

3. Cronici literare din partea unor critici importanți la nivel național, printre care: Horia Gârbea, Constantin Dram, Emilian Marcu, Adrian Dinu Rachieru, Petre Isachi, Constantin Codrescu ș.a.”-Gheorghe Mocanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.