Evenimente speciale

Foto | Cel mai nou restaurant din Focșani s-a deschis într-o casă de poveste, una dintre cele mai vechi case negustorești din oraș

Ziarul de Vrancea
7 apr 2024 14275 vizualizări

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a doua jumătate a secolului XIX, cu mare deschidere către nou, a îmbrăcat haine de sărbătoare și a primit o nouă misiune pentru comunitate: „La Maison Florus” - restaurant, cafenea, spațiu pentru evenimente.Restaurantul „La Maison Florus” s-a deschis, vineri 5 aprilie 2024, într-o casă de poveste, una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani.

A fost nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca bătrâna casă să fie pregătită pentru a-și primi oaspeții într-un decor care ne poartă în timp, în perioada Belle Époque, cu servicii gastronomice la standardele secolului XXI.

Inaugurarea restaurantului La Maison Florus a avut loc vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 12:00. 

 „.La Maison Florus” dispune de o capacitate de 57 de locuri la mese, în cele patru saloane, și oferă bucătărie internațională, cu specific francez, care poartă oaspeții într-o călătorie gastronomică. Bucătarii noștri iubesc să prepare și mâncăruri tradiționale românești. Servim o varietate de supe, paste, specialități din carne și pește, grătare și deserturi delicioase.

Vă puteți începe ziua la noi cu un mic dejun à la carte și puteți continua cu un prânz rafinat și copios. Meniul oferă o colecție diversă de băuturi și cocktailuri adunate din multe zone ale lumii. În beciul nostru se odihnesc și așteaptă să fie deschise vinuri dintr-o gamă rafinată, alese cu grijă din podgorii renumite din Franța, Spania, Italia. Cramele și gamele românești, incluzând aici podgoriile vrâncene, sunt generos reprezentate. Personalul nostru, format din bucătari și ospătari destoinici, este dedicat oferirii unei experiențe excelente clienților.

 „La Maison Florus” nu se vrea doar un restaurant bun, cu prețuri moderate, ci un loc al întâlnirilor și al descoperirilor culturale. Ne dorim ca în casa noastră să vă bucurați de creațiile artiștilor locali, totul într-o atmosferă primitoare și plină de viață.

Pentru că  „La Maison Florus” nu este doar un loc unde să mâncați bine, ci un spațiu creat pentru a vă bucura de viață prin gusturi, arome, culori și mai ales prin întâlniri cu oameni dragi.

Am gândit o bucătărie cât mai aproape de natural, cu gust autentic. Bucătarii noștri au fost aleși ca să aducă aromă în farfurie, să ofere o experiență culinară. Nu mai este nevoie să pleci departe să mănânci ceva bun, vii la noi și mănânci ca în Italia, Franța, Spania, la prețuri corecte. La Maison Florus nu este doar un restaurant, ci și o cafenea de artă unde omul poate sa stea stea în liniște și să vorbească în pace despre lucrurile importante sufletelului. Vom expune și artiști și vom da ocazia tinerelor talente să fie cunoscute, să se poată consacra și chiar să-și vândă creațiile. Am adunat de prin lume nestemate de la alte culturi și acum vrem să le împărțim cu focșănenii. Este modul nostru de a ne arăta iubire față de oraș, față de oameni. Comunitatea trebuie să reînvie prin puterea exemplului”, spun Mariana și Daniel, inițiatorii proiectului  „La Maison Florus”.

O casă cu istorie

Situată pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 3, „La Maison Florus” este construită în stil neobaroc francez, consacrat de Baronul Haussmann, autorul marii „reconstrucții” a Parisului din timpul împăratului Napoleon al III-lea. Casa duce mai departe povestea primului sediu al băncii naționale a orașului Focșani, clădirea fiind ridicată chiar pe gârla Milcovelului de către negustorul evreu David Alpern, care a vândut-o ulterior către Banca Națională a României. Sub titulatura de bancă a traversat un secol de istorie, până în primii ani de după era comunistă, care a lăsat clădirea într-o stare deplorabilă. Imobilul păstrează la subsol seiful de tip buncăr unde se țineau în siguranță banii într-o perioadă în care jafurile erau ceva obișnuit într-un oraș negustoresc prosper.

De circa zece ani au avut nevoie proprietarii pentru a pune în operă visul lor de a realiza la Focșani o casă șic, tipică perioadei Belle Époque. Împreună au gândit și pus în operă fiecare detaliu, de la decorațiunile ferestrelor până la scările elegante și candelabrele din cristal care înnobilează interioarele. Au salvat tot ce s-a putut din construcția originală și au adus un aer contemporan prin dotările de ultimă generație.

Interesant este că David Alpern, primul proprietar de la 1881, și-a imaginat această casă ca restaurant, având prevăzut „un salon pentru cazin [cafenea, club], trei odăi pentru cârciumă și beci dedesubt”, după cum se arată într-un anunț publicat într-un ziar din epocă. Acesta promova casa cu sala mare spre strada Cotul Bumbacului, așa cum se numea atunci.

Iată un exemplu că visurile se pot îndeplini și peste generații, după aproape 150 de ani, cu condiția să existe oameni vizionari și iubitori de frumos.

 „Casa Florus” are forma unei cruci romane, un fel de l'etoile chevalier și stă pe un beci în forma literei H, pe trei nivele, ceea ce a mărit semnificativ costurile de construcție. Zidurile fundației ajung până la patru metri grosime, fapt care oferă atât soliditate casei, cât și o bază pe care să poată fi materializate inovațiile.

Inspirată de numele poetului roman Florus, din timpul domniei împăratului Hadrian, „Casa Florus” este pregătită acum să-și deschidă saloanele pentru a găzdui mese bogate, petreceri, evenimente de afaceri, seri culturale ori întâlniri comunitare.

Informații și rezervări se pot obține de la numărul de telefon +40 774 467 452


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.