Evenimente speciale

ÎPS Ciprian a aniversat 11 ani de la ceremonia de Întronizare la catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani

Ziarul de Vrancea
11 mar 2024 1622 vizualizări

Duminică, 10 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a aniversat 11 ani de la ceremonia de Întronizare la catedralaSfânta Cuvioasa Parascheva" din Focșani, printr-o Slujbă specială. Au luat parte la eveniment în mijlocul mulțimii de credincioși, prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, vicepreședintele Consilului Județean Vrancea, Ionel Cel -Mare și primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă.A fost de asemenea prezent la eveniment Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte​.

Citiți: Foto | Moment aniversar în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei 

Duminică, 10 martie 2024, s-au împlinit 11 ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Momentul aniversar a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Unirii din Focșani, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, de către Înaltpreasfinția Sa, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. prof. Cristian-Marius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial, părinți protoierei și stareți, precum și slujitorii lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Mixtă a Catedralei focșănene, dirijată de diac. prof. Ionuț Drilia.

La eveniment au participat: dl Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, dl Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, dl Ionel Cel-Mare, vicepreședinte cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Vrancea, după trecerea la cele veșnice a dlui Cătălin-Dumitru Toma, dl Cristi-Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani, membri ai Administrației eparhiale, clerici și numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a tâlcuit fragmentul evanghelic duminical (Matei 25, 31-46), care ne prezintă Înfricoșătoarea Judecată.

La sfârșitul lumii, când va avea loc Judecata cea de obște, criteriul după care vor fi evaluați oamenii, respectiv faptele lor, este cel al iubirii. Aceasta înseamnă iubirea: să te dăruiești celuilalt, să împlinești în primul rând faptele bune care sunt la îndemână, iar Mântuitorul Iisus Hristos le enumeră: să dai hrană celui flămând sau un pahar cu apă celui însetat, să oferi o haină de prisosul tău celui lipsit, să îl primești în casa ta pe cel care nu are unde să se adăpostească, să îl cercetezi pe cel în suferință – internat în spital sau acasă – și, de asemenea, să îl cercetezi pe cel care se află în închisoare, privat de libertate. Atunci când faci aceste lucruri, aduci mare mângâiere persoanelor respective, și Hristos Domnul Se bucură. Cei de-a dreapta Judecătorului, nedumeriți, Îl vor întreba atunci, anticipează Mântuitorul Hristos: «Când am făcut noi toate acestea?» (cf. Matei 25, 37-39), dar Judecătorul le va răspunde: «Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut» (Matei 25, 40). Iată că la Judecată se află și cei cărora le-am făcut sau nu le-am făcut bine. Pe ei îi identifică Mântuitorul cu «frații Săi mai mici». Indiferent cât de umilă este starea lui socială, deducem că Hristos stă ascuns în sufletul fiecărui om, inclusiv în al celui pe care alegem uneori să îl neglijăm când îl vedem în nevoie, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

La final, pr. vicar Marian Gegea a rostit un cuvânt în care a reliefat lucrarea lui Dumnezeu înfăptuită prin Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian în cei 11 ani de arhiepiscopat, dăruindu-i, în numele Administrației eparhiale, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos – Păstorul cel bun și un frumos aranjament floral.

Puterea slujitorului de a-și păstori bine turma încredințată vine din legătura sa cu Păstorul cel bun (Ioan 10, 11-14). Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă să rămânem în grija păstorului, ascultând glasul lui. Să privim cu recunoștință la lucrarea lui Dumnezeu înfăptuită prin Părintele nostru Arhiepiscop Ciprian, după mai mult de un deceniu de slujire în Eparhia Buzăului și Vrancei, și să fim încredințați toți că, ascultând de mai-marii noștri și supunându-ne lor, împlinim misiunea Bisericii, deoarece ei priveghează pentru sufletele noastre, având să dea seama de ele în fața lui Dumnezeu, așa cum ne învață Sfântul Apostol Pavel (Evrei 13, 17). La acest ceas aniversar și cu ocazia prăznuirii Sfântului Mucenic Ciprian, un sfânt al Bisericii noastre din veacul al III-lea, în numele clericilor, monahilor și credincioșilor pe care Dumnezeu Vi i-a încredințat spre păstorire, Vă dorim ani mulți și binecuvântați, cu sănătate și împliniri, călăuzindu-ne pașii spre mântuire cu aceeași jertfelnicie cu care ați făcut-o și până acum!”, a spus vicarul administrativ eparhial.

Părintele Arhiepiscop Ciprian a mulțumit colaboratorilor de la Centrul Eparhial și părinților protoierei, pentru că îi sunt de un real sprijin în activitatea sa pastorală și administrativ-gospodărească, dar și reprezentanților Secretariatului de Stat pentru Culte, ai autorităților județene și locale, întrucât au înțeles necesitatea unei cooperări firești atunci când este vorba de Biserică.

Text informații:episcopiabzvn.ro

Citiți și postarea prefectului Nicușor Halici după ce a aparticipat la Slujba specială susținută de Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, duminică 10 martie 2024 la catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva" din Focșani cu prilejul împlinirii a aniversat 11 ani de la ceremonia de Întronizare

 „Har, binecuvântare și devotament:

Înălțător al credinței creștin ortodoxe!

La catedrala <<Sfânta Cuvioasa Parascheva>> din Focșani, Înaltpreasfinţia Sa, Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a aniversat astăzi( n.r. duminică 10 martie 2024) 11 ani de la ceremonia de Întronizare!

Cu alese sentimente de respect și evlavie, vă doresc să aveți cele mai calde împliniri duhovnicești și să ne fiți călăuză binecuvântată în continuarea slujirii dumneavoastră.

Întru mulți și mântuitori ani!-Nicușor Halici

Citiți și postarea primarului Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă după ce a aparticipat la Slujba specială susținută de Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, duminică 10 martie 2024 la catedrala  „Sfânta Cuvioasa Parascheva" din Focșani cu prilejul împlinirii a aniversat 11 ani de la ceremonia de Întronizare

 „Am fost onorat să particip, astăzi( n.r. duminică 10 martie 2024), la Catedrala <<Sfânta Cuvioasă Parascheva>> la aniversarea a 11 ani de la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Activitatea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian în fruntea Episcopiei Buzăului și Vrancei în ultimii 11 ani a însemnat, pe lângă o neobosită activitate de promovare a valorilor credinței noastre creștin ortodoxe, nenumărate lăcașuri de cult ridicate, reabilitate sau sfințite.

Cred că cea mai importantă realizare din această perioadă este Catedrala din centrul Municipiului Focșani, o Catedrală a Unirii care răspunde dorințelor credincioșilor din orașul nostru.

Înaltpreasfinția Voastră, acum, la ceas aniversar, vă rog să primiți pioase mulțumiri pentru tot ceea ce faceți zi de zi pentru toți fiii duhovnicești, dar și cele mai sincere urări de sănătate, putere de muncă și împliniri spirituale.

Totodată, vă sunt recunoscător pentru sfaturile și gândurile bune cu care m-ați binecuvântat în permanență.

Fie ca Domnul Dumnezeu să vă țină în fruntea Episcopiei mulți ani de-acum încolo, astfel încât prezența și harul Înaltpreasfinției Voastre să întărească în sufletele noastre credința și speranța.”-Cu cea mai înaltă consideraţie, Primarul Municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.