Evenimente speciale

VIDEO | Cum a fost la manifestările organizate în Piața Unirii din Focșani, la 164 de ani de la Unirea Principatelor

Ziarul de Vrancea
27 ian 2023 4997 vizualizări

La manifestările organizate pe 24 ianuarie în Piața Unirii din Focșani, dedicate momentului de referință din istoria românilor, au participat: ambasadorul Republicii Franceze în România, Excelența Sa doamna Laurence Auer, premierul României, domnul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale, domnul Angel Tîlvăr, consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu și alți numeroși invitați. Trebuie menționat că premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu s-au retras înainte de finalul evenimentului și nu s-au mai prins în Hora Unirii, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată cu oficialitățile care au venit la Focșani de 24 ianuarie. Este pentru prima dată când invitații pleacă înainte de acest moment simbolic al Unirii. Și măsurile de securitate pentru vrâncenii cărora li s-a permis accesul în Piața Unirii din Focșani au fost unele neobișnuit de stricte. Aproximativ același lucru în ceea ce privește măsurile de securitate s-a întâmplat, din informațiile Ziarului de Vrancea, și la Iași. În acest context cel mai probabIl Serviciul de Protecție și Pază (SPP) ar fi putut avea în vedere faptul că este pentru prima oară când sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române se desfășoară în actualul context internațional cunoscut. Cu război la granițele României și cu recente amenințări nemaiauzite din partea Rusiei (printre care se vehiculează inclusiv atentate teroriste în țările care nu-i sprijină agresiunile armate).

Astăzi am sărbătorit la Focșani 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, desăvârșită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza și de marile personalități ale vremii. Unirea Moldovei cu Țara Românească, din 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas important pentru înfăptuirea statului național unitar român.

La manifestările organizate în Piața Unirii din Focșani au participat premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Angel Tâlvăr, E.S. Doamna Laurence Auer - Ambasadorul Franței în România, consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare, parlamentari de Vrancea, prefectul și subprefecții județului Vrancea, primari, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai clerului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, militari și conducerea Garnizoanei Focșani, precum și șefi ai instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai instituțiilor deconcentrate.

VIDEO:vrancea atlastv

Evenimentul a început cu acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, urmat de alocuțiunile oficialităților.

”Vrancea are ceva unic: patru mausolee, aici sunt eroii care și-au dat viața pentru țară, pentru ca noi astăzi să vorbim despre un stat unitar și democratic. Noi, ca autorități locale, județene, guvernamentale, trebuie să ne implicăm mai mult, pentru că românii și România merită respect. Trebuie să avem credință și tăria de a spune că suntem români și de lucra împreună pentru ca această zonă să se dezvolte!”, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

A urmat defilarea detașamentului de onoare și spectacolul istoric evocator ”Focșani, oraș al Unirii”. Manifestările s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor, iar vrâncenii s-au prins în Hora Unirii, pe vechiul hotar dintre cele două țări românești.

În prima parte a zilei de astăzi, Muzeul Unirii din Focșani a găzduit, la împlinirea a 164 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, un eveniment de excepție: simpozionul ”Contribuția Franței la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Doamna Laurence Auer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, în prima sa vizită oficială în județul Vrancea.

Simpozionul moderat de Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, a avut ca subiect contribuția Franței și sprijinul acordat românilor de către Napoleon al III-lea și de contele Walewski (ministrul de externe al Franței de la acea vreme) pentru realizarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sub un singur domnitor, un moment istoric care a condus la modernizarea Țărilor Române și a constituit piatra de temelie pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918.

”Pentru noi, românii, 24 ianuarie este o zi plină de semnificații, pentru identitatea noastră ca popor. Acum 164 de ani se întâmpla Unirea, de aici a pornit Unirea, iar Focșani, Vrancea, este inima României. Este remarcabil să vezi că un popor atât de puternic a considerat că trebuie să ajute România. Românii și francezii colaborează și noi suntem un popor francofon. Vă asigur de întreg parteneriatul nostru, suntem deschiși la proiecte comune”, a afirmat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, în deschiderea evenimentului. Autoritățile județene au propus să fie deschis la Focșani un centru al Alianței Franceze, o instituție subordonată Institutului Francez din București, pentru a dezvolta relațiile de parteneriat francofone.

La simpozion au mai participat și alte personalități, precum Prințul Mihai Ghyka, descendent al domnitorului Moldovei Grigore Ghica Vodă al V-lea și prințul Șerban Dimitrie Sturdza, stră-strănepot al domnitorului Mihail Sturdza, precum și reprezentanți ai administrației județene și locale: vicepreședintele CJ Vrancea Ionel Cel-Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul Cristi Valentin Misăilă, subprefecții Claudia Serafimciuc și Gheorghiță Berbece, senatorii Raluca Ioan și Varujan Vosganian, viceprimarul Alexandra Tătaru, alături de miliari, oameni de cultură, șefi de instituții, profesori și elevi.

Tot în cursul zilei de astăzi, președintele Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare au avut o întrevedere la Consiliul Județean Vrancea cu E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Franței în România. Conducerea administrației județene este deschisă la realizarea de proiecte comune și a reafirmat parteneriatul francezo-român, precum și relațiile de prietenie cu poporul francez. 

La mulți ani, vrânceni! La mulți ani, români!

