Profesorul Petre Abeaboeru a devenit cetățean de onoare al comunei Popești
În prezenţa oficialităţilor locale şi a elevilor de la Şcoala Gimnazială din comuna Popeşti, profesorul şi scriitorul vrâncean Petre Abeaboeru a devenit cetăţean de onoare a comunei natale, despre care a scris de-a lungul anilor, cu emoţie, talent şi preţuire. Cunoscând bine istoria acestor locuri, a adus în cărţile sale un omagiu eroilor de pe aceste meleaguri, nume care au făcut cinste ţării. La împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, domnul Petre Abeaboeru a fost declarat de către consătenii săi Cetăţean de Onoare al comunei.
„Prin hotărârea Consiliului Local, conform legii, s-a aprobat acordarea titlului de cetăţean de onoare scriitorului Petre Abeaboeru, originar din comuna Popeşti judeţul Vrancea care, prin buna sa activitate a contribuit la o bună cunoaştere a istoriei locale a comunei Popeşti” , a spus Nicolae Ciocănel, primarul comunei Popeşti.
Emoţionat, profesorul Petre Abeaboeru s-a adresat celor prezenţi la eveniment, elevilor care s-au aflat în număr mare în sala de festivităţi a Căminului Cultural.
„Sunt cuprins de o mare emoţie. Văzându-va aici îmi amintesc de vremea când eu eram elev. Mă bucur ca sunteţi aici. Am scris aceste lucrări pentru că, aşa ca şi voi, am cunoscut mulţi localnici în vârstă care ştiau date, poveşti şi istorisiri legate de comuna noastră. Am avut şansa să cunosc eroi din Primul şi Al Doilea Război Mondial, de la Răscoala din 1907. Ascultându-i mi-am dat seama că toate aceste informaţii preţioase nu trebuie să se piardă. Cu sprijinul domnului primar am reuşit să le pun pe hârtie şi aşa a apărut Monografia Comunei Popeşti. Sunt mândru că am scris această lucrare. În viaţă am iubit două lucruri, familia şi comuna natală. Am plecat câţiva ani în străinătate şi am scris a doua carte în care este vorba doar de eroii din Popeşti, o epopee romantică a satului Popeşti, Am declarat aşa, la momentul respectiv: Despre localitate am scris o monografie, iar în a doua am scris despre oameni. În prima am pus tot respectul meu pentru trecutul de muncă şi de luptă în decursul secolelor. În a doua lucrare am aşezat la loc de cinste dragostea faţă de om, de părinţi, de familie. Sunt convins că fără aceste rădăcini, am fi nişte dezmoşteniţi ai sorţii.”, a mai spus profesorul şi scriitorul Petre Abeaboeru.
Emoţionat a fost şi primarul comunei Popeşti, care spune că îl cunoaşte pe scriitorul Petre Abeaboeru de pe vremea când era doar un copil.
„Mă bucur foarte mult că face parte din comunitatea noastră pe care a onorat-o scriind atât de frumos. A fost o bucurie foarte mare să-i înmânez diploma de Cetăţean de Onoare. Aş fi şi mai fericit dacă aş putea acorda în fiecare an câte o diplomă care să consfinţească notorietatea unui om şi faptul că a pus în slujba comunei ce a avut mai bun. Sunt mândru să spun că avem oameni de ispravă în localitatea noastră, o localitate cu istorie bogată, cu potenţial uman, oameni care iubesc şi respectă trecutul, istoria şi tot ce s-a realizat în comuna noastră. Îl felicit pe domnul Abeaboeru şi-i doresc multă sănătate şi spor la scris...”, ne-a mai spus Neculai Ciocănel, primarul comunei Popeşti.
Domnul Petre Abeaboeru a ţinut să adauge: „Nu-i puţin lucru să fii onorat în comuna ta. Sunt foarte mândru că a fost apreciată toată munca mea de promovare a istoriei locale, a evenimentelor care au marcat trecutul şi prezentul localităţii noastre. De-a lungul timpului a fost multă muncă, multă documentare. Acum tot acest efort plăcut mie, mi-a fost răsplătit. A fost o surpriză pentru mine, e o onoare pentru mine.”
Profesorul Petre Abeaboeru a scris mai multe monografii printre care, monografiile comunelor Popeşti, Urecheşti, Cîmpineanca, Gologanu, Răcoasa, Nereju, Slobozia - Ciorăşti, romane istorice, o biografie a Mitropolitului Varlaam şi o monografie a Mănăstirii Brazi.( Janine VADISLAV)