Evenimente speciale

Galerie foto | Lansarea albumului „Starea țăranului ilustrată în cărțile poștale , România  1894-1943”

Janine VADISLAV
13 aug 2019 3254 vizualizări

Omagiu adus autorului, inginer Nicolae Stan din Liești - Galați

Un splendid album, extrem de valoros din punct de vedere istoric şi estetic, a fost lansat  la sfârşitul săptămânii trecute la Tecuci. Gazda evenimentului a fost Muzeul de Istorie. Inspirat intitulată „Starea ţăranului ilustrată în cărţile poştale, România 1894 – 1943”, cartea  are ca autor pe inginerul Nicolae Stan, din Lieşti, cunoscut filatelist şi cartofilist lieştean, care a trăit mare parte din viaţă la Iaşi, acolo unde şi-a făcut studiile. În lunga sa activitate, a fost recompensat cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Ca vechi prieteni ai Cenaclului „Calistrat Hogaş”, am fost alături de ei la acest moment deosebit în care un cunoscut colecţionar, şi nu numai, a fost omagiat pentru pasiunea de-o viaţă filatelia, la care s-a adăugat firesc, în timp, şi cartofilia.

Un bun prieten, din copilăria petrecută la Lieşti - judeţul Galaţi, scriitorul Ionel Necula, povestea cu uimire cât de absorbit era colecţionarul de pasiunea sa.

De la o carte poştală, două, trei, până la colecţia de azi, a pus multă pasiune, interes, bani, fiind ajutat  şi susţinut în mare măsură şi de soţie. Din păcate, inginerul Nicolae Stan, nu mai este printre noi, dar colecţia, albumul său, rămân de un real interes şi ajutor pentru cei care au această pasiune.

„Ne cunoaştem de multă vreme. Am bătătorit acelaşi topos arcadian lieştean, am colindat aceleaşi grinduri cultivate cu viţă de vie, aceleaşi câmpuri de dincolo de nisipuri şi aceleaşi vaduri de scaldă în apa Siretului. În copilăria noastră ne vedeam deseori, dar diferenţa de vârstă dintre noi nu ne-a apropiat prea mult. Făceam parte din cercuri diferite, dar, fireşte, ne intersectam deseori şi ne respectam reciproc.  A pornit această activitate de colecţionar de timbre şi cărţi poştale ilustrate dintr-un hobby, ca toţi adolescenţii, dar i-a conferit o performanţă neîntrecută în spaţiul cultural românesc. Deseori îmi spunea că atunci când îşi consulta clasoarele şi colecţia de cărţi poştale ilustrate era detaşat complet de lumea reală. De-ar fi bubuit lângă el sute de tunuri el nu le-ar fi auzit. Şi-a grupat ilustratele tematic şi le-a comentat folosindu-se de înţelepciunea populară, adăugând pentru fiecare ilustrată, alături de datele necesare şi câte un proverb românesc”, povesteşte domnul Ionel Necula, care a prefaţat volumul.

- Aţi copilărit pe aceleaşi meleaguri, apoi drumurile vi s-au despărţit. Cum a fost revederea?

„Când ne-am revăzut, am întâlnit un bărbat împlinit, pasionat de filatelie, de cartofilie şi de lucru bine conceput, bine perspectivat şi bine înfăptuit. L-am agreat de la început.  Mi-a vorbit cu atâta ardoare de pasiunile lui pentru filatelie şi cartofilie c-am început să devin atent la aceste pasiuni neîncercate vreodată de mine şi pe care le consideram nişte simple hobby-uri adolescentine, de diletantism episodic. Care dintre copii noştri nu s-au implicat în colecţionarea de timbre şi cărţi poştale ilustrate şi nu şi-au constituit o mică şi neînsemnată colecţie? Evident, este vorba de pasiuni accidentale, căci puţini dintre ei au făcut din asta o pasiune aşa de captivantă încât să nu-şi economisească energia şi micile lor resurse pentru a conferi pasiunii lor statut de  obsesie subiectivă.

- N-a fost aşa şi în cazul inginerului Nicolae Stan, care v-a luat prin surprindere cu seriozitatea şi pasiunea de care a dat dovadă transformând un hobby  într-un demers aproape ştiinţific, ca să zic aşa. L-am cunoscut cu puţin timp înainte de a pleca dintre noi. Mi s-a părut o persoană extrem de serioasă şi dedicată lucrului bine făcut, un om sobru cu măsură, poate un pic trist, ponderat în discurs, spun.

