Evenimente speciale

VIDEO + Foto | „Șezătoarea Culturală în Rapsodii de Primăvară”, la Parohia „Sf. Ioan Evanghelistul” Odobești

Ziarul de Vrancea
14 mar 2024 1877 vizualizări

Corurile reunite „Glissando” și „Accord” au cântat bucuria primăverii și iubirea mamei, sâmbătă, 9 martie 2024, la „Șezătoarea Culturală în Rapsodii de Primăvară”, la Așezământul Social din cadrul Parohiei "Sf. Ioan Evanghelistul" Odobești.A fost un regal artistic în rapsodii de primăvară, încununat prin muzică, poezie și expoziție de icoane, , sâmbătă 9 martie 2024, în Sala Așezământului Social al Parohiei "Sf.Ioan Evanghelistul", Odobești-Vrancea.

Dacă perioada iernii este potrivită pentru cinstirea sfinților încărunțați de vreme, primăvara este destinată celor care, din tinerețe au murit pentru apărarea creștinismului. Acest ciclu de sărbători debutează pe 9 martie, prin cinstirea celor 40 de Mucenici care s-au săvârșit în Sevastia ca martiri pentru credința lor în Hristos. Sărbătoarea celor 40 de Sfinți, numită de greci "primirea jertfelor", se bucură de mare cinste la noi în țară.

Totodată, 9 martie, reprezintă și o sărbătoare populară, deoarece este începutul de Nou An Agrar, perioadă de înnoire a timpului agrar la echinocțiul de primăvară-hotar între iarnă și vară, între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.Babele rele ce nu lasă primăvara să-și între în drepturi, pleacă făcând loc Moșilor buni, care au misiunea să alunge vremea rea, să dezghețe pământul, să alunge gerul, și să crească iarba verde.

Cifra 8 este simbol al infinitului şi al echilibrului cosmic şi pare să-şi aibă originea în neolitic, în ritualurile de marcare a Anului Nou celebrat la echinocţiul de primăvară.

Bucuria întâmpinării primăverii și a învierii naturii la viață,  iubirea față de mamă și femeia creștină, oglindită desăvârșit în imaginea Maicii Domnului, dar și dragostea de istorie, patrie, tradiție, au fost pilonii regizorali pe care au fost clădite momentele artistice ale evenimentului, care s-a bucurat de un răsunător ecou în inimile celor prezenți, culminând cu antrenarea publicului de a cânta împreună cu cele două coruri prezente, fiind creată astfel, o atmosferă de poveste, în Sala Așezământului Social "Sf.Ioan Evanghelistul" Odobești - Vrancea, din cadrul Protoieriei Focșani I.

Organizatorii evenimentului au fost Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord din Focșani, reprezentată prin doamna președinte, Verona Calmîș și Corul de Copii Accord, alături de Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobești, prin Corul Glissando, condus de doamna profesor Ioana Roșu. Actorul Valentin Cotigă de la Teatrul Municipal "Mr.Gh.Pastia" a completat prin poezie și proză, momentele corale, iar solistele, Eliza Calmîș de la Școala "Ștefan cel Mare" Focșani, Claudia Ivăncuță de la Liceul de Artă "Gh.Tattarescu" Focșani și Iustina Păun de la Colegiul Național Pedagogic "Spiru Haret" Focșani, au înfrumusețat prin rapsodii de primăvară, Șezătoarea Culturală.

În cadrul evenimentului, a fost prezentă și o expoziție de icoane cu tematica Maicii Domnului, alături de mărțișoare confecționate manual de către copiii de la Școala Gimnazială "Petre Mironescu - Mera", comuna Mera și Școala Gimnazială "Neculai Jechianu", comuna Vrîncioaia, Vrancea. Expoziția de icoane și mărțisoare, a fost realizată sub purtarea de grijă a membrelor Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, reprezentată prin doamna vicepreședinte Cristina Lățcan, alături de doamnele Viorica Popa și Mihaela Voinea.

Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, având ca delegat, părintele protoiereu Aurel Boțan, Protoieria Focșani I.

Gazda frumoasei seri de Mărțișor, a fost părintele paroh, Cristian Bocu, care cu admirație și bucurie în suflet, a dăruit la final dulciuri copiilor prezenți pe scenă, alături de calde felicitări și mulțumiri adresate tuturor protagoniștilor evenimentului.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.