Evenimente speciale

Reuniunea Corală de la Focșani, ediția a VIII-a

Verona Calmîş
11 dec 2018 1924 vizualizări

O veche legendă spune că în ziua de Crăciun clopotele scufundate în adâncul mărilor încep a suna. Sună arama în adânc de ape parc-ar dori ca măcar odată în an să-și unească glasul cu dangătul clopotelor de pe pământ care vestesc Nașterea Domnului.

În Sala Ateneu, în seara zilei de 8 decembrie, în cadrul ediției a VIII-a a Reuniunii Corale, și-au unit glasurile 7 formații corale, cu vârste diferite, care au presărat în inimile auditoriului, bucuria vestirii Nașterii Lui Hristos, cu tot ceea ce semnifică ea: clinchetul vesel de clopoțel al colindătorilor, inocența copilăriei, toate învelite în feeria sărbătorilor de iarnă. 

Ca de fiecare dată, organizatorii Reuniunii Corale au fost Asociația pentru promovarea Culturii și Mediului ACCORD, cu sediul social în Mărășești, reprezentată prin Grupul Vocal Accord, în parteneriat cu Ateneul Popular „Mr.Gh.Pastia” din Focșani, reprezentat prin domnul director Valentin Gheorghiță.    

Ediția din acest an s-a desfășurat sub egida Centenarului, iar toți cei care au urcat pe scena Ateneului din Focșani, au arătat strămoșilor , așa cum spune și colindul -  “ Azi cu strămoșii cânt în cor“, că  noi românii, încă cântăm cu drag și rămânem sensibili la spiritul  colindelor, iar dacă nu ar fi avut cine să apere acest patrimoniu, poate în ziua de azi nu am mai fi vorbit de nemuritoarele colinde românești.

Seara a fost deschisă solemn prin intonarea imnului “Deșteaptă-te , române”, de către Grupul Vocal “Accord”, format din Verona Calmîș, Vasile Calmîș și Cristian Gheorghe, aflați în dublă ipostază – aceea de organizatori și interpreți.

Colindătorii ediției de Centenar, au fost: Corul de Copii „Angels”, condus de psaltul Marian Găină; Corul „Angels” aparține Centrului de Zi „Dănuț” din Broșteni, Vrancea și este coordonat de dna psiholog Elisaveta Norocea. Corul „Glissando”  al Liceului Teoretic „D.Zamfirescu” din Odobești, condus de dna profesor Ioana Roșu, Corul „Milcovia” al Parohiei  Broșteni I, condus de student Daniel Bahnea, Corul „Jeunesses” al Liceului de Artă „Gh.Tattarescu” din Focșani, dirijat de dna profesor Simona Safta și coordonat de prof. Theodor Marin. Alte două formații proaspăt înființate, au pășit cu elan pentru prima oară pe scena Reuniunii Corale, dintre care Corul de Copii „Accord”, al Asociației  pentru Promovarea Culturii și Mediului ACCORD, condus de dna profesor Verona Calmîș, alături de Grupul Psaltic „Sf.Ioan Evanghelistul” din Odobești, condus de psaltul Marian Găină.

Între colinde, au fost inserate două momente lirice, în care Valentin Cotigă, actor al Teatrului Municipal „Mr.Gh.Pastia” din Focșani, a trecut de la inefabilul copilăriei din „Iarna pe uliță” a lui Coșbuc, la rostirea solemnă a colindului eminescian care ne purifică și ne păstrează vie esența creștinătății.  

Bineînțeles, că atmosfera caldă a serii, a fost întreținută de minunata echipă de prezentatori, Anamaria Cătănoiu, reprezentant al Asociației Poutporri din Focșani, alături de Mihai Bornaz.

După cuvântul de final al directorului Valentin Gheorghiță, seara de Reuniune Corală a avut și un bis, ca în fiecare an,  prin care toți participanții împreună cu sala arhiplină, au cântat cu toții într-un glas și cu emoție în suflete, colindul

 „Din an în an” și tradiționalul La Mulți  Ani!

Organizatorii mulțumesc pe această cale tuturor sponsorilor și partenerilor care au fost alături și au făcut posibilă realizarea acestei seri magice a Reuniunii Corale!

   Astfel, la ceas de Centenar, s-a trasat a VIII-a filă a unei frumoase povești,   intitulată, Reuniunea Corală!

      Verona Calmîș, director artistic al Asociației pentru Promovarea Culturii și  Mediului ACCORD


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.