Informații transmise de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Citiți și: Discursul rostit de primarul Cristi Valentin Misăilă, la manifestările organizate marți 24 ianuarie 2023 la sărbătorirea a 164 de ani de la Unirea Pincipatelor Române în Piața Unirii din Focșani

Suntem mândri că Focșaniul, odată oraș de graniță, este astăzi Oraș al Unirii, la fel de mândri cum suntem și de faptul că Unirea Principatelor Române este atât de legat de numele orașului nostru!

Astăzi, la Focșani este un moment special pentru că îi avem alături pe frații noștri de la Chișinău. Alături de noi se află și Excelența Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România, un aliat de nădejde al României atât la momentul 1859, cât și în Primul Război Mondial dar și în prezent!

Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 a fost, fără doar și poate, piatra de temelie a României de astăzi, membră a Uniunii Europene și NATO.

A fost un act care s-a săvârșit cu multă diplomație! A fost un moment în care oamenii politici s-au pus în slujba idealului de unitate națională și, cu hotărâre, au croit singuri destinul naţiunii române, un destin care avea să se desăvârșească mai apoi la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia!

Ca și în urmă cu 164 ani, contextul politic internațional este unul dificil!

Lumea a fost marcată de pandemia COVID 19, iar acum criza energetică și războiul din Ucraina reprezintă noile amenințări din regiune.

Totuși, este important de subliniat faptul că în acest moment România beneficiază de garanțiile oferite de apartenența sa la NATO, dar și de faptul că pe plan intern există o puternică stabilitate politică, fapt care poate asigura României calea către modernizare şi dezvoltare!

Pentru noi, cei care ne aflăm astăzi la granița dintre Moldova și Țara Românească, este o bucurie să vedem că după zeci de ani în care s-au făcut planuri și proiecte, Autostrada Moldovei se construiește!

Ce semnal de unitate poate fi mai adevărat decât faptul că cele două provincii surori vor fi unite și de autostradă! Iată că de fiecare dată când a existat unitate, românii au reușit!

Poate că acest exemplu al unității ar trebui să îi inspire și pe toți colegii din administrația locală în demersul nostru de a construi un viitor mai bun pentru focșăneni!

Să nu uităm că la Focșani a funcționat Comisia Centrală care a primit dificila sarcină de unificare a legislației celor două Principate, precum și elaborarea de legi comune.

Aici, la Focșani, în Orașul Unirii au fost discutate aproximativ 60 de proiecte legislative și un proiect de Constituție.

Dacă înaintașii noștrii au putut face aici, la Focșani toate aceste lucruri, dacă au decis ca „legile să fie tari” de ce nu am putea și noi să găsim cele mai bune căi prin care să dăm mână cu mână!?

Să dăm mână cu mână nu doar astăzi, aici, în Piața Unirii când ne vom prinde în Hora Unirii ci în fiecare zi, atunci când problemele cu care ne confruntăm necesită soluții și nu confruntare.

Istoria ne-a arătat că doar uniți am reușit și am convingerea că doar împreună vom reuşi şi acum!

Avem o datorie de onoare fata de strămoși, un angajament față de generațiile actuale și mai ales o obligație față de urmașii noștri căci „unirea, națiunea a făcut-o!”.

Fie ca românii să fie de-a pururi uniți!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români

La mulți ani, Focșani!

La mulți ani, dragi focșăneni!”-Cristi Valentin Misăilă

Citiți și:Ciucă și Ciolacu s-au plâns la Focșani de cei care i-au huiduit: „Ură și critică nejustificată”/ „De ce a fost nevoie să huiduim?

După participarea la evenimentele de la Iași, dedicate celebrării Unirii Principatelor Române, cei doi lideri ai coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au mers la Focșani.

„Ne aflăm într-un moment de răscruce. Avem nevoie de viziune, curaj și determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naționale”, a transmis în mesajul său premierul Nicolae Ciucă.

„Dacă vrem să reușim ca națiune trebuie să învățăm de la părinții fondatori ai națiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor unit în jurul unor valori și a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci cânt poporul și elitele politice, economice și culturale au acționat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major național”, a declarat Ciucă. „Nu poți să construiești nimic prin ură și critică nejustificată. Nu poți să construiești destinul unei țări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voință, nu dorința de dezbinare”, a spus premierul.



La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a referit la momentul de la Iași, când cei doi au fost huiduiți. „Sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă fiecare ce reprezintă această Zi Naţională, să nu fim nevoiţi acasă să le răspundem copiilor noştri, nepoţilor noştri, fraţilor şi surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper că un răspuns fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid să fie uitat în viitorul României şi să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi în piaţă cu toţi”, a spus Ciolacu.

Trebuie menționat că premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu s-au retras înainte de finalul evenimentului și nu s-au mai prin în Hora Unirii, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată cu oficialitățile care au venit la Focșani de 24 ianuarie. Este pentru prima dată când invitații pleacă înainte de acest moment simbolic al unirii. Și măsurile de securitate pentru vrâncenii cărora li s-a permis accesul în Piața Unirii din Focșani au fost unele neobișnuit de stricte. Aproximativ același lucru în ceea ce privește măsurile de sucritate s-a întâmplat, din informațiile Ziarului de Vrancea și la Iași. În acest context cel mai probabIl Serviciul de Protecție și Pază (SPP) ar fi putut avea în vedere faptul că este pentru prima oară când sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române se desfășoară în actualul ontext internațional cunoscut. Cu război la granițele României și cu recente amenințări nemaiauzite din partea Rusiei (printre care se vehiculează inclusiv atentate teroriste în țările care nu-i sprijină agresiunile armate).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.