„Inginerul Nicolae Stan este unul dintre aceşti puţini mohicani care s-a încumetat să persiste în colectarea de timbre şi ilustrate, să-şi întregească an de an colecţiile şi să facă din această îndeletnicire o artă, să-i descifreze tainele şi să se remarce ca unul dintre cei mai avizaţi colecţionari din ţară.  

M-am convins repede că amândouă aplecările – atât pentru filatelie cât şi pentru cartofilie  -  dacă sunt activate cu seriozitate, profesional şi cu pasiune  pot căpăta o importanţă majoră şi-şi pierd atributul peiorativ de simple mofturi sau hobby-uri. Oricum, Nicolae Stan a ridicat ambele abilităţi la rang de obsesie supremă, a conferit acestei obsesii performanţă şi puţini dintre organizatorii de expoziţii tematice din ţară sau din străinătate nu fac apel la colecţiile lui, ca să întregească tematica propusă cu bogatele sale achiziţii filatelice sau cartofilice. Prin felul cum le-a descoperit precipitatul semnificaţional, subtilităţile implicate, resorturile educative şi practic-aplicative a devenit un adevărat specialist şi unul dintre cei mai avizaţi în reconstituirea istoriei şi a evoluţiei lor de-a lungul timpului. Cum documentaţia sa în probleme de filatelie şi cartofilie este aproape exhaustivă era firesc să se concretizeze în opinii şi puncte de vedere cu multe recunoaşteri printre confraţi.

- Cu siguranţă, confraţii îi vor fi recunoscători. Cartea este superbă, colectia de exceptie, iar premiile primite  confirmă acest lucru.

„Din cercetarea timbrelor perforate româneşti a rezultat, în 2015, cartea Simbioza (Ediţia a doua Corelarea) unde lămureşte relaţia dintre perforarea timbrelor şi francatura mecanică, lucrare de mare curaj cu care participă, în 2015, la Expoziţia europeană NOTOS din Atena, unde i se decernează medalia de argint,  ceea ce îl impune, printre filatelişti, ca pe o autoritate în materie. În anul următor, în 2016, participă cu aceeaşi lucrare la Expoziţia Mondială Philataipei în Taivan, unde, la fel, i se decernează  Medalia de argint. O altă medalie de argint a obţinut şi la Expoziţia Europeană Finlandia de la Tampere, ca şi la Expoziţia internaţională HUNFILA de la  Szombathely, din acelaşi an. Nu mai amintesc în aceste rânduri de recunoaşterile obţinute în ţară, care nu sunt nici puţine şi nici neimportante.

Cum se vede, Nicolae Stan a făcut dintr-un hobby obişnuit şi comun o pasiune aşa de nestăvilită că i-a imprimat un sens, o direcţie, şi o semnificaţie majoră ceea ce îl impune ca un reper şi model de seriozitate printre generaţiile mai noi de filatelişti”.

- În paralel cu  preocupările filatelice s-a  ocupat şi cu colecţionarea de cărţi poştale ilustrate vechi...

  - Dacă bunul Dumnezeu i-ar fi dat un răgaz, cu siguranţă ar fi  reuşit şi alte performanţe.

„... urmărind cu prioritate câteva teme predilecte şi de mare interes naţional cum ar fi prezenţa lemnului în civilizaţia rurală, cu care  a cucerit premiul  special al juriului la expoziţia naţională, cu participare internaţională Etno organizată la Reşiţa în 2015 şi medalia de aur la expoziţia naţională FilexTransilvanica de la Bistriţa.  Expoziţia sa „Veşnicia satului românesc”  organizată la Bacău în 1999 a obţinut Medalia de  Verneille, recunoaştere ce va fi acordată şi la Expoziţia de la Piatra Neamţ din 2014.Tot în anul 2014 organizează la Timişoara expoziţia 25 de ani de la revoluţie unde, la fel, i se decernează Medalia de Verneille Mare. În palmaresul său se mai include şi Medalia de aur acordată  pentru expoziţia internaţională Virtus Romana rediviva, organizată la Bistriţa în 2016,  pentru expoziţia Nunta Zamfirei, tot de la Bistriţa din 2017, ca şi la Expoziţia naţională Filex Transilvanica din 2018.  Dar realizarea de vârf în domeniul cartofiliei îl constituie lucrarea „Starea ţăranului român ilustrată în cărţile poştale. România 1894-1943” editată la Galaţi în 2016, care a generat un interes neaşteptat printre cei care îi vizitează expoziţiile. Prezentată la Salonul Axis libri al Bibliotecii judeţene V.A.Urechia din Galaţi, ca pe o  realizare de excepţie,  autorului i s-a acordat Diploma de excelenţă.   

