Evenimente speciale

Începând de joi, timp de patru zile Focșaniul este capitală a Geografiei

Ziarul de Vrancea
3 iun 2022 2789 vizualizări

Timp de patru zile, 2-5 iunie 2022, Vrancea și respectiv orașul Focșani vor găzdui Conferința Națională Anuală a Societății de Geografie din România. 

Societatea  de Geografie din România a fost înființată în anul 1875 de Regele Carol I. Primul eveniment geografic major organizat la Focșani a avut loc în anul 1931, la inițiativa savantului Simion Mehedinți. Din punct de vedere juridic, Filiala Vrancea va dobândi mai târziu personalitate juridică, aceasta neîmpiedicând geografii vrânceni să își aducă o importantă contribuție la dezvoltarea Geografiei românești, de-a lungul secolului al XX-lea.

Temă generală a Conferinței de anul acesta, organizate la Focșani, este „Perspective geografice în contextul schimbărilor globale”.

La  manifestare și-au anunțat participarea 160 de geografi și specialiști din alte domenii conexe geografiei din străinătate (Franța, Germania, Republica Moldova) și din țară (Călărași, Satu Mare, Cluj, Mureș, Iași, Sibiu).

Filiala Vrancea continuă astfel tradiția acestor conferințe anuale, începute în anul 1904, la Iași, la inițiativa lui Simion Mehedinți.

Cu această ocazie, geografii din toată țara vor comemora și 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui geograf născut la Soveja.

Conferința se desfășoară sub egida Ministerului Educației și cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, Primăriei Municipiului Focșani, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Muzeul Vrancei.

Evenimentul va cuprinde comunicări științifice (în plen și pe patru secțiuni), aplicații practice în teren, încercând să punem în valoare potențialul natural și cultural istoric al Vrancei, alături de partenerii: Universitatea din București, Universitatea „A. I. Cuza” Iași, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, Colegiul Național „Unirea” Focșani, Fundația Cultural –Științifică „Simion Mehedinți-Miorița” Soveja.

Comunicările pe secțiuni se vor desfășura vineri, 3 iunie 2022, începând cu ora 15:00, la Universitate. În sala P28 în cadrul secțiunii de Geografie fizică va fi abordată tema centrală a Conferinței Naționale a Societății de Geografie ”Perspective geografice în contextul schimbărilor globale” prin reliefarea unor aspecte teoretice ce țin de contribuția cercetărilor geografice la elaborarea strategiilor naționale de adaptare la schimbările climatice, la efectul acestor schimbări asupra zonei arctice, dar și rodul unor cercetări din orizonturile locale precum combaterea grindinei prin utilizarea tehnologiei rachetelor, modificarea caracteristicilor climatice ale inversiunilor termice, alunecările de teren percepute ca fenomene de risc etc. 

În sala P27, în cadrul secțiunii de Geografie umană, regională și Geopolitică vor fi abordate teme extrem de diverse de la analize geopolitice privind conflictul din Ucraina până la aspect de regenerare rurală, percepția și valorificarea unor branduri identitare precum Țara Vrancei, Țara Abrudului, studii de toponimie etc.În sala 102, în cadrul secțiunii de Geografia mediului și turismului comunicările susținute vor aborda posibilitățile de valorificare ale potențialul turistic natural și antropic din diferite zone ale țării, conservarea naturii sau concluzii desprinse în urma unor expediții geografice în țară și străinătate.

Aspectele de didactică și metodică specifice disciplinelor geografice vor fi discutate în cadrul secțiunii de Didactica Geografiei, în sala 101. Vor fi evidențiate în comunicările susținute aspecte privind activitățile extrașcolare, portofoliul profesional, exemple de activități de învățare, învățarea online, paradigme curriculare dar și o evocare a activității profesorilor de geografie ai Liceului “Unirea“din Focșani. Participarea la susținerea comunicărilor în plen dar și pe secțiuni este liberă pentru toți iubitorii de geografie din județul nostru

Și pentru că “Geografia se măsoară cu kilometrul”, în buna tradiție a Congreselor de Geografie organizate de Simion Mehedinți, se vor realiza și două aplicații de teren. Prima aplicație se va desfășura sâmbătă, se numește “Pe urmele savantului Simion Mehedinți“ și va încerca să evidențieze caracteristicile geografice și particularitățile istorice ale Vrancei pe traseul Focșani-Valea Sării-Vrâncioaia-Păulești-Bârsești-Vidra-Soveja (masa de prânz), Mărăști-Varnița-Mărășești-Pufești (masa de seară)-Focșani.

Duminică, 5 iunie 2022, în ultima zi a Conferinței Naționale se va desfășura a doua aplicație de teren “Particularitățile geografice ale sectorului subcarpatic al Milcovului”, pe traseul Focșani-Mera-Reghiu-Andreiașu de Jos (Focurile Vii).

Sponsorii evenimentului sunt: Vinexport SA, Beciul Domnesc, Premium Porc Group și BaradyOil.

Citiți Programul complet al Conferinței Naționale Anuale a Societății de Geografie din România care se desfășoară la Focșani în perioada 2-5 iunie 2022 accesând link-ul alăturat: https://sgr-vrancea.ro/wp-content/uploads/2022/05/Program-Conferinta-nationala-2022.pdf

Text informații + foto transmise de prof. dr. Răzvan Săcrieru, președintele Societății de Geografie din România( S. G. R.) - Filiala Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.