Evenimente speciale

Galerie foto | Cum s-a desfășurat la Focșani evenimentul „Temei și dăinuire în cultura română”

Ziarul de Vrancea
13 ian 2020 1541 vizualizări

Proiect național al Federației asociațiilor de elevi privind valorile culturii românești în educația școlară.

Reperele culturii românești din educația școlară astăzi” este denumirea proiectului național al Federației asociațiilor de elevi, început anul trecut la Botoșani și continuat anul acesta și în alte localități din țară. Proiectul constă în conferințe tematice și evenimente cultural-artistice derulate de Federație inclusiv in rândul elevilor din comunitățile din mediu rural cu scopul de a le prezenta într-un mod viu valorile culturii autentice românești. Însă, așa cum a fost subliniat și la conferința din Botoșani, de început a proiectului, conferință intitulată “Educație și conștiință” și care l-a avut ca invitat pe istoricul Mircea Platon – „obiectivul acestui proiect este acela de a identifica valorile culturii române care se mai regăsesc ori care lipsesc din educația școlară de astăzi”.

Proiectul Federației asociațiilor de elevi a primit deja cuvenita reflectare în presă, revista “Contemporanul”, revistă ce apare sub egida Academiei Române, evidențiind in numărul ei din decembrie 2019, conferința de debut a proiectului național.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, proiectul a primit aplicabilitate și mai concretă: evenimente cultural - artistice de promovare în rândul elevilor, prin interpretări de excepție, ale unor crâmpeie reprezentative din cultura româna.

Astfel, sâmbătă, 11 ianuarie 2010, de această dată la Focșani, în Vrancea, FAE în parteneriat cu cu Asociația elevilor din județul Vrancea, cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Biblioteca județeană, a realizat evenimentul „Temei și dăinuire în cultura română”, eveniment deschis metaforic printr-o Demonstrație culturală - un moment dramaturgic - privind temeiul și șansa de dăinuire a culturii române în viziunea marilor români care au făcut-o. „Am ales să deschidem astfel pentru că acest moment dramaturgic poate fi o bună călăuză în redescoperirea veritabilei culturi române” a spus Nicolae Săcrieru, președintele Federației. Astfel, publicul larg a ascultat ce credeau Mircea Eliade, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Vasile Băncilă, Simion Mehedinți, Petre Tutea, Mihai Eminescu și alții despre temeiul care a fundamentat cultura româna și despre șansa ei de dăinuire.

Demonstrația a fost urmată de un concert de pian de excepție susținut de Matei Lăbunț, un tânăr elev despre care criticii muzicali au spus că are degetele lui Dinu Lipatti și care este deținătorul mai multor premii întâi în țară și peste hotare.

Mai multe poezii din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nicihita Stănescu, Ion Barbu și Ana Blandiana au fost recitate de tinerii interpreți, membri ai Asociației elevilor din județul Vrancea. Evenimentul s-a incheiat cu o scenetă satirică. Explicația cu care aceasta a fost precedată a lămurit rostul ei într-un eveniment despre cultura română: „Ceea ce v-am dăruit până acum este un crâmpei din veritabila cultură română, aceea care - preț de câteva generații - a transmis un set de valori bine-definit care a format mari români. Propriu acestei culturi este și capacitatea de a sensibiliza, de a provoca emoții, de a transmite mesajul în așa fel încât să îți pătrundă în inimă și să îți lumineze mintea.Întrebarea pe care ne-o punem este însă dacă educatia școlară astăzi mai reflectă în întregime aceste caracteristici. Pentru că orice lipsă a culturii din educație înseamnă că noi, generația care urmăm, pierdem din valoare, din menirea de a fi noi înșiși, din misiunea de a trai și de a gândi așa cum și-ar fi dorit să fim marii oameni de cultura din care v-am citat.Din comedia ,,Cum sa fii iubit de elevi” scrisă de Nicolae Săcrieru și premiata la concursul național de dramaturgie „I.L. Caragiale”, vom vedea către ce ne putem îndrepta, dacă nu suntem atenți să păstrăm cultura autentică în educație! “

Adrian Țiglea, reprezentantul Bibliotecii Județene “Duiliu Zamfirescu” a încheiat menționând rolul fundamental pe care îl are păstrarea culturii române în educație, în acest sens amintind de cenaclul intitulat “Mari personalității ale culturii” și realizat bilunar de Bibliotecă în parteneriat cu Asociația elevilor din Județul Vrancea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.