„Pregătea un volum de Proverbe româneşti tălmăcite şi un volum de versuri „Umbrela spartă” ceea ce îl profilează ca pe un cărturar autentic şi o conştiinţă românească lucidă, interesat de identitatea românească şi dispus să facă de veghe la tot ceea ce i-ar întruchipa specificul şi destinul ei în istorie şi în lume”, a mai spus domnul profesor Ionel Necula, din Tecuci.

Autorul, inginerul Nicolae Stan s-a născut la 17 martie 1947 la Lieşti, a urmat gimnaziul la Şcoala „Ştefan O. Iosif” şi apoi CNSH din Tecuci. În anul 1972 termină Facultatea de mecanică. Este membru al Asociaţiei Filateliştilor din România şi în anul 2012 a prezentat la muzeul tecucean o expoziţie, prezentată de directorul de atunci, după care a urmat o interesantă discuţie între protagonist şi muzeografa Lucia Gologan. Acum, doamna Lucia Gologan a vorbit despre  activitatea autorului pe care îl socoteşte un adevărat om de cultură.

„Deşi lieştean, l-am considerat şi s-a considerat şi tecucean. L-am cunoscut, l-am apreciat, ne-am completat şi am colaborat întotdeauna foarte bine”, a spus domnia sa.

Printre participanţii la eveniment s-a aflat şi domnul  Iulian Bot, primarul comunei Lieşti.

„L-am cunoscut foarte bine şi apreciez realizările domniei sale. Mă tem însă că ţăranul român e pe cale de dispariţie”.

Pe autorul acestei cărţi de excepţie l-a cunoscut  bine şi părintele Ion Croitoru, de loc din Mărăştii Vrancei, trăitor de mulţi ani în Lieşti, membru al Cenaclului literar Calistrat Hogaş, cu membrii căruia literaţii vrânceni au strânse legături.

„L-am  cunoscut şi l-am apreciat pe autorul lieştean pentru pasiunea şi râvna sa, mai ales că şi eu am pasiuni de colecţionar, printre obiectele adunate în timp fiind cărţi poştale din anul 1916, cămăşi naţionale, fotografii, covoare ţesute în război şi obiecte folosite în gospodărie, vechi de peste 60-70 si chiar mai mulţi ani.

La final, vizibil emoţionată, soţia autorului, a mulţumit tuturor.

A fost o seară de neuitat, o seară a prieteniei, un omagiu adus unui om  care a îmbogăţit cu fapta sa comoara materială şi imaterială a ţinutului Tecuciului, acest oraş fermecător, primitor şi, mai presus de toate prietenos.

În urmă cu doi ani, tot în luna august, participam la o triplă lansare de carte, la Casa de Cultură din Lieşti - judeţul Galaţi, la care a fost prezent şi inginerul Nicolae Stan cu prima ediţie a albumului său. De o discreţie absolută, parcă dorind să treacă neobservat, a acceptat să se lase filmat, vorbind mai mult despre ceilalţi doi autori: părintele Ion Croitoru şi criticul literar Ionel Necula, decât despre sine. Iată declaraţia sa.

„Fiecare are un stil aparte, de la cartea de specialitate, aşa cum este cartea mea, sau a domnului  conf. univ. dr.  Aurel Stan de la Universitatea „AL. I.  Cuza”  Iaşi, care a prezentat astăzi  „Tratat  de psihologie”, la preot Ion Croitoru,  cu romanul său „Vremuri în flăcări” şi până la  Ionel Necula, un istoric şi critic literar recunoscut. Toate aceste personalităţi sunt  date de o comuna gălăţeană, Lieşti, spre marea bucurie a localnicilor, majoritatea agricultori. Fiecare îşi face treaba cât mai bine şi astăzi suntem aici să sărbătorim acest lucru”, a spus atunci inginerul Nicolae Stan care, la evenimentul din acest an, de la Muzeul de Istorie din Tecuci, a fost prezent doar în spirit...( Janine